Indul a Hyundai R5 sportprogramja


A Hyundai még az i20 WRC új generációjának bemutatóján előzetest adott az i20 R5-ről is, amelyet egészen másképp képzelnek el, mint a kategóriavezető Skodánál.

A Hyundai Motorsport alzenaui központjának egyik része hamarosan zsúfolásig megtelik, itt lesz ugyanis a Hyundai saját vásárlói sportosztálya, ahol az idei év elejétől az új i20 R5 modell kifejlesztésén dolgoznak majd. Az autó kifejlesztése már javában zajlik is.  


„Már néhány hónapja foglalkozunk ezzel az autóval” – magyarázta Michel Nandan, a Hyundai Motorsport technikai igazgatója. „Ahogyan a WRC autó, őgy az R5-ös versenyautó is az ötajtós i20 karosszériájára épül. mindkét autóban vannak olyan alkatrészek, amelyeket megosztanak. Az R5 konstrukciója azonban hatalmas kihívás is egyben. A versenyautónak már a kezdetektől megbízhatónak és gyorsnak kell lennie, mivel a továbbfejlesztés igen korlátozott a versenyek során. Ráadásul a FIA által meghatározott költségkereten belül kell maradnunk. A tervezés éppen ezért döntő fontosságú.”   


A Hyundai azonban máris továbblépett, hiszen jelenleg már az első modellek építésével foglalkoznak. Miközben a koreai márka a futómű és a felfüggesztés elemeiért felel, a francia Pipo Moteurs az 1,6 literes turbómotor fejlesztését végzi, az erőátviteli rendszert pedig a Ricardonál dolgozzák ki. Az R5 modell homologizációjára várhatóan július ellsején kerül majd sor. Az autó fejlesztéséért Andrea Adamo felelős, aki egy ötéves fejlesztési program keretein belül dolgozik.  

„Ha az első évben 20 ilyan autót építünk, jó eredményt érünk el” – mondja Nandan hozzátéve,, hogy az R3, R2 és R1 osztályok is látókörükbe kerültek már.


Az R5-ös turbófeltöltős versenyautó-kínálat egyre növekszik a gyártók belépésével. A Skoda 2015 elején mutatta be a Fabia R5 modellt, amely a cseh márka hatalmas erőbedobásának köszönhetően a WRC2-ben is új mércét állított fel. A Skodát azonban a cserealkatrészek szállítása terén folyamatos kritikák érik. „Mi egy teljesen más stratégiát követünk. A mi autónk csak az ügyfelek és a privát csapatok számára lesz elérhető” – hangsúlyozza Nandan, aki szerint nagy az érdeklődés az R5 autó iránt. „Az első érdeklődőkkel már fel is vettük a kapcsolatot.”

Forrás: rallye-magazin.de

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei