Üzemanyagcellás Hyundai buszjárat indult Koreában


A koreai Ulsanban már menetrend szerint közlekedik a Hyundai Motor által gyártott, hidrogénnel üzemelő üzemanyagcellás autóbuszjárat. 

Az autógyártó szerint ez az első olyan alkalom Dél-Koreában, amikor egy üzemanyagcellás autóbuszt a tömegközlekedésben menetrendszerűen használnak. Ez a lépés összhangban van az ország azon törekvéseivel, amelyekkel igyekeznek a közúti légszennyezést csökkenteni. 

Az üzemanyagcellás járműveket "végső" környezetbarát" közlekedési eszközökként is emlegetik, mivel működésük során csupán vízpárát termelnek, amely azt is jelenti, hogy helyi szinten egyáltalán nem károsítják a környezetet, sőt a légtisztító rendszerükkel rengeteg károsanyagot szívnak magukba. A 124-es járat naponta kétszer teszi meg 56 kilométeres körútját Ulsan városa körül, ahol egy hidrogéntöltő állomáson fel is tudják tölteni azt. 


A busz a Hyundai harmadik generációs üzemanyagcellás rendszerére épül, amelyet korábban már a februári Pjongcsangi Téli Olimpia ideje alatt is teszteltek. A mostani tesztüzem a Hyundai Motor, Ulsan városának kormányzata és a koreai Kereskedelmi, Ipari és Energiaügyi Minisztérium által korábban aláírt szándéknyilatkozat egyik gyakorlati megvalósítása.   

A Hyundai Motor legnagyobb koreai üzemének is helyet biztosító Ulsan városa igyekszik élen járni az üzemanyagcellás járművek és a kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése és üzemeltetése terén. Idén májusban a város elöljárói bejelentették, hogy 2035-re városi buszaikat teljes egészében üzemanyagcellásra kívánják cserélni. 


Ezen átmenet felgyorsítása érdekében az ulsan városvezetők nemrég kilenc vállalattal és a Koreai Hidrogénipari Szövetséggel egy újabb szándéknyilatkozatot fogadtak el az üzemanyagcellás technológiák fejlesztéséről. Az üzemanyagcellás buszok mellett a vállalatok és a szövetség reményei szerint teherautók, hajók és munkagépek is hidrogénnel működhetnek a jövőben. Azt is célul tűzték ki, hogy közös beruházásokkal akár éves szinten 30 ezer üzemanyagcellás autó is készülhet hamarosan Koreában. 

A Hyundai Motor jelenleg arra fókuszál, hogy 2020-ra bemutassa új generációs üzemanyagcellás autóbuszát, amely még nagyobb hatótávval és továbbfejlesztett technológiával rendelkezik. „Továbbra is igyekszünk bővíteni üzemanyagcellás buszkínálatunkat" – mondta a Hyundai Motor szóvivője. 

Forrás: koreajoongangdaily.joins.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei