A Hyundai szélvédőre vetített navigációs rendszert mutatott be


A Hyundai Motor Group a svájci WayRay technológiai startup vállalattal együttműködve az idei Szórakoztatóelektronikai Szakkiállításon egy Genesis G80-ban bemutatta a világ első holografikus kiterjesztett valóságra (AR) épülő navigációs rendszerét.

 A Hyundai nyílt innovációs üzletágáért felelős Hyundai CRADLE leányvállalata tavaly döntött arról, hogy a holografikus AR technológiában elért eredményeik és a jövőbeli növekedési lehetőségek elismeréseként stratégiai befektetésével támogatja a WayRay vállalatot. A Hyundai csoport már ezt megelőzően, 2017 elejétől végzett kezdeti kutatásokat a holografikus technológia járművekben történő alkalmazásáról, majd később a WayRay minőségi eleminek felhasználásával ígéretet tett azok gyártására is. A két fél a dél-koreai utakon végzett hosszú távú tesztekkel folytatta a szériagyártású járművekbe építhető holografikus AR technológia fejlesztését annak érdekében, hogy a rendszerhibákat minimálisra csökkentsék.   


„Ez a bemutató autó a koncepció első lépése, ám ez is fontos a technológia vezette innováció irányában” – mondta Yunseong Hwang, a Hyundai Motor Group Nyílt Innovációs Szervezetének igazgatója. „A jövő mobilitásában a szélvédő sokkal több lesz, mint egy egyszerű üvegfelület. Az AR holografikus üveg új szolgáltatások platformjaként egészen új vezetési élményt nyit meg.”   


A járműbe épített holografikus AR navigációs rendszer legnagyobb előnye, hogy a sztereoszkópikus kép a valós úton jelenik meg és megfelelően illeszkedik a vezető látószögéhez, ezáltal nyújtva pontos vezetési segítséget. A vezető élénk és pontos holografikus képeket láthat anélkül, hogy bármilyen segédeszközt kellene ehhez felvennie. A mozgás irányát a jármű valós sebessége alapján precízen tartja, a navigációs jelzéseket pedig a szélvédőn keresztül vetíti az útra és ezzel elehetővé teszi a vezető számára, hogy folyamatosan az utat figyelve biztonságosan közlekedjen. Miközben a hagyományos Head-up kijelzők (HUD) egy műszerfalba épített LCD kijelző képét tükrözik a szélvédőre, a holografikus AR kijelző a képet közvetlenül a szélvédőre vetíti. 


A WayRay kijelzője nem csupán navigációs segítséget nyújt – pl. sávjelzés, érkezési pontok és aktuális sebesség – a kiterjesztett valóságban, de a fejlett vezetéstámogató rendszerek, mint a sávelhagyásra figyelmeztető és a frontális ütközésfigyelmeztető rendszerek jelzéseit is mutatja. Az 1 310 mm x 3 152 mm nagyságú virtuális kép a vezető szemétől mintegy 15 méterre jelennek meg és ezzel a Hyundai eddigi HUD rendszerét kiváltva optimális megoldást nyújt a vezetők számára.   


A két fél a továbbiakban is szorosan együttműködik a holografikus AR technológia szolgáltatásainak fejlesztésén, így az a jövőben várhatóan embereket, tárgyakat, buszokat, kerékpársávokat és zebrákat is mutathat, továbbá a vezetéstámogató funkciókat is kiegészíthetik a hátsó keresztirányú forgalomfigyelő rendszer és más rendszerek jelzéseivel is. Mindezeken túl a V2X (mindennel kommunikáló jármű) és a kapcsolódási technológiák beépítésével olyan adatok is valós időben rendelkezésre állnak majd, mint a közlekedési jelzőlámpák állapota, a környező járművek adatai, valamint az út- és időjárási viszonyok.  


„Ahogy az autóipar mélyreható technológiai változáson megy keresztül, a fontosabb autógyártók rohamosan igyekeznek alkalmazni a kiterjesztett valóság előnyeit azért, hogy újabb versenyelőnyhöz jussanak” – mondta Vitalij Ponomarev, a WayRay ügyvezetője. „Úgy hiszem, a Hyundai-jal folytatott szoros együttműködés segítségével az innovációnk ügyfélközpontú megoldássá válhat, így a vezetés még kényelmesebb és biztonságosabb lehet mindenkinek.” 


A Hyundai csoport két autómárkája, a Hyundai Motor és a Kia Motors is igyekszik kutatási-fejlesztési erőforrásaikat az AR navigáció és a hozzá kapcsolódó technológiák fejlesztésére fordítani azért, hogy fejlesszék és felgyorsítsák az összekapcsolt járművek és következő generációs kijelzőrendszereik kialakítását. Ez a forradalmi technológia nemcsak segíti a csoport az autóipari technológiák integráltabb és láthatatlan összekapcsolódásának vízióját, de egyben más, szorosan hozzá kapcsolódó területek, mint pl. a viselhető robotok, okos épületek és városok fejlesztését is elősegíti.    

Forrás: hyundai.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését