Intelligens fényszórót fejlesztett a Hyundai


A Hyundai Motor részegység-gyártó leányvállalata, a Hyundai Mobis egy olyan intelligens fényszórót fejlesztett, amely világújdonságként a körülményekhez megfelelően változtatja a fény eloszlását.

Dél-Korea legnagyobb autóalkatrész-beszállítója, a Hyundai Mobis bejelentette, hogy a világon elsőként sikerült egy olyan fejlett fényszórórendszert kifejleszteniük, amely automatikusan szabályozza a fény eloszlását. Ha ezt a rendszert piacra dobják, ennek segítségével csökkenthetőek lesznek a szembejövők fényszóróinak vakításából származó balesetek száma.  


A vállalat azt állítja, hogy a fejlett adaptív fényszórórendszer (Advanced Adaptive Driving Beam – AADB) képes együttműködni a fejlett vezetéstámogató rendszerekkel és ezáltal a vezető számára mindig a legjobb látást biztosítja azáltal, hogy ahol lehet, a távfényszórót használja. Eközben pedig arra is képes, hogy a szembejövők elöl a fényt elirányítsa, így védve meg őket a vakítástól. Léteznek már más gyártók által készített fejlett fényszórórendszerek (ADB), ezek azonban a vállalat szerint technológiailag fejletlenebbek, mint a Hyundai rendszere. Az ADB rendszerek jellemzője, hogy felismerik a jármű előtt haladókat vagy a szembejövőket és úgy irányítják a fényszórókat, hogy ne vakítsanak el másokat.     


A Hyundai legújabb AADB rendszere azonban a korábbi rendszereknél is több adatot képes összegyűjteni és azt feldolgozva a fényszórókat irányítani, így többek között a sávinformációk, a hátulról, más sávokból érkező járművek távolsága, az autópályák és utak adatai vagy a kanyarulatok szöge alapján is változtatja a fény eloszlását. Mindezek alapján az AADB rendszer felismeri a hátulról előző autókat vagy akár az élesebb kanyar mögött érkező szembejövőket is, így a rendszer azokba az irányokba nem szórja fényét. A Hyundai Mobis szerint a rendszert 18 hónap alatt sikerült kifejleszteniük.   


A távfényszóró zavaró, indokolatlan használata az egyik legnagyobb baleseti ok, hiszen ez időlegesen elvakítja a szembejövő sávban érkező autóvezetőt. A Hyundai Mobis összesen hat AADB-hez kapcsolódó szabadalmat nyújtott be Koreában és 12-t más országokban. „Az AADB attól válik igazán versenyképessé, hogy a technológiáját a meglévőhöz illesztett új szoftverrel fejlesztettük tovább” – mondta a Hyundai Mobis egyik képviselője. „Azt tervezzük, hogy már 2020 végére kereskedelmi forgalomba hozzuk ezt a termékünket.” 

Forrás: english.donga.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei