Napelempark épül a Hyundai ulsani kikötőjében


A Hyundai Motor bejelentette, hogy a vállalat Ulsanban található hajókikötőjében egy hatalmas napelemparkot tervez, amellyel a gyárak működéséhez szükséges tiszta energiát tud előállítani. 

Ulsan város önkormáyzata, az állami tulajdonban lévő Korea Hydro & Nukleáris Energiavállalat, a Hyundai Motor és a Hyundai Commercial vállalatok egy olyan közös szándéknyilatkozatot írtak alá, amelynek értelmében egy 264 ezer négyzetméteres területű napelemparkot telepítenek az autógyár nyitott exportraktára fölé.  A 27 megawattos teljesítményű energiaellátó rendszer teljes egészében 2020-ra készül el és évente 35 millió kWh termelésére lesz képes. Ez 10 ezer háztartás éves energiaigényének felel meg és ezzel 8 ezer tonna kőolaj felhasználását váltja ki.  


A Hyundai Motor közleménye szerint a napelempark hozzájárul az üvegházhatásokat erősítő károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez is, évente mintegy 16 500 tonna széndioxiddal csökkenti a kibocsátást, amit 2,5 millió darab 30 éves fenyőfa károsanyag-elnyelő képességének felel meg.  „Ez az ország legnagyobb napenergiai beruházása lesz, amelyet a Hyundai birtokában lévő területen hasznosítunk” –mondta a koreai Kereskedelmi, Ipari és Energiaügyi Minisztérium képviselője. „Mivel az elektromos energiát ott használják fel, ahol megtermelik, ez szükségtelenné teszi az egyéb beruházásokat. Ezzel a város lakóinak aggályai és a környezetre gyakorolt káros hatások is csökkennek.”   


A fotovoltaikus paneleket úgy helyezik majd el, hogy azok alatt az elkészült és exportra váró új autók továbbra is parkolni tudjanak. Így a panelek nemcsak tiszta forrásból származó elektromos energiát termelnek, de ezzela járműveket is védik a nap és az eső káros hatásaitól is.  A Hyundai Motor azt is bejelentette, hogy az elektromos járművek használt akkumulátorait az ulsani napenergiaparkban keletkező energia tárolására használja fel.  


Ez nem az első olyan alkalom, amikor a Hyundai Motor részt vesz napenergiával kapcsolatos beruházásokban. A vállalat még 2013-ban csatlakozott a Korea Midland Energiavállalathoz és egy 213 ezer négyzetméteres napelemparkot hoztak létre a Hyundai Asan városában található összeszerelő üzeménél. Ez a rendszer évente 11,5 millió kWh villamosenergia előállítására képes.   


A szándéknyilatkozat az első kormányzati és magáncélú napenergiai beruházás Koreában és összhangban van a kormányzat azon törekvéseivel, amelynek értelmében 2030-ra az ország energiatermelésének 20 százaléka megújuló forrásból keletkezzen. Az újonnan létesített megújuló energiatermelés az idei év első öt hónapjában elérte az 1,4 gigawattot, ami máris 84 százaléka az idénre tervezett 1,7 gigawattnak. 

Forrás: koreatimes.co.kryonhapnews.co.kr

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei