GENF 2018: A Hyundai hálózatra kapcsolt technológiái javítják az életminőséget


A Hyundai Motor jövőbeli technológiái segítenek felismerni az autóvezetők életét megkönnyítő lehetőségeket és az Intelligens Vezetőfülke okos funkciói által kielégíti ezen szükségleteket 

A Hyundai jövőbe mutató technológiája felismeri, hogyan tudja napjaink autóvezetőinek életét megkönnyíteni. Ilyen például az intelligens vezetőfülke. Ez bizonyítja, milyen haladást ért el a Hyundai a hálózatba kapcsolt gépjárművek technológiája terén. A vezetőfülkében megtalálhatók a legmodernebb technológiai megoldások, a hangfelismerő rendszertől a mesterséges intelligencián (AI) át az intelligens tárgyakig (IoT), sőt még a vezető stressz-szintjét érzékelő rendszer is.  

A SoundHound új hangfelismerő technológiája lehetővé teszi a sofőr számára, hogy a gépjárműben gyakran használt funkciókat a hangjával irányítsa, ilyen például a légkondicionálás, a napfénytető vagy az ajtók zárása. A jövőben az emberi hanggal vezérelhető új lehetőségek egész sora áll majd rendelkezésre az intelligens vezetőfülkében, beleértve az intelligens tárgyakon keresztül az otthonnal kommunikálni képes autót is. Az otthon és a gépjármű között létrejövő kapcsolat a mobil alkalmazásokon túli, új szintre emeli a vezető hangját és beviszi az otthoni környezetbe. Hangutasítások révén a sofőr nem csak zenét hallgathat az autóban, de bekapcsolhatja otthon a lámpákat és ugyanazt a zeneszámot beállíthatja az otthoni audio rendszereken is, hogy zavartalan legyen az átmenet a kocsifeljárótól a nappaliig.


Az intelligens vezetőfülke még egy lépéssel előrébb tart a többi hangfelismerő technológiánál és rendelkezik „többszörös parancsfelismerő” funkcióval is. A rendszer a sofőr két külön parancsát is képes megkülönböztetni egyetlen mondaton belül és a feladatokat egymástól függetlenül hajtja végre. Az intelligens vezetőfülke proaktív segédrendszerként is működhet. Megjósolja, mire lesz a szüksége a sofőrnek és ehhez hasznos tanácsokkal is szolgál. A rendszer például előre figyelmeztetheti a sofőrt egy közeljövőben esedékes találkozóra, és javasolhatja, hogy a pillanatnyi forgalmi helyzetet figyelembe vételével mikor érdemes elindulnia.

Az intelligens vezetőfülkében rendelkezésre álló másik fontos technológia a egészségi állapot figyelése. Ez a funkció a vezetőülésben és a kormánykeréken elhelyezett két érzékelő jeleit használja. Az érzékelők figyelik a szív ritmusát, nincsenek-e benne hirtelen váltások, és a sofőr stressz-szintjét is érzékelik. Ha az érzékelők úgy látják, a sofőr feszült állapotban van, a rendszer közbelép és például élőben, képernyőn keresztüli orvosi konzultációt biztosít vagy egyszerűen csak megnyugtató zeneszámokat kapcsol be és lejjebb veszi az utastér világítását, hogy még kényelmesebb legyen a vezetés.


A Hyundai házon belül létrejött start-up vállalkozása, az Tune!t által fejlesztett két további berendezés is része az IoT intelligens vezetőfülkének. Az „Intelligens Beállító Csomag" lehetővé teszi, hogy a vezetőfülkét teljesen személyre szabhassuk. Az üléspozíciót a sofőr magasságához lehet állítani, a kiválasztott zene pedig a vezeték nélküli IoT technológia segítségével a sofőr igényeihez igazodik. Egy másik meglepő tulajdonság, hogy az autó ajtaját egyszerűen, arra kétszer rákopogtatva is ki lehet nyitni.

A Hyundai együttműködést kötött a Cisco-val annak érdekében, hogy létrehozhassa a sorozatgyártásban előállított és hálózatra kapcsolt gépjárművek következő generációját. Az egyedülálló kollaboráció az autógyártó és a számítástechnikai óriás között elsődlegesen a gépjárművön belüli adatigényeket kiszolgáló technológiai megoldásokra összpontosít, amelyek az önvezetéssel és egyéb hálózati igényekkel együtt hatalmas mértékben fognak megnövekedni. A gépjármű különféle elemei berendezései felől egyidejűleg érkező nagy adathalmazok kezelésére alkalmas kapcsolatok rugalmas bővítését egy Ethernet alapú program teszi lehetővé. 


A Hyundai és a Cisco új platformot hozott létre, amely nagyon biztonságos hozzáférést tesz lehetővé minden adathoz, ami a gépjárműben van. A platform az 1Gps felépítés első nemzedékét, a gépjárművekre fejlesztett Ethernet és QoS technológiával, a lehető legnagyobb sávszélesség elérésére teszi alkalmassá. A rendszer nagyon biztonságos és konfigurálható – rugalmassága új szolgáltatások tervezését és kiépítését teszi lehetővé. Egyben felgyorsítja az innovációt, OTA frissítéseket (önmagát frissítő szoftverek) tesz lehetővé és lerövidíti az új képességek piaci bevezetését. A gépjárműbe épített hálózati program 2019. évre tervezett bevezetésével a Hyundai újabb kulcsfontosságú hálózati gépjármű technológiával fogja átvenni világszerte a vezető szerepet.

Annak érdekében, hogy 2021-re a piacon megjelenhessenek az önvezető Hyundai gépjárművek, a vállalat nemrég stratégiai partnerséget hozott létre az Aurora-val, amely első helyen áll az önvezető technológiák terén. Az Aurora önvezető technológiája egyedi fejlesztésű, teszt programokon és kísérleti városokban kipróbált modellekbe történő beépítését követően fog megjelenni a Hyundai gépjárműveiben. 


A 2018. elején kezdődött tesztelési folyamatban felhasznált első modell a vadonatúj NEXO. A hidrogén-üzemanyagcellás hajtáslánc ideális alapja az önvezető technológiák megvalósításának, mivel a nagy mennyiségű adatkommunikáció, illetve az eszközök, például az érzékelők működésének támogatásához nagy teljesítményre van szükség. Hosszabb távon a Hyundai és az Aurora az egész világon be akarja vezetni az önvezető technológiák kereskedelmi célú alkalmazását. Kezdetben a partnerek az automatizált és önvezető megoldások valamint a 4. szintű automatizáláshoz szükséges háttér támogató szolgáltatások eszközeinek és programjainak a jelenleg folyó kidolgozására koncentrálnak. A SAE meghatározása szerint a 4. szintű önvezető gépjárművek bizonyos kiválasztott körülmények között már futhatnak emberi beavatkozás és felügyelet nélkül is. A cél mindenképpen az, hogy az önvezető technológiát gyorsan, széles körben és biztonságosan lehessen alkalmazni.


Forrás: hyundai.news

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei