Babaőr emlékeztet a Hyundaiban maradt gyerekekre


Már a Hyundai is kínál az autóban felejtett gyerekekre figyelő hátsóülés-emlékeztető rendszert, amely azonban többet tud, mint más gyártók hasonló biztonsági felszerelései.  

Mennyi figyelmeztetésre van szükség ahhoz, hogy valaki ne felejtse az autó hátsó ülésén utazó gyerekét? Többre is szükség lehet a Hyundai szerint, amely a harmadik nagy autógyártóként hátsóülés-figyelmeztető technológiát mutatott be. Viszont miközben a General Motors és a Nissan hasonló rendszerei azt figyelik, kinyílt vagy becsukódott az autó hátsó ajtaja, addig a Hyundai új rendszerének érzékelői az autó hátsó ülésein lévő mozgásra lépnek működésbe.  

Ha a rendszer érzékel valakit a hátsó részben és a vezető elhagyja a járművet, egy olyan üzenet jelenik meg az autó kijelzőjén, miszerint ellenőrizze a hátsó üléseket. Ha a sofőr ezt figyelmen kívül hagyva elhagyja az autót, az dudálni kezd, működésbe hozza a lámpákat és ha még ez sem volna elég, a Hyundai saját Blue Link alkalmazásán keresztül szöveges üzenetet is küld arról, hogy valaki a kocsiban maradt. 


A Hyundai bejelentése szerint ezt az új rendszert a 2019-es modellévtől kezdik beépíteni a különböző modellekbe. A GM közben saját figyelmeztető rendszerét már a 2017-es GMC Acadia modellhez elérhetővé tette és azt már számos Buick, Cadillac, Chevrolet és GMC modellekhez is kínálja. A Nissan pedig augusztusban jelentette be, hogy először a 2018-as Nissan Pathfinder terepjáró modell kap emlékeztető rendszert, de később más modellek is megkapják ezt. 

Mindkét versenytárs hátsóülés-figyelmeztető rendszere folyamatosan figyeli a hátsó ajtók működését és mindkét márkánál egy figyelmeztető üzenet jelenik meg az autó kijelzőjén, amennyiben a vezető elhagyni készül a járművet. A GM emellett egy figyelmeztető hangot is hallat, míg a Nissan a dudát szólaltatja meg. Ahogyan a két riválisnál,a Hyundainál is lehetőség van a rendszer kikapcsolására is.  


Talán sokaknak már túlzás, amit az autógyártók a hátsó üléseken felejtett gyermekekért kifejlesztettek, ám a statisztikák szerint 1990 óta a forró autóban hagyott 800 gyerekhalt meg csak Amerikában, amelyek 55 százalékában a szülők egyszerűen elfelejtették, hogy gyermekük a kocsiban ül. Pontosan emiatt idén júliusban az Egyesült Államok Szenátusa olyan törvénytervezetet nyújtott be, amely szerint a jövőben köteleznék az autógyártókat figyelmeztető rendszer kiépítésére.    


Forrás: caranddriver.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei