Amerikába viszik a Hyundai Tucson gyártását


A Hyundai kiteljesedő hobbiterepjáró-offenzívájának részeként a vállalat azt tervezi, hogy a Santa Fe mellett a Tucson új generációját és annak új platós változatának gyártását is megkezdik Amerikában. 

A Hyundai Motor a jövőben még több amerikai vásárlót tervez megcélozni kiszélesedő hobbiterepjáró-választékával. A már meglévő Kona és Santa Fe modellek mellé jön egy nagyobb Santa Fe, érkezik a Palisade (vagy Leonis). De ne felejtsük el az éppen frissítésen átesett Tucsont sem, amelynek 2020 körül esedékes következő generációja már akár az Egyesült Államokban is készülhet. 


Nemrég több különös Tucson prototípus is feltűnt Dél-Koreában. Előbb egy olyan álcázatlan modellről sikerült fényképet készíteni, amely mindössze abban tért el a szériagyártású változatoktól, hogy hátsó ajtaja jóval hosszabb volt. Ez azt feltételezte, hogy a konkrét autó tengelytávja nagyobb lehetett,mint a hagyományos változatokon.Később már egy álcázott Tucson prototípusról is érkeztek felvételek, amelyek méretileg ugyan nagyjából megegyeztek a most futó típussal, ám más hátsó lámpáival és dupla kipufogójával hátsó kialakítása eltért attól.   


A legfrissebb beszámolók szerint a Hyundai Motor és annak érintett leányvállalatai jelenleg azon dolgoznak, hogy modernizálják a vállalat alabamai gyártósorait és beszállítói láncolatát, mivel a vállalat úgy határozott, hogy a Hyundai következő generációs (gyári kódnevén NX4) Tucson modelljét 2020-tól ott is gyártásba veszik. Ám nemcsak az ötajtós változat készülhet Alabamában,de a Tucson modellkínálata egy pickup kisteherautóval is bővülni fog, amit 2021-től szintén helyben készítenek majd az amerikai piac számára.


Az amerikai autóvásárlók több mint 60 százaléka választ jelenleg hobbiterepjárót,így teljesen logikus, hogy a Hyundai az importvámok veszélye miatt helyben kívánja gyártani népszerű Tucson modelljét és ezzel nyilván kevesebb kapacitás jut az egyébként is csökkenő keresletnek örvendő Elantra és Sonata gyártására. Jelenleg még ez a két limuzin teszi ki az alabamai gyártósor kapacitásának nagy részét, de egyre nő a szintén itt készülő új Santa Fe részaránya is.    


A Hyundai képviselői már több alkalommal tettek említést egy készülő középkategóriás platós kisteherautóról. Végül úgy határoztak,hogy egy olyan kisteherautót terveznek, amely a következő generációs Tucsonra épül, amely hosszabb tengelytávjával mára kezdetektől alkalmas lesz egy platós változathoz is. Az új változat neve várhatóan Santa Cruz lehet, amely így a Santa Fe elnevezéséhez hasonlatosság révén így a Tucsonnál magasabbra pozicionált modell lesz. Méretei tekintetében az autó a Chevrolet Colorado vagy a Toyota Tacoma helyi riválisaként érkezik majd a piacra. 


Motorok tekintetében a Tucson következő generációja többek között megkapja a vadonatúj 2.5 literes Theta3 benzines erőforrást, amelyhez nyolcfokozatú automata sebességváltó is kapcsolódik. Ez alapmodellként szolgálhat Amerikában, amely mellett ugyanezen motor turbófeltöltéses változatát is kínálják majd az USÁ-ban. 


Állítólag a Hyundai Motor első platós kisteherautójának tervezett gyártása 2021 májusában kezdődhet meg az Egyesült Államokban és egyelőre nincs döntés arról, hogy a modellt más piacokon (pl. Dél-Korea, Európa) is bevezetik-e.  

Forrás: thekoreancarblog.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei