Megérkezett a Hyundai csoport legújabb villanyautója


A Hyundai csoport a koreai Jeju szigetén megrendezett környezetbarát járműkiállításon bemutatta a Kia Niro teljesen elektromos változatát, új modelljeikkel pedig 2021-re évi 130 ezer villanyautó gyártását tervezik.

A Hyundai csoporthoz tartozó Kia Motors, Dél-Korea második legnagyobb autógyártó vállalata a Soul EV és a Niro PHEV után újabb elektromos crossover modellt mutatott be. A Jeju szigetén május elején megrendezésre került, kifejezetten környezetbarát járműveket felvonultató kiállításon a Kia bemutatta a Niro teljesen elektromos EV változatát. 


A Kia már a 2018 januárjában megrendezett Las Vegasi Szórakoztató-elektronikai Szakkiállításon (CES) megmutatta a Niro EV tanulmányautó-változatát. Az akkor kiállított koncepció nagyon hasonlít a most bemutatott szériakivitelhez. A Niro EV gyártási változata megőrizte a hibrid és PHEV változat fényszóróit, a hűtőmaszk azonban funkcióját veszítve tömörré vált és itt kapott helyet a töltőcsatlakozás is. Alatta áttervezték a zöld betétekkel jellegzetessé tett teljes lökhárítót, amelynek két oldalán a tanulmányhoz hasonlóan nyílhegy alakú LED menetfény kapott helyet.  


Oldalról elsősorban az új keréktárcsák tűnnek fel, amelyek ugyan visszafogottabbak, mint a tanulmányautó látványos elemei, funkciójuk szerint viszont így is javítják az autó légellenállását.  Hátul azonban még ennyi változást sem lehet felfedezni, az elektromos változatot csupán a lökhárítón feltűnő rövid zöld betétek különböztetik meg a Niro hibrid és PHEV változatoktól. 


A Niro EV változata megkapta a Hyundai új Kona Electric mindkét hajtásláncát, vagyis a Kia változat is kétféle teljesítményű villanymotorral és kétféle kapacitású akkucsomaggal kerül gyártásba. A kisebbik, 39,2 kWh-s akkumulátorral a hatótáv 240 km, míg a nagyobbik, 64 kWh-s csomaggal a hatótáv eléri a 380 km-t. Az autó fejlett biztonsági rendszerekkel is rendelkezik, köztük a vészfékasszisztens, a sávtartó rendszer és az országúti asszisztens rendszer is megtalálható. 


A Kia tavaly összesen 23 647 Niro hibrid és plug-in hibrid modellt értékesített és a vállalat azt reméli, a Niro EV megjelenésével az értékesítési eredmények tovább emelkednek majd. A Niro EV várhatóan az idei év második felében jelenik meg Dél-Koreában, ahol február óta már több mint 5 ezer előrendelés érkezett a modellre. 


Iparági források szerint a Hyundai csoport azt tervezi, hogy jelentősen, 15 tagúra bővítik villanyautóik és konnektoros hibridjeik palettáját és 2021-re már évi 130 ezer elektromos meghajtású járművet gyártanak, ami háromszor annyi, mint amennyit idén terveznek összeszerelni. A Hyundai jelenleg öt EV modellt kínál – Az Ioniq Electricet, az Ioniq Plug-int, a Sonata PHEV-t a Kona Electricet és ide sorolják még az üzemanyagcellás Nexo modellt is. A Kiánál jelenleg három EV modell elérhető: a Niro PHEV, a Soul EV és a K5/Optima PHEV.


A közeljövőben a Hyundai három új villanymotoros típust tervez bemutatni – a Tucson PHEV mellett egy kifejezetten Európának készülő középkategóriás konnektoros hibrid kombit (talán i40?), valamint Koreában bevezetik a népszerű Porter platós kisáruszállító elektromos változatát is. A Kiánál szintén három új modell várható – a már bemutatott Optima Wagon PHEV, a Niro EV és a Bongo kisáruszállító EV változata. Mindezek mellé érkezik a prémium Genesis márka GV80 hobbiterepjárójának elektromos kivitele is.  

Forrás: theinvestor.co.krbusinesskorea.co.kr

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei