Napelemes tetőt kap az új Hyundai Sonata


Nemrég egy új generációs Hyundai Sonata prototípust sikerült lefotózni Dél-Korea utcáin, ami azonban még ennél is érdekesebb, hogy az autó tetején napelemeket is elhelyeztek. 

A Hyundai Motor már egy ideje dolgozik a következő generációs Sonata modellen, amelynek fejlesztése utolsó szakaszához érkezett azzal, hogy az elkészült prototípusokat az utcai forgalomban, valós körülmények között tesztelik. Korábban már láttunk ilyen prototípusokat Amerikában és Koreában egyaránt, a most elkapott tesztautó azonban az új modell egy izgalmas részletét mutatja meg. 

A szinte teljesen álcázott tesztjármű formája és mérete alapján egyértelműen Sonataként azonosítható, amennyiben azonban közelebbről megvizsgáljuk, az autó tetején egy olyan napelem panelt lehet megfigyelni, amely szinte teljes egészében befedi az autó tetejét. A Hyundai csoporthoz tartozó Mobis részegység-gyártó vállalat éppen néhány hete jelentette be, hogy sikerült egy olyan napelemet kifejleszteniük, amely teljesen átlátszó, így az könnyedén felhasználható az új modellek panorámatetejéhez. A fotó alapján pedig alighanem az új Hyundai Sonata lesz az első olyan modell, ahol ezt szériagyártásban is bevezethetik. 


Persze már ma is számos olyan szériagyártású modell van a piacon, amelyet napelemekkel szerelnek fel. Már a 2010-es Toyota Prius is kapható volt Japánban ilyen tetőmegoldással, de a Toyota a mostani Prius Prime plug-in hibrid modellt is ilyen megoldással látta el. Az ilyen nagyméretű napelemes tető nem csak arra képes, hogy elegendő áramot biztosítson a fedélzeti fogyasztók ellátásához, de az elektromos, illetve plug-in akkumulátorral szerelt autók hatótávját is akár 6 kilométerrel is meghosszabbíthatják. 

Ha a Hyundai is hasonló tetőmegoldást épít az új generációs Sonatába, azt várhatóan csak a legmagasabb felszereltségű hibrid,vagy plug-in hibrid változatok kapják majd meg. Az persze a bemutatóig kérdés marad, hogy mennyi energiát tud a Hyundai kinyerni ebből a rendszerből, de szemre úgy tűnik, hogy a Sonata tetején lévő panel egyértelműen nagyobb, mint a Prius Prime-on lévő.   


Az új tetőmegoldás mellett a Hyundai Sonata új generációjának formai megoldásai nagyrészt a vállalat nemrég bemutatott Le Fil Rouge tanulmányautó formáit tükrözik majd, ami várhatóan igaz lesz a Sonata padlólemezére épülő európai i40-es modellre is. Erről persze csak sejtéseink lehetnek, hivatalos nyilatkozat egyelőre még nem hangzott el. 

Forrás: carscoops.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei