Európában készült az új Hyundai Santa Fe formaterve


A Hyundai Motor Europe németországi Design Centere most először kapott megbízást arra, hogy a Santa Fe új formáit, amelynek tervezéséről most a formatervezők beszélnek. 

Az Európában fejlesztett új Santa Fe a negyedik generációs modelll ráncfelvarrott változata. Az "Érzékeny Sportosság" irányzatán alapuló határozott és fényűző megjelenésével az autó innovatív formai változásokon ment keresztül. Thomas Bürkle vezető tervező, Eduardo Ramirez külső formákért felelős igazgató, Roberto Kuehn kreatív menedzser, Alex Ekimov és Nicolas Deangel formatervezők és Philip Fareschbandi CAS modellező mutatta be a formatervezési elemek részleteit.

Meséljen a tervezési témáról.

A magabiztos, izmos kiállás és a kifinomult stílus keveréke érdekében az új Santa Fe kifinomult dizájnelemekkel rendelkezik, amelyek az „Érzéki Sportosság” témáján alapulnak. Karcsúbb szintetikus környezete, terjedelmes felületei és méretei hozzájárulnak a kiváló minőségű megjelenéshez. Az autó „integrált felépítésének” dinamikus jellegét a szélesebb hűtőrács és a fényszórók tovább fokozzák , amelyek a stabilitás benyomását keltik. A T alakú nappali menetfények minden bizonnyal a jármű egyediségévé válnak.

A T alakú menetfény nagyon sok észevételt kapott, amikor az előzetes rajzok megjelentek. Meséljen arról, hogyan tervezték meg ezt.

Mivel az első benyomást a fényszórók keltik egy autóról, mindig azt szeretnénk elérni, hogy azok merésznek és erősnek tűnjenek. Vagyis a fényszóró lenne az a rész, ahol a legjobban változtattunk ezen a ráncfelvarrott modellen. Az „integrált felépítés” révén az új Santa Fe arca egy olyan hűtőrácsot vezet be, amelyet a fények is kiegészítenek. A menetfényeket a hűtőráccsal összekötő formázott keret  a szélességet és az erőteljes kiállást thangsúlyozza. Ily módon karaktert ad az autó elülső részéhez, így elődjénél impozánsabbá teszi.


Annak érdekében, hogy a hobbiterepjáró a lehető legkeményebb legyen, kifinomult részletekkel egészítettük ki a lámpákat, amelyek jól illeszkednek az autó merész karakteréhez. Az új megjelenés érdekében a Santa Fe egy új, a nappali menetfényekhez kapcsolódó szélesebb hűtőmaszkot kapott, amelyeket szintén úgy alakítottak át, hogy az egy éles „T” alakjával illeszkedjen a sasszem koncepcióba. Ez az új Santa Fét méginkább felismerhetővé teszi az utakon.

Miért Európában készült a formaterv?

Mivel a Santa Fe mndig is globális modell volt, a formatervet globálisan is el kellett készíteni. A negyedik generációs Santa Fe és az új Santa Fe a Hyundai Motor Európai Design Centerében született, különféle globális csapatmunka révén. Ezért nem volt probléma a frissített modell tervezésével, a technológiai jellemzőivel és az új formák kialakításával.


Az új Santa Fe a merész hobbiterepjárók bölcsőjében, az Amerikai Design Centerben, a kifinomult részletek szülőhelyén, az Európai Design Centerben és az innovatív megoldások melegágyaként ismert Namyang Design Centerben fejlődött ki. Merész vonalaival és íveivel az új Santa Fe erőteljesebb és elegánsabb megjelenést kapott, mint elődje.

A formavilágot Európa számára is barátságosabbá tudták tenni?

Formatervezőkként mi nemcsak arra összpontosítottunk, hogy mit akarnak az európaiak. Célunk egy olyan autó létrehozása volt, amelyet világszerte szeretni lehet. Különösen Dél-Korea és az Egyesült Államok azok az országok, ahol a Santa Fe nagyon népszerű. Tehát, amikor az eredeti változat bemutatása után két évvel elkészítettük ezt a frissített modellt, megpróbáltunk sokkal merészebbek és futurisztikusabbak lenni. Ezzel együtt azonban megpróbáltuk ezt a Hyundai zászlóshajó hobbiterepjáró modellt luxus és prémiumjárműként megjeleníteni az európai piacon is.

Az új platform mennyire befolyásolta a ráncfelvarrott modell kialakítását?

Rengeteg olyan dolgot megváltoztattuk ezen a frissített modellen, amit az általunk használt új platform tett lehetővé. Az alacsonyabb tömegközépponttal az utastér több helyet kapott. Az autó belső terében a legszembetűnőbb változás a középkonzol. A külső is nagyon eltérő. A 10 milliméterrel hosszabb kaosszéria, a díszes keretek, amely a nappali menetfényeket a hűtőmaszkkal összeköti, a szélességet és az erőteljes kiállást hangsúlyozza. Egy másik tényező, hogy 20 colos alumínium keréktárcsákat használhattunk. Ily módon sok karaktert adtunk az autó frontkialakításának, ami impozánsabbá teszi, mint elődjén.

Mit emelne ki az autó hátsó formai megoldásaiból?

A hátsó rész magabiztos kiállását a feltűnő lökhárító kialakítással és vízszintes hátsó lámpákkal értük el. A fényvisszaverőt és alatta elhelyezett rendszámtáblát vízszintesen egy hosszú, vékony vonallal kötöttük össze. Ez egy olyan közös formatervezési részlet, amely minden Hyundai modellen megtalálható. A karaktervonal közvetlenül a hátsó világítás sarkába áramlik, ami az autó maximális szélességét hangsúlyozza.

Mi a legmagasabb szintű Calligraphy felszereltség különlegessége? 

Csakúgy, mint a Grandeur és a Palisade esetében, az új Santa Fe modellnél is a Calligraphy a legmagasabb szintű felszereltség. Sok kiváló minőségű anyagot és formatervezési elemet használtunk itt. A hűtőmaszk és a légbeömlő geometriai mintázata a modern és csúcsminőségű megjelenést szimbolizálja. A lökhárítót, a sárvédőbetétet és a karosszéria többi elemét azonos színűre festették, hangsúlyozva a csúcsfelszereltség egyszerű, de luxus megjelenését. Az egyedi tervezésű, 20 colos kerekek maximalizálják az ideális kialakítást.

Mi lehet az új Santa Fe legvonzóbb tulajdonsága?

A kiváló minőségű hajtásláncok és a csúcstechnikai jellemzők között az új platform az autó legérdekesebb része. Mivel egy platform egy autó alapját jelenti, a vadonatúj platformon merész formaterveket próbálhatunk ki. Ideális arányok, stabil megjelenés, T-alakú menetfények, merész hűtőmaszk, 20 colos kerekek és sportos hátsó diffúzor jellemzik az autó egyedi megjelenését. Nem csak a vezető, de az új Santa Fével találkozó gyalogosok is, imádni fogják a merész, mégis érett megjelenését.

Forrás: hyundaimotorgroup.com

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei