A Hyundai bemutatta a Superbike Világbajnokság biztonsági autóját


A Hyundai Motor bemutatta azt az egyéni i30 Fastback N modelljét, amelyet a MOTUL FIM Superbike Világbajnokság 32. szezonjának hivatalos biztonsági autójaként használnak majd.

A Hyundai Motor által bemutatott i30 Fastback N biztonsági autó a Hyundai i20 WRC raliautótól kölcsönözte mintázatát. Ez a bemutató is része annak az együttműködésnek, amelyet a Hyundai a Superbike Világbajnokságot rendező WorldSBK-val tavaly szeptemberben kötött. 

Az i30 Fastback N biztonsági autó a február 22 és 24 között Ausztráliában, a Phillip Island Grand Prix versenyen fog debütálni. A hivatalos autók teljes flottáját április 5 és 7 között megrendezésre kerülő Motorland Aragón spanyol versenypályán mutatják be. A Hyundai i30 N-től a Konán át a Tucson hobbiterepjáróinak flottáját különböző feladatokra fogják használni, például a versenyigazgatóságot és az orvosi személyzetet fogják szállítani.  


Az N sportmárka 2015-ös Frankfurti Autószalonon történt bejelentése óta a Hyundai számos motorsport-eseményen vett részt, beleértve a Rali-világbajnokságot, a 24 órás Nürburgring versenyt és a Túraautó-világkupát. Az N márka nemcsak a csúcsszintű versenyszférában teljesített remekül, de a szériagyártású i30 N, a Veloster N és a nemrég érkezett i30 Fastback N modellel az adrenalinra éhes vásárlók között is sikeressé vált. A Hyundai N sportmárkája olyan nagyteljesítményű modellekből áll, amelyek amellett, hogy élvezetesen vezethetőek, kiválóan megfelelnek a hétköznapokon és a versenypályákon is.   

Az i30 Fastback N a Hyundai harmadik nagyteljesítményű N modelljeként 2018. októberben a Párizsi Autószalonon mutatkozott be. Ez a C szegmens első ötajtós kupéja és ezzel teljesen egyedi saját kategóriájában. A kifinomult, elegáns formájával, lenyűgöző teljesítményével és élvezetes vezethetőségével az i30 Fastback N egy olyan hétköznapi sportautó, amely mind közúton, mind pedig a versenypályákon tud izgalmakat kelteni. Az N márka önzáró differelciálzárjának köszönhetően az i30 Fastback N tökéletes jármű a versenypályákra és azon túl is.    


„A WorldSBK biztonsági autójának megépítése különleges projekt volt számunkra” – mondta Thomas Schemera, a Hyundai Motor terméktervezési és stratégiai részlegének vezetője. „Ez nem egy versenyautó, életének nagy részét azonban a versenypályákon tölti majd. Mivel az i30 Fastback N alapvetően képes erre, nem sokat kellett módosítanunk az autón. Az i30 Fastback N biztonsági autó az eddigi legelegánsabb biztonsági autó, amely a világ leggyorsabb szériamotorjainak versenyeit biztosítja. Ez az autó kettősségének igazi megjelenítése.” 

Az i30 Fastback N biztonsági autó mintázatát a Hyundai Motorrsport ihlette. A Hyundai Motorsport mintázatában is megtalálhatóak a Performance kék, az Active vörös és a sötétebb Hyundai kék, illetve az új szezonban a fekete színek is. A grafika a hegyvidéki raliversenyek tájképét mintázza, amit digitális képekkel ábrázolnak és amit a gyors autó sebessége torzít. Az alacsony felbontás és a pixelek a gyors mozgás érzetét kelti, ami széttépi a tájat. A WRC változat a repülő kövekkel kissé még agresszívebb, ezzel is hangsúlyozva a versenyszéria útfelületeinek sokszínűségét. A WTCR verzió a gyors versenypályák természetét rajzolja fel és a csapatok két különböző színeit tükrözi vissza. A WorldSBK számára a Hyundai kéket fehérre cserélték azért, hogy egyértelműen megkülönböztessék az i30 Fastback N modellt a versenyautóktól.


Az i30 Fastback N legtöbb módosítását a Hyundai Motorsport Ügyfélversenyzési Részlege végezte és ezek elsősorban a feladat ellátásához szükséges részegységekre korlátozódtak. A hátsó jelzőfények például kecses és messze hátul helyezkedik el, hogy ezzel is javítsa a biztonsági autó légellenállását, miközben a jelzéseket a mögötte haladó versenymotorosok is könnyebben érzékelik. A Sabelt kagylóülések jobban tartják a vezetőt és a mellette ülő orvost is. A WorldSBK szériában ugyanis biztonsági okokból egy orvos is mindig van a biztonsági autó vezetője mellett. Az Active vörös és a Hyundai kék színű 19 colos Braid keréktárcsák a Hyundai WRC örökségének részét képezik. A személyre szabott Pirelli P Zero gumik és a Pagid féktárcsák kiváló pályaképességeket és remek fékezési tulajdonságokat biztosítanak az autónak.   

Az i30 Fastback N biztonsági autó A oszlopán az újonnan indított különálló Hyundai N márka internetes címe is megjelent. A márka története, modelljei, a motorsport információk és még sok más is megtalálható a Hyundai N új honlapján. A cím megjelenítésének helye is a Hyundai Motorsport járműveinek hosszan tartó tradíciója.   

Forrás: hyundai.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését