A Hyundai már tízezer üzemanyagcellás autót értékesített


Az üzemanyagcellás technológia egyik élenjáró képviselőjeként a Hyundai Motor bejelentette, hogy az elmúlt hét év során már több mint tízezer hidrogénüzemű autót készített.

A Hyundai Motor júniusban 548 darab Nexo üzemanyagcellás hobbiterepárót értékesített Dél-Koreában és világszerte, amivel az összes ilyen meghajtással szerelt jármű értékesítési eredménye 10 144 darabra emelkedett. Ezek közül 7 740 darab Dél-Koreában, míg 2 404 darab a globális piacokon került értékesítésre.


A dél-koreai autógyártó a világon elsőként létesített 2013-ban saját összeszerelő üzemet hidrogénnel üzemelő üzemanyagcellás járművei számára, ahol még ugyanebben az évben megkezdte első generációs üzemanyagcellás ix35/Tucson Fuel Cell modelljének sorozatgyártását. Az autóból azonban elsősorban az infrastruktúra hiánya és a magas vételár miatt 5 év alatt mindössze 914 darab talált gazdára.


A helyzet viszont a Nexo, a Hyundai második generációs üzemanyagcellás autójának 2018-as bemutatásával megváltozott. A kifejezetten üzemanyagcellás autónak épített, külön modellként árusított Nexo-ból már a forgalmazás első évében elkelt 966 darab, míg tavaly már 4 987 autót tudtak értékesíteni. Ez a szám azonban vélhetően idén tovább fog emelkedni, mivel 2020 első felében már 3 292 Nexo került értékesítésre. A Hyundai számításai szerint csak a Nexo-ból még augusztusban elkelhet a tízezredik példány is, amivel beéri az ugyanezt a mérföldkövet tavaly elért konkurens Toyota Mirai üzemanyagcellás limuzint.


A Nexo értékesítési sikerei nagyrészt a koreai kormányzat környezetbarát járműveket támogató programjának köszönhető. A Hyundai Nexo listaára 70 millió koreai von (kb. 17,3 mFt), ám ezt az árat a központi és regionális kormányzatok támogatásai gyakrolatilag megfelezik (kb. 8,6 mFt). Emellett az országban folyamatosan szaporodnak a hidrogén töltőállomások is.

Forrás: donga.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei