Tizedével nőtt a Hyundai termelése Csehországban


A Hyundai cseh gyárában tavaly összesen több, mint 340 ezer autó készült el, ami 3,7 százalékkal több, mint amennyit terveztek.

A Hyundai Motor Manufacturing Czech nosovicei gyárában tavaly teljesen megújult a termékek portfóliója, hiszen az i30 és az ix20 ráncfelvarráson átesett változata mellett 2015-ben indult el az i30 Turbo változata, valamint az ix35 modellt leváltó vadonatúj Tucson sorozatgyártása. Az új termékeknek is köszönhetően 2015-ben összesen 342 200 új autó készült, ami 12 200-al több, mint az eredetileg tervezett 330 ezer darab. A gyár egy évvel korábbam, 2014-ben 307 450 új autót szerelt össze, így a teljes éves növekedés 34 750 autó, vagyis a növekedés mértéke 11, 3 százalék.

A gyárban termelt három modell közül a legtöbbet, 33 százalékot a június 15-től gyártott új Tucsonból gyártották, míg az előd ix35 június 19-ig tartó gyártási időszakában 26 százalékos részarányt vívott ki magának. Ezek így összességében a termelés 59 százalékát tették ki. A hobbiterepjárókat az i30 kupé, ötajtós és kombiváltozatai 31 százalékos aránnyal követik, az ix20 pedig a termelés 10 százalékát foglalta el. Az új Tucson minden idők legkelendőbb európai Hyundai modellje, amely a tavalyi év legvégén Spanyolországban elnyerte a 2016-os Év Legjobb Autója címet.


A Hyundai Motor cseh üzemében készülő autókat tavaly összesen 66 európai, közel-keleti, afrikai, latin-amerikai országba, a Karib-térségbe és Ausztráliába is exportálták. Tekintettel arra, hogy a nosovicei üzem a Hyundai egyelten gyára az Európai Unión belül, a gyártás java részét európai országokba szállították, de jelentős mennyiségű autó került olyan Európától távol eső vidékekre is, mint pl. Ausztrália, Egyiptom, Törökország, Dél-Afrika és Mexikó. Tavaly óta már a Közel-Kelet 10 országában, köztük Kuvaitban, Szaúd-Arábiában, Katarban, Jordániában és az Egyesült Arab Emirátusokban is kaphatóak a Csehországban összeszerelt Hyundai termékek, akik számára novembertől a Tucson egy különleges, 2,4 literes benzinmotorral szerelt változatát is készítik.

2015-ben a HMMC legfontosabb vásárlói a vásárolt darabszámok tekintetében Németország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Olaszország, Oroszország, Csehország, Ausztrália, Törökország, Ausztria és Belgium voltak. A sorrendben bekövetkezett legnagyobb változás, hogy a korábban második helyen lévő Oroszország az ötödik helyre, míg Ausztrália a tízedikről a hetedik helyre lépett előre. A továbbra is hatodik legnagyobb vásárlóként számon tartott Csehországban 2014-hez képest 2 184 darabbal több, 15 992 Nosovicében gyártott Hyundai modell kelt el tavaly, ami a teljes termelés 4,7 százalékát jelenti. Ezt egyben azt is jelenti, hogy a termelés 95,3 százalékát exportálták 2015-ben. A HMMC üzemében tavaly nagyjából 3 400 fő dolgozott, idénre pedig nem terveznek jelentős létszámmódosító intézkedést.

A Hyundai Motor Manufacturing Czech nosovicei gyárában idén 350 ezer autó összeszerelését tervezik, ami 6 százalékkal, 20 ezer darabbal több, mint amit tavaly előirányoztak. A megnövelt termelést a gyártósor felgyorsításával érik el, amelyről tavaly május óta 66 autó gördül le óránként. A Hyundai nem tervezi, hogy cseh gyárát újabb üzemépülettel vagy más termelési csarnokkal bővítené.

Forrás: hyundai-motor.cz

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei