Dobogós helyen zárta a Hyundai az Ausztrál-ralit


A Hyundai Motorsport új-zélandi pilótája, Hayden Paddon ezüstérmes eredményt ért el az Ausztrál-ralin, miközben Neuville kiesésével a belga pilóta bajnoki reményei elszálltak. 

A Hyundai Motorsport dobogós helyezéssel tudta befejezni a 2018-as Rali-világbajnokságot, Az Ausztrál-ralin az új-zélandi Haden Paddon másodikként fejezhette be a versenyt és az aktuális szezont. Andreas Mikkelsen eközben a 11. helyre tudta behozni a Hyundai i20 Coupe WRC-t, így a pénteki kieséséből adódó hátrányát sikerült lefaragnia. 


A bajnoki címre esélyes Thierry Neuville viszont hatalmas csalódottsággal fejezte be az utolsó napot: a belga pilóta, aki már pénteki napon a kerékről leeső gumi miatt keményen ütközött, így pedig a tizedik helyre esett vissza, vasárnap viszont végleg elbúcsúzott a versenytől. Neuville parányi bajnoki esélyesként a nyolcadik helyen kezdte az utolsó napot és az első három szakaszon sikerült lefaragnia hátrányából, ám a 22. szakaszon sikerült egy fát letarolnia és ezzel a Hyundai i20 Coupe WRC versenyautóját összetörnie.   


Ezzel a végeredménnyel a Hyundai Motorsport négy csapata összesen három győzelmet, 11 dobogós helyezést és 68 szakaszgyőzelmet ért el a 2018-as világbajnoki szezon során. A szezonzáró versenyen még három pilótának volt bajnoki esélye, amivel igazán izgalmas hullámvasúttá varázsolták az Ausztrál-ralit. 


A konstruktőri világbajnokságban a Hyundai Motorsport a második helyen zárhatta a szezont. Thierry Neuville egyéniben a második helyen végzett. A Hyundai Motorsport teljes csapata gratulál Sebasten Ogiernek és a Toyota Motorsportnak a 2018-as egyéni és konstruktőri világbajnoki cím megszerzéséhez. Alig két hónapos téli szünetet követően azonban újra kezdetét veszi a kihívás, amikor a 2019-es WRC szezon a Monte-Carlo ralival kezdetét veszi.   


Hayden Paddon számára a mostani második helyezés a legjobb eredmény a tavalyi Lengyel-rali óta. Ráadásul Paddon számára a kicsit hazai versenynek tekintett Ausztrál-rali mostani eredménye volt az eddigi legjobb teljesítménye. 


„Számunkra ez egy remek hétvége volt, nagyon örülök annak, hogy újra a dobogóra állhattam" – mondta Paddon. „Az utolsó szakaszokon sokat nyertem azon, hogy más pilóták kiestek, ám az egészet tekintve megérdemelten lettünk a második helyezettek. Itt Ausztráliában minden évben egy helyezéssel jobbat tudunk elérni, ezért azt remélem, jövőre összejön a győzelem is. Jó volt a stratégiánk, nagyon jól éreztem magam az autóban. Nagyon köszönöm a csapatnak és az új-zélandi szurkolóknak, akik itt ünnepeltek velünk." 


Andreas Mikkelsen egy kemény üldözéssel zárták a Hyundai Motorsportnál eltöltött első teljes idényüket. A norvég kettősnek a svédországi dobogós helyezés marad az idei esztendő legjobb eredménye.


„Számomra ez egy nehéz év volt, amire ez a hétvége volt a legjobb példa: időnként nagyon gyorsak és versenyképesek voltunk, de ezen a versenyen a balszerencse beárnyékolta ezt" – mondja Mikkelsen. „Az idény alatt igyekeztünk fejlődni és mindig egy kicsit jobban éreztük magunkat az autóban, ám ezt nem tudtuk eredményekben megmutatni. "A szurkolók számára ez egy remek szezon volt és nagyon jó volt, hogy ennek egy kicsit mi is részesei lehettünk. A csapat remekül támogatott bennünket, mindenki remekül dolgozott a jó célért. Most pedig örülünk a kis szünetnek, amit a Monte Carlo ralira készülve intenzív tesztek követnek majd." 


Thierry Neuville hősies küzdelemmel fejezte be a 2018-as versenyszezont. A belga kettős 2018-at három győzelemmel és hat dobogós helyezéssel zárta. 


„Mindent beleadtunk és az utolsó napon néhány rizikós helyzetet is bevállaltunk itt Ausztráliában azért, hogy megszerezzük a világbajnoki címet, hiszen kevés volt rá az esély, de így nem volt mit vesztenünk" – mondja Neuville. „Aztán egyszer csak kicsit letértünk az ideális pályáról és eltaláltunk egy fát. Ennyi volt, számunkra a 2018-as WRC világbajnokság ott befejeződött. Szeretném a csapatnak és a Hyundai Motorsport alzenaui központjában dolgozóknak is megköszönni, hogy egy olyan autót adtak nekünk, amivel a bajnoki címért az egész év során tudtunk küzdeni. Szívből gratulálok Sebastennek, nagy öröm volt harcolni vele!"  


„Először is: Szívből gratulálok Hayden Paddonnak a dobogós helyezéshez, egész hétvége során kiváló teljesítményt nyújtottak, alig hibáztak, így megérdemelték ezt az eredményt" – mondja Michel Nandan csapatfőnök. „Ami a világbajnokságot illeti, természetesen csalódottak vagyunk, de mi mindent megtettünk. Nehéz lett volna Thierrynek itt megszereznie a bajnoki címet, így nem volt más választása, mint nyomást gyakorolni. Ilyen ez a ralisport. Ez évek óta a legküzdelmesebb szezton volt a ralisportban. A bajnokság csak a szezonzárón dőlt el és ez jól mutatja, milyen közel vannak egymáshoz a csapatok. Szívből gratulálok Sebastien Ogiernak és a Toyotának is. Mi most a szezon csúcspontjait és mélypontjait is meg fogjuk vizsgálni, miközben a 2019-es szezonra készülünk. Ugyanakkor szeretnék Gabriele Tarquininek is gratulálni, aki a Hyundai i30 N TCR-rel megnyerte a Túraautó-világbajnokságot."  



Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei