Itthon is bemutatkozott a Hyundai Kona elektromos változata


Hatalmas várakozás övezi a Hyundai legújabb elektromos autóját, ezért az autógyártó hazai képviselete egy egész napos rendezvényt szervezett az autó hazai premierjére.

A Hyundai még idén februárban, a Genfi Autószalon előtt mutatta be hivatalosan a Kona Electric változatát, amely némileg módosított külsővel és kétféle teljesítményszinttel, 136 és 204 lóerős villanymotorral és 39-64 kWh kapacitású akkumulátorokkal rendelkezik. Az erősebb, nagyobb akkucsomagos változat 482 kilométeres hivatalos (WLTP) hatótávja pedig már bőven elegendő ahhoz, hogy az elektromos autók eddigi legnagyobb félelmét, a hatótávparát eltüntesse. Ezzel pedig a divatos crossover már megjelenésekor akkora hírnévre és népszerűségre tett szert, hogy a gyártó nem képes a hatalmas keresletnek megfelelő mennyiségű autót előállítani. 


Tudta ezt a hazai képviselet is, hiszen az autó árlistáját már júniusban nyilvánosságra hozta és a korlátozottan rendelhető autók minden példánya nagyjából egy hét alatt elkelt. Úgy, hogy a leendő vásárlók egyike sem látta az autót, mégis hajlandóak jóval több, mint 10 millió forintot fizetni azért. Éppen emiatt az importőr a Kona Electric hazai bemutatójának keretében egy olyan egész napos rendezvényt szervezett, amelynek keretében délelőtt a sajtó képviselőinek mutatták be az autót, míg délutánra az eddigi megrendelőket hívták meg, akiknek elsőként nyílt lehetősége nemcsak körüljárni, de vezetni is ezt a kivételes autót. 


A délelőtti sajtótájékoztató keretein belül Kovács Pál, a Hyundai Hungary vezetője a sajtónak elmondta, hogy a Kona Electricből a következő hónapokban nagyjából 20-25 darab biztosan érkezik, miközben a megrendelt mennyiség 60 fölött van. Sajnos a gyártás szűk keresztmetszete jelenleg az akkumulátorok elérhetősége, így hiába készül az autó a Hyundai legnagyobb, évi 1,7 milliós gyártási kapacitású ulsani üzemében, nem tudnak belőle eleget termelni. A képviselet vezetője azt is elárulta, hogy azért is érkezik ilyen kevés Kona Electric hazánkba, mert az anyavállalat a gyártástervezéshez még akkor kérte be a vezérképviseletektől a várható értékesítési darabszámokat, amikor itthon még nem volt semmilyen állami támogatási rendszer és a töltőhálózat kiépítése is bizonytalan volt. Kovács szerint azonban jelenleg mindent megtesznek azért, hogy a lehető legtöbb autó érkezzen, rendszeresen jelentéseket írnak a hazai piaci állapotokról, így reményeik szerint a helyzet hamarosan javulni fog. 


A szokatlanul enyhe, verőfényes novemberi délelőttön a rendezvényközpont teraszán a felrendszámozott bordó importőri tesztautó mellett még három különböző színű Kona Electricet is kiállítottak, amelyek mindegyike természetesen ügyfélautó volt. Ezekből kettő Pécsre kerül, míg a harmadik a pesti Autopalace ügyfeléhez kerül. A kiállított autókat az ügyfelekkel együtt délutánra hívott érintett kereskedések képviselői szimbolikusan át is vették, hogy a forgalomba helyezést már ők helyben intézhessék.


Ugyan a képviselet délután kettőre hívta Kona Electric ügyfeleit, a korlátozott időkeret és a tesztvezetésre jelentkezők nagy száma miatt az első ügyfelek már kicsivel déli 12 után megérkeztek és megkezdődött a tesztautó nyüstölése. Kettőre aztán az ügyfelek döntő többsége meg is érkezett, akiket a képviselet vezetői ünnepélyesen üdvözöltek és a sajtóhoz hasonlóan őket is tájékoztatták a helyzetről és türelmüket kérték az átadásokkal kapcsolatban. A bordó tesztautó azonban ezt követően sem pihent sokat, egymásnak adták a kilincset az ügyfelek, akik egy része akár hátra is hajlandó volt beülni, hogy legalább onnan tapasztalja meg az autó képességeit. 


Az esemény közben alkalmam nyílt beszélgetni néhány ügyféllel, akik mind elismerően nyilatkoztak az autó képességeiről. Büszkeséggel töltött el, hogy néhányuk nemcsak ismeri, de a Hyundai-jal kapcsolatos információk nagy részét is erről a blogról szerezte be és azok alapján döntött a vásárlásról. Aztán alkalmam nyílt potyautasként egy körre nekem is beülnöm a hátsó ülésre. Akkora már legalább tucatnyian kipróbálták az autót, a kiírt hatótáv azonban még így is 381 km-t mutatott. A rövid kör során Péter nemcsak a kormány mögötti fülekkel állítható visszatöltés mértékét, de a Sport üzemmódot is kipróbálta, utóbbi során akkora lendülettel indult meg az autó, hogy a hátsó biztonsági övem bereteszelt. Aztán Eco üzemmódba visszaváltva és a gyorsulást újra kipróbálva közösen megállapítottuk, hogy a nyomaték még így is több mint elegendő. A próba őt is meggyőzte arról, hogy érdemes várni az autóra. 


Összességében pozitív hangulatban telt a délután, az importőr szokatlanul nyíltan és őszintén beszélt az autóval kapcsolatos problémákról az ügyfeleknek, akik pedig a menetpróbán megtapasztalhatták, milyen remek autót választottak és érdemes várni. Mindenki boldogan, élményekkel és egy ajándék focilabdával térhetett haza, amin akár a hosszúra nyúló várakozás közben felgyülemlett feszültséget is levezethetik..   

Köszönöm a meghívást a Hyundai Hungarynek!

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei