Több mint négyszáz kilométert tettek meg a Hyundai villanyautójával


Egy szlovák tulajdonos kíváncsi volt arra, mennyi lehet a Hyundai Ioniq Electric autójának legnagyobb hatótávja, végül több mint 400 kilométert tett meg egyetlen feltöltéssel.

A Hyundai Motor viszonylag későn lépett be az elektromos járművek piacára. Kezdetben a konszern kisebbik vállalata, a Kia 2014-től kínálta (és kínálja a mai napig) a Soul elektromos változatát, ám a fokozódó kereslet hatására ennek alapjain elkészült a Hyundai első villanyautója, az Ioniq. Ez a típus 2016-ban jelent meg és azóta is az egyik legnépszerűbb modell a piacon.


A népszerűség egyik fő oka az autó kiváló hatásfoka, amellyel az autóba épített 28 kWh kapacitású akkumulátorával akár 280 kilométeres hatótáv is elérhető. Ráadásul az autó a téli teszteken is rendre bizonyítja hatékonyságát, amivel ugyan nem a legnagyobb hatótávot éri el, de a hideg időben mért fogyasztása mindenképpen kiemelésre érdemes. 


Korábban maga a Hyundai tett közzé egy olyan videót, amelyben egy Ioniq Electric a Szöul környékén vezető utakon folyamatosan a forgalommal együtt haladva több mint 350 kilométeres hatótávot ért el. Már ez is jóval  meghaladja a gyárilag megadott EU szabvány szerinti 280 km-t, nem is beszélve a szigorúbb koreai mérési szabályok szerint előírt 191 km-ről. 

Most azonban egy szlovák pilóta, Ľuboš Gelet mindezeken is túltett, amikor a teljesen feltöltött Ioniq Electric autójával összesen 410 kilométert sikerült megtennie valós körülmények között. Valós, ám kicsit azért sarkított körülményként tekinthető a mindössze 42 km/órás átlagsebesség és a 2,9 barra felfújt guminyomás.   


Ezzel a 410 kilométeres út összesen 10 órát vett igénybe, közben pedig az átlagfogyasztás értéke 6,3 kWh/100 km-re csökkent. Az út végén az Ioniqban még mindig volt 2 százalék töltés, az autó így saját lábán gurult el a konnektorig.  

Geleta videóra is vette a rekordkísérletet, íme:


Forrás: hybrid.cz

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei