Már Afrikában is készül az elektromos Hyundai Ioniq


A Hyundai Motor és Haile Gebrselassie hosszútávfutó olimpiai bajnok közös vállalata, a Marathon Motor Engineering megkezdte a Hyundai Ioniq Electric összeszerelését Etiópiában.

Az elektromos járművek nemcsak a fejlett európai, amerikai piacokon népszerűek, de úgy tűnik, a fejlődő piacokon is igyekeznek teret nyerni. Erre a legjobb példa az etióp Marathon Motor merész kísérlete, amely megkezdte a Hyundai Ioniq Electric összeszerelését Etiópiában. Az ország energiamixének 90 százalékát megújuló vízenergia adja, így a villanyautók töltése is teljesen környezetbarát lehet.


„Etiópia éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességét a #GreenLegacy kezdeményezés révén konkrét akciókká alakításának során ma délelőtt átvehettem az első Etiópiában készlt teljesen elektromos autót. A károsanyag-kibocsátás nélküli autók segíthetnek a szennyezés csökkentésében.” - írta üzenetében Abiy Ahmed Ali, Etiópia Szövetségi Demokratikus Köztársaság miniszterelnöke az átadási ceremónián. 


A 2016-ban megjelent Hyundai Ioniq tavaly kapott új akkumulátorcsomagot, így a korábbi 28 kWh kapacitású egységet egy nagyobb, 38,3 kWh-s akku váltotta fel. Ezzel együtt az autó külső mgjelenése és belső tere is némileg átalakult. A Marathon Motors ezt az új, a WLTP szabvány szerint 311 km-es hatótávú verziót kezdte el összeszerelni, amely valószínűleg a Koreában előre összeállított részegységek helyi összeállítását (CKD) jelenti.   


Az AfricanEV kutatásai szerint Afrikában is sokkal olcsóbban lehet üzemeltetni egy elektromos autót, mint egy hagyományos belsőégésű motorral szerelt modellt. Etiópiában az Ioniq esetén mindössze 92 cent a 100 km-re jutó költség, míg egy Toyota Corolla esetében ugyanet több mint 5 dollár. Az már egy más kérdés, hogy Etiópia töltőinfrastruktúrája gyakorlatilag nem létezik, legalábbis a PlugShare töltőálkalmazás szerint egyetlen nyilvános töltőoszlop sincs az országban. 

Forrás: cleantechnica.com, techweez.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei