A Hyundai átveheti a GM bezárt orosz gyárát


A Hyundai Motor azt tervezi, hogy átvegye a General Motors évek óta bezárt szentpétervári gyárát és ezzel a meglévő üzeme mellett további termelőkapacitást biztosítson. 

A Hyundai Motor orosz gyártó leányvállalata (HMMR) júliusban egy kérelmet nyújtott be az orosz monopóliumellenes hivatalhoz azzal, hogy szeretné átvenni a GM szentpétervári gyáregységét. "Jelenleg tárgyalásokat folytatunk a General Motors-szal az üzem átvételéről" - mondta a Hyundai egyik képviselője. Amennyiben ez megvalósulna, a Hyundai valószíűleg jelentősen felújítja a gyárat.


Szentpétervár az orosz autógyártás központja, ahol a globális autógyártók helyi üzemei találhatóak. Itt van a Hyundai Motor évi 230 ezer darabos kapacitású gyára is, amely mellett 11 partnere, köztük a Hyundai Mobis és Hysco vállalatok is megtelepedtek. A GM nagyjából 300 millió dollárt fektetett be annak idején a 2008-ban megnyitott szentpétervári üzemébe. A gyár 2015-ben állt le, miután az Egyesült Államok és Európa gazdasági szankciói miatt az orosz gazdaság megtorpant. Ha a Hyundainak sikerül nyélbe ütnie az üzletet és új futószalagokkal gazdagodik, az a helyi termelési szint növelése mellett a termelési kötlségek csökkentését is magával hozhatja.  


A Hyundai Motor termékei különösen 2014 után váltak népszerűvé az orosz vásárlók körében. Az USA és Európa gazdasági szankciói közepette a Hyundai versenytársai, köztük a GM is kivonult az orosz piacról, a Hyundai Motor növlte beruházásait és új modelleket mutatott be. Attól kezdve a Hyundai és a Kia eladási eredményei folyamatosan emelkednek és 2019-re a féléves eredmény a 200 ezer darabos szintet is túlszárnyalta. 2020 első félévében a Hyundai és a Kia 145 741 darabbal 22,9 százalékos piaci részesedést ért el, amivel a 237 636 darabos AvtoVAZ mögött a második helyen állnak. A koreai csoport a koronavírus kitörése előtt, 2020 első negyedévében még az első helyen állt.


Ám a Hyundai Motor előtt még hosszú út áll, mielőtt engedélyzik a General Motors üzemének átvételét. Elsőként át kell esnie a monopóliumellenes hivatal felülvizsgálatán, amely mellett viszont még meg kell küzdenie más versenytársával is, köztük a brit-fehérorosz Unison, vagy a német BMW vállalatokkal is, akik már 2019-ben megkapták a hivatal engedélyét. 

Forrás: businesskorea.co.kr

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei