GENF 2018: A Hyundai bemutatta új formairányzatát


A Hyundai a 2018-as Genfi Autószalonon leplezte le a’Le Fil Rouge’ koncepció autóját amely aHyundai formatervezési világának megújulását jelenti és bepillantást enged a formatervezés jövőbeli irányvonalába. 

A Hyundai Motor az idei Genfi Autószalonon egy különleges világpremierrel is készült. A vállalat formatervezési jövőképét a Le Fil Rouge tanulmány képviseli, amely az autógyártó jövőbeli modelljeiben fog testet ölteni, Mint a név is mutatja, a Le Fil Rouge (vörös fonal, nagyjából azt jelenti: közös szál) a Hyundai azon hitének leképezése, hogy a márka formáinak múltját, jelenét és jövőjét egy közös szál köti össze.


„A Hyundai Vision Concept a Hyundai formatervezési DNS-ének újragondolása, amely a márka történelmi jelentőségű, 1974-es PONY kupé koncepciójából ered” – mondja Luc Donckerwolke, a Hyundai tervező központjának vezetője. „Célunk olyan márka felépítése, amelyet szeretnek az emberek. Ezt a sofőrök és az utasok számára fokozott érzelmi értéket jelentő gépjárművek létrehozása útján érjük el.” – tette hozzá Sang-yup Lee, a Hyundai Stílusközpontjának vezetője.


Az új koncepció bevezető a márka legfrissebb formatervezési szemléletmódjához: az „Érzéki Sportosság” ezentúl minden Hyundai gépjárműben megjelenik majd, a szedánoktól a SUV-okig. Az új téma célja ösztönös szépség kialakítása, érzelmi kötődés és kívánatosság létrehozása minden Hyundai gépjárműben. A formatervezési folyamat négy formaelem harmonizálásából áll: arányok, felépítés, stílus és technológia.


A Vision Concept az aranymetszés szabályai szerint hozza létre az arányos jelleget. Ez a természetben általánosan előforduló matematikai arány, amely lehetővé tette a Hyundai tervezői számára, hogy esztétikailag megnyerő, természetes megjelenésű, karizmatikus kompozíciót alkossanak. Az egyedi arányokat a hosszú tengelytáv, a nagy kerekek, és a rövid túlnyúlás biztosítja. Az első tengely és a szélvédő alja közötti tisztes távolság kényelmes vezetési pozíciót eredményez, míg a magasabb övvonal teljessé teszi az átfogó megjelenést. 


A ‘Le Fil Rouge’-zsal a Hyundai szokatlan megközelítést alkalmazott – melyet „könnyű felépítésnek” neveznek –, hogy a gépjármű dinamikus képet mutasson, előre haladó hatással. Az elülső és hátulsó oszlopok és a tető zökkenőmentesen kapcsolódnak az autót átívelő körvonalakhoz, mintha az egészet egyetlen vonallal rajzolták volna meg.


A belső formatervezés különbséget tesz a sofőr és az utasok igényei között. Az elülső utasülés tágas lábtérrel hosszú utakon is a legnagyobb kényelmet kínálja, míg a vezetőülés úgy van kialakítva, hogy minél jobb ergonómiájával növelje az élvezetes vezetést. A körbeölelő formák a mélységet hangsúlyozzák, nyugodt, tágas és kényelmes környezetet hoznak létre az utazáshoz mindenki számára az autóban.


A tervezőcsapat másik célja egy olyan gépjármű létrehozása volt, amelyről már messziről lehet látni, hogy Hyundai. Ezt az oldalvonal érzéki meghúzásával, valamint a rétegelt körvonalak és a tiszta tömeg harmonikus keverésével érték el. A homorú és domború formák gondos összehangolása szexi jelleget kölcsönöz az autónak. A koncepció megkülönböztető jegye a széles, rétegelt motorháztetőben ismerhető fel, amelyet egy még jobban kiemelt kaszkádos hűtőráccsal kombináltak. A kaszkádos hűtőrács következő szintje háromdimenziós kezelést kapott, belül parametrikus ékszerekkel, amelyek tekintélyt parancsoló jelenlétet kölcsönöznek a gépjárműnek.


A Hyundai tervezőinek egyik alapvető törekvése az volt, hogy olyan formákat hozzanak létre, amelyek zavartalanul engedik érvényesülni a funkcionalitást. A repülőgépek szellőzéséből inspirációt merítve, a kétutas szellőző rendszer a levegőt a könnyűszerkezetes, cső alakú felépítés görbülő felszíne felett fújja át. Életre keltett fa és csúcstechnológiát képviselő anyagok széles körben kerültek felhasználásra és együttesen tökéletes, érzéki formákká gyúrták őket. Ez érzékiséggel felruházva kiemeli a természetes szépséget és légies érzést ad a gépjárműnek. Eközben egy érintőképernyős technológiával felszerelt lebegő panoráma kijelző van a sofőr előtt, amelyen keresztül egyszerűen lehet a klímát és egyéb jármű-beállításokat vezérelni.


Forrás: hyundai.news

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei