Versenyautót építettek a Hyundai Ioniq Electricből


A Hyundai Motor America mérnökei kezelésbe vették az Ioniq Electricet, amelyből egy valódi, versenypályára alkalmas sportkocsit varázsoltak.  

Miközben számos olyan nagyteljesítményű villanymotoros sportkocsiról tudunk, mint pl. a Rimac szupersportkocsi, vagy a Tesla limuzinjai, mostanáig kevés tuningolt elektromos autó létezik. A Hyundai mérnökei éppen ezért most egy olyan Ioniq Electric sportautót fejlesztettek,amely bemutatja a villanyautókban rejlő lehetőségeket és egyben utat mutat az elektromos járművek tuningolásához is. Ez a konkrét példány az amerikai Optima Ultimat Street Car sorozatban versenyeken is indul majd.     

Az autó már látványában is jelentősen eltér egy átlagos Ioniqtól, amelyet részben a merész színválasztásának is köszönhet, de ehhez nagyban rásegítenek a Volk TE37SL kerekek és a rájuk húzott 275 mm széles gumik is. A karosszéria alatt azonban sokkal fontosabb változások történtek, hiszen az Ioniq 120 lóerős, 295 Nm maximális nyomatékkal rendelkező alapmotorját az új Kona 204 lovas és 395 Nm-es villanymotorjára cserélték. Habár ez még mindig kevesebb lóerő, mint a szintén rajthoz álló Veloster N-nél, a csúcsnyomaték azonban nagyobb.   

Az erő ugyanúgy az első kerekeken keresztül hajtja az autót, viszont egy elektronikus differenciálzárat is beépítettek, amivel megakadályozzák a kanyarbelső kerék kipörgését. Érdekesség, hogy a közlemény szerint a futóműnél csak az alacsonyabbra engedett és feszesebbre hangolt rugókat említik, így valószínűleg a versenyváltozat is az Ioniq Electric alap hátsó torziós felfüggesztését használja. Továbbfejlesztették a fékeket, az elektronikai rendszerek hűtést is kaptak, valamint módosították az akkumulátorcsomagot is.    


A Hyundai elsősorban kutatási és fejlesztési céllal hozta létre az Ioniq Electric sportváltozatát, amely később alapot jelenthet egy majdan megvalósítandó elektromos N modellhez. Erről korábban már Albert Biermann, a Hyundai Nagyteljesítményű Járműfejlesztési Részlegének vezetője is beszélt, így nem kizárt, hogy a jövőben valóban készülhet egy N szériás villanyautó.  

Forrás: autoblog.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei