A Hyundai viselhető robotokkal segíti az autógyártást


A Hyundai Motor Group bejelentette, hogy a bevételeinek növelése érdekében a vállalatcsoport autógyártó üzemeiben kiterjeszti viselhető robotjainak használatát. 

A Hyundai Motor Group tovább szélesíti nagy értékű robottechnológiai iparágát azzal, hogy kifejlesztette vadonatúj Hyundai Mellény Külső Váz (Hyundai Vest Exoskeleton – H-VEX) névre keresztelt viselhető ipari robotját. A Hyundai-Kia észak-amerikai gyárában tavaly augusztusban bemutatott Hyundai Székmentes Külső Vázának (Hyundai Chairless Exoskeleton – H-CEX) demonstrációját követően a vállalat tervei szerint a H-VEX megoldást 2018 végéig kiterjedt tesztnek veti alá.  

2018 elején a Hyundai csoport a robot-mesterséges intelligencia témakörét a jövő innovációs növekedésének öt legfontosabb területe közé választotta. A vállalat stratégiai technológiai központján belül egy külön erre a célra szakosodott robotikai csapatot hozott létre, akik az ezzel kapcsolatos technológiák fejlesztésére szakosodtak és növelik közreműködésüket a kapcsolódó szektorokban.  


„A robotika területe nemcsak jövőbeli mobilitási megoldásokat kínál, de emellett alternatív megoldásokat jelent a munkahelyeken a termelékenység csökkenésének megakadályozására is” – mondta Youngcho Chi, a Hyundai Motor Group Stratégiai és Technológiai részlegének alelnöke és innovációs vezetője. „A Hyundai azt tervezi, hogy az autonóm járműtermelési tapasztalatait összegyűjtve hasznosítja kiterjedt technológiai adatbázisát, amellyel a vállalat a robotika területén is sikeressé válhat.”

A Hyundai a robotika három területén fejleszti technológiáit: viselhető robotok, szervizrobotok és mikromobilitási megoldások. A vállalat emellett stratégiai együttműködésben dolgozik számos ígéretes koreai és nemzetközi vállalattal is, amelyek a robotika és a mesterséges intelligencia technológiájával rendelkeznek.  


Az első ipari felhasználásra H-CEX robot egy térdvédő eszköz, amely segíti a dolgozót ülő pozícióban maradni. Az eszköz 1,6 kilogrammos tömege ellenére nagyon tartós és akár 150 kilogrammot is képes megtartani. A derék, comb és térdszíjak segítségével könnyen felszerelhető és a felhasználó magasságához állítható. Emellett háromféle dőlésszögben (85/70/55 fok) is rögzíthető.  

A H-CEX mellett a Hyundai azt is tervezi, hogy az év végével a H-VEX modellt is alkalmazni és tesztelni fogja az észak-amerikai gyáraiban. A H-VEX egy olyan eszköz, amely enyhíti a munkások nyakára és hátára nehezedő nyomást, így 60 kilogrammnyi erőtartalékot ad a felhasználónak, amikor kezeit a feje fölé emeli. Ezzel pedig nemcsak az esetleges sérülések veszélyét kerülik el, de a munka hatékonysága is nőhet.   


Számos olyan hely és terület lehet, ahová érdemes lehet olyan robotokat fejleszteni, amelyek pl. viselhetőek. A Hyundai a 2017-es Nemzetközi Elektronikai Szakkiállításon (CES) mutatta be a Hyundai Orvosi Külső Vázat (Hyundai Medical Exoskeleton – H-MEX), amely mozgáskorlátozottakat és időseket segít járni, vagy lépcsőt mászni. Az eszköz jelenleg a koreai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Minisztérium, illetve az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerhivatala engedélyeztetési eljárása alatt van, amely után engedélyezett orvosi segédeszközként forgalomba hozható. 

A Hyundai Motor Group egyik további robotikai fejlesztése a Hyundai Általános Orvosi Segédje (Hyundai Universal Medical Assist – HUMA), amely a derékra és a lábakra csatlakoztatva séta közben erősíti az izmokat, a felhasználó pedig akár 12 km/órás sebességet is el tud érni vele, amivel az eszköz a világ leggyorsabb viselhető robotjává vált.  


A viselhető megoldások mellett a Hyundai számos olyan robotizált újdonságot fog bemutatni, amely javítja a felhasználó életminőségét. Ezek egyike a „Hotel Szervizrobot”, ami számos más funkciója mellett képes szobaszerviz funkciókat ellátni, elvezetni a vendéget a szállodában, míg az „Eladó robot” segít részletesen elmagyarázni egy autó részleteit, az „Elektromos Járműtöltő Kezelő” a jármű előtt megállva tölteni képes a villanyautót. Emellett a következő generációs személyi mobilitási robotmegoldások egyetlen platformon különböző felhasználási lehetőségeket kínálnak majd. 

A Hyudnai Motor Group bátran fektet a robotika területébe, így 4,5 millió dollárral támogatja az SK Telecom és a Hanwha Eszközmenedzsment „AI Alliance Alapját”, amely a mesterséges intelligencia és okos mobilitási megoldások iránt kompetenciával rendelkező startup vállalatokba fektet. A Hyundai stratégiai fontosságú együttműködést kötött a az amerikai Perceptive Automata startup vállalattal, hogy ezzel emberi ösztönt tanítson meg az autonóm járműveknek. 

Forrás: koreajoongangdaily.joins.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei