Kéthengeres motort fejleszt a Hyundai


Egy nemrég nyilvánosságra került szabadalomvédelmi kérvény szerint a Hyundai Motor egy apró kéthengeres motoron dolgozik. 

A 2016. december 9-én benyújtott és idén március közepén nyilvánosságra került kérvényben egy kéthengeres erőforrás és egy olyan motort részleteznek, amely a vibráció és a zaj csökkentésére szolgál és ezzel növeli az egység üzemanyag-hatékonyságát. A szabadalom elsődlegesen arra a kiegyensúlyozó elemre összpontosít,amely a dugattyúk súlyának ellensúlyozására szolgálna különböző elhelyezéssel: a hengerek között, az erőforrás és a kisegítő motor között, vagy a motorral szemben.


„A jelen leírásban szereplő hajtómű a következőket foglalhatja magában: egy kéthengeres erőforrás, amelyben az egyik dugattyú az első hengerben, a más dugattyú a második hengerben van elhelyezve, amelyeket egy forgattyús tengely köt össze az első és második hengerre szerelt forgattyúscsapon keresztül, illetve egy motor, egy motorhoz kapcsolt tengelykapcsoló és egy kuplung, amely a motort és a forgattyús tengelyt kötheti össze.” – áll a szabadalmi leírásban. 

„Az erőforrás része továbbá egy súly, amely egy belsőperemmel kapcsolódik a forgattyús tengelyhez, illetve egy korong, ami a külső és a belső peremet köti össze és egy kiegyenlítő súly. Ez utóbbi a belsőperemmel, a koronggal és a külső peremmel is kapcsolatban áll. A kiegyenlítő súly elhelyezésében lehet szimmetrikus az első és a második henger dugattyúinak helyzetéhez képest.”      


Miközben a szabadalom mélységében és technikai részleteiben kevésbé izgalmas olvasmány, annyit mindenképpen érdemes belőle megjegyeznünk, hogy a Hyundai az üzemanyag-gazdaságosság fokozása érdekében a jelek szerint egy kéthengeres erőforrás fejlesztésébe fogott.  Az autóiparban nem ez lenne az első ilyen eset, hiszen korábban mára Volkswagen XL1 modelljét is egy 800 köbcentis, turbófeltöltéses dízelmotorral szerelte fel. Az viszont még nem biztos, hogy a Hyundai valóban meg is építi majd és gyártásba veszi ezt a kéthengeres erőforrást.    

Forrás: autoguide.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei