Neuville és a Hyundai Motorsport vezeti a világbajnokságot


A Hyundai Motorsport elsöprő győzelmet ért el a FIA Rali-világbajnokság portugáliai futamán, ahol Thierry Neuville és Nicolas Gilsoul több mint 40 másodperccel hamarabb ért célba, mint az M-Sport versenyzője, Elfyn Evans.

Egy olyan izgalmas versenyen, ahol a résztvevők többsége valamilyen problémával találta szembe magát, Neuville kimagasló mérhető teljesítményével WRC karrierjének nyolcadik, idei szezonjának második versenygyőzelmét ünnepelhette. A Hyundai Motorsport számára pedig ez a kilencedik olyan alkalom, amikor átveheti a vezetést a konstruktőrök világbajnokságában.   


Dani Sordo szorgalmasan küzdött azért, hogy a kavicsos terepen legalább a harmadik helyezést elcsípje, ám végül ez nem sikerült, az ötödik helyen sikerült célba érnie. A spanyol pilóta a péntek esti Porto utcai szakaszon elkövetett nyilvánvaló szabálysértése miatt előzőleg tíz másodperces büntetést kapott, az időveszteségnek köszönhetően pedig már azelőtt lecsúszott a dobogóról, mielőtt a vasárnapi szakaszokat megkezdték volna. 


Mikkelsen a pénteki műszaki problémák miatt szombaton csak a Rally 2 szabályai szerint tudta folytatni a versenyt. A norvég pilóta navigátorával ennek ellenére értékes pontokat szerzett a Hyundai Motorsport számára a konstruktőri világbajnokság küzdelméhez. 


A Svéd-rali óta először rajthoz álló Hayden Paddon szinte azonnal felvették a verseny ritmusát és a 2-es számú Viana do Castelo szakaszt meg is nyerték. Sajnálatos módon a napjuk véget ért, amikor egy követ elkerülve ütköztek a 7-es Ponte de Lima szakaszon. A versenyzők ki tudtak szállni az autóból, Paddont viszont megfigyelésre kórházba szállították. „Reméljük, hogy arról kapunk majd híreket, hogy Hayden teljesen jól van” – mondta Michel Nandan csapatfőnök.


A csapatok a Power Stage szakaszon sem fogták vissza magukat: Sordo erős üzenetet küldött azzal, hogy a harmadik leggyorsabb időt autózta, amivel három pontot kapott, Neuville pedig másodikként négy ponttal növelte a belga páros közel tökéletes hétvégi eredményeit. 


A Hyundai Motorsport 175 megszerzett pontjával továbbra is vezeti a konstruktőrök listáját, azonban az előnyük csökkent a 162 pontos M-Sporthoz képest. Neuville ezzel az eredményével elért 119 pontjával a hétvégén pont nélkül távozó 100 pontos Ogiert megelőzve a versenyzői bajnokság élére ugrott.


„Micsoda hétvége volt és micsoda eredmények!” – mondja Neuville. „Okosan álltunk ehhez a versenyhez, nyomtuk, ahol lehetett és kézben tartottuk a lendületet, ahol kellett. Az autó egész hétvégén fantasztikus volt és a csapat is minden szakaszon mögöttünk állt. Teljes kényelemben éreztem magam és pár nehézségtől eltekintve nyugodt voltam. A csapattársaim is remek lendületet hoztak, de sajnos nem tudtak feljutni a dobogóra. Megpróbáltuk a Power Stage szakaszon is nyomni egy kicsit azért, hogy annyi pontot gyűjtsünk, amennyit csak tudunk, de arra is ügyeltünk, hogy ne kövessünk el hibát. Sok portugál van a csapatunkban, így nagyon szép ünneplés lesz ebből. Egy fantasztikus hétvége volt ez az egész csapat számára.”    


„Csalódott vagyok azért, nem sikerült a dobogót elérni, miután olyan ígéretesen indult a hétvégénk” – mondta Sordo. „Remek lendületben voltunk sok szakaszon és egyértelműen jól küzdöttünk. A büntetés csalódást okozott, de magunk mögött hagytuk és vasárnap már arra koncentráltunk, hogy a legjobban teljesítsünk. Sajnos az utolsó szakaszon műszaki gondunk is akadt, amikor egy kavics betört a szélvédőnket. Emiatt nehezen láttuk a kanyarokat a Power Stage-en, de ennek ellenére mindent beleadtunk. Olyan sok rajongó van itt és olyan sokan bátorítanak, így mégis boldog vagyok, hogy a Fafe szakaszon jól teljesítettünk. Gratulálok Thierrynek és Nicolasnak a remek győzelemhez és köszönöm a csapatnak.”


„Ez nem olyan hétvégére sikerült, amilyet reméltünk, de a végére mégis pozitív lett a mérleg” – mondta Mikelsen. „Az autó a Power Stage szakaszon már jobban dolgozott, ami lehetővé tette, hogy jobban nyomjuk. Szeretném megköszönni a csapatnak, akik rengeteg erősfeszítéssel igyekeztek az én stílusomhoz állítani az autót. Élveztem a vezetést a hétvégén és a pénteki problémáink nélkül biztos vagyok benne, hogy ennél sokkal jobb eredményt is elérhettünk volna. Gratulálok Thierrynek és Nicolasnak a győzelemhez, amit teljes joggal kiérdemeltek, ahogyan az egész csapat is. Kíváncsian várom már Szardíniát.”   


„Nagyon sikeres hétvége volt ez a csapat számára és nagyon örülök annak, hogy sikerült megszereznünk első győzelmünket Portugáliában” – mondta Michel Nandan csapatfőnök. „Különösen Thierry és Nicolas nyújtott minden nap remek teljesítményt. Kiváló lendületben tisztán autóztak, ami lehetővé tette számukra, hogy az elejétől a végéig uralják a versenyt. Megőrizték nyugalmukat és tudták, mennyit tudnak még a Power Stage szakaszon teljesíteni. Dani megérdemli, hogy az erős hétvégi teljesítményüket dicsérjük és a teljes verseny alatt jó ritmusban autóztak. Andreas a pénteki problémák után is küzdött, mi pedig mindent megtettünk azért, hogy segítsük őt eljutni a célig. Az adott körülmények között lenyűgöző teljesítményt nyújtottak a Power Stage-en és csak kicsivel maradtak le az extra pontokról. Továbbra is vezetjük a bajnokságot, ami nagyon szoros maradt, Thierry pedig a versenyzői lista élére került. Szardínia nagyon nehéz verseny lesz, de készen állunk rá.”  


Forrás: hyundai.commotorsport.hyundai.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei