Koreában bemutatkozott a Hyundai Ioniq


A Hyundai Motor lerántotta a leplet régen várt új hibrid modelljéről  amelyet a Toyota Prius legnagyobb riválisának szánnak.

Dél-Koreában végre bemutatták a Hyundai Motor első, kifejezetten hibridnek tervezett kompakt modelljét, amellyel a vállalat a Toyota Prius egyeduralmát kívánja megtörni. "Az Ioniq a világ leginkább környezetbarát autója,amellyel kezdetét veszi a Hyundai Motor modellkínálatának változása" - mondta a Hyundai egyik képviselője.

Az új modell az első olyan Hyundai, amelyet kimondottan elektromos autónak terveztek, eddig ugyanis a koreai márka csak meglévő modellek, így pl. a Sonata, illetve a Grandeur hibridváltozatait készítette el.


A sajtóanyag szerint az Ioniq formatervét egy gyilkos bálna inspirálta, amelynek révén „egyedi aerodinamikus karosszéria jött létre. A fekete keretbe öltöztetett hűtőmaszk, valamint a fényszórók éles kontrasztot hoznak létre környezetükkel, míg a C alakú LED nappali menetfények a légterelőkkel együtt tovább hangsúlyozzák az autó dinamikus megjelenését.  


Belül a nyújtott, elvékonyított műszerfal nagyobb térérzetet biztosít az utasok számára. Amíg a levágott aljú bőrkormány a sportosságot, addig a krómbetétes váltógomb, pedálok és a beltér finom részletei a luxusérzetet hangsúlyozzák.


Az Ioniq hibridet egy 1,6 literes közvetlen befecskendezéses, 105 lóerős, 147 Nm maximális nyomatékkal rendelkező benzinmotor és egy 47 lóerős, 170 Nm-es nyomatékú elektromotor közösen 152 lóerős rendszerteljesítménnyel mozgatja. A hajtáslánchoz egy kifejezetten a hibrid modellekhez kifejlesztett hatfokozatú duplakuplungos automataváltót illesztettek.


A fokozott biztonság és gazdaságosság érdekében a Hyundai Motor fejlesztői az autó szerkezetének 53 százalékában nagyszilárdságú acélt is felhasználtak. Ennek is köszönhetően az Ioniq átlagfogyasztása akár a 4,4 litert is elérheti 100 kilométeren. Az autó felszereltsége megfelel a modern elvárásoknak, így a műszerfal teljesen digitális, van sávtartó asszisztens, távolságtartó tempomat, de akár vezeték nélküli mobiltöltőt is kérhet az Ioniq leendő vásárlója


Az egyelőre még csak hazai piacán, Dél-Koreában kapható Ioniq hibrid vételára felszereltségtől függően 22,9 és 27,8 millió won (kb. 5,5 és 6,7 mFt) lesz, amiben már benne van a koreai kormányzat hibridekre kínált adótámogatása is.


A most bemutatott hibrid után az év közepén érkezik a konnektorról is tölthető változat, az év végén pedig egy teljesen elektromos változattal is bővül az Ioniq kínálata. Az új modell a Hyundai tervei szerint októbertől lesz kapható az Egyesült Államokban, míg Kínában elsősorban a konnektorról tölthető hibridváltozatot kívánják elsősorban értékesíteni.    

Forrás: yonhapnews.co.kr

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei