A Hyundai eltüntetné az autók A-oszlopát


A Hyundai csoport nemrég egy olyan új szabadalmat nyújtott be az illetékes hivatalokhoz, amellyel az autóik A oszlopának holtterét hivatottak eltüntetni. 

Régen, amikor az autók ütközésbiztonsága még nem volt olyan fontos, mint manapság, az autók A oszlopa, vagyis az első szélvédő két oldalán lévő oszlopok annyira vékonyak voltak, hogy a vezetők szinte nem is vették észre. Mára  azonban az autók biztonságossá tételéhez alapvetően fontos ezen oszlopok merevsége és ezzel együtt vastagságuk is jelentősen megnőtt, így pedig a vezető perifériás látását jelentősen korlátozzák.   

A Hyundai csoport most benyújtott szabadalma ezt a problémát igyekszik megoldani. Az október elején benyújtott beadványban „jármű holttér-megjelenítő rendszer” néven megnevezett technológia kamerákat és projektorokat alkalmazva jeleníti meg az autón kívüli teret, amit az A oszlopba integrálnának. A szabadalmi beadványban egy gyalogost mutatnak, amivel egyértelműen a biztonság növelése a vállalat célja. 


A beadvány leírásában rámutatnak arra is, hogy a tükrök is hasznosak lehetnek, ám ezek alkalmazása tönkreteheti az autók esztétikáját, a konvex tükrökkel pedig a vezető távolságérzékelését is megzavarhatja. Ezért a fizikailag rendkívül bonyolulttá váló optikai megoldások korlátozottsága helyett sokkal célszerűbb kamerákat és projektorokat alkalmazni, amelyeket az A oszlopra vetítve a holttérben lévő akadályokat a vezető intuitívan kezelheti és ezzel együtt növelheti a közlekedésbiztonságot is.  

Elméletileg a rendszer a jármű bármely oszlopába beépíthető lenne, amelyek segítségével ezek az oszlopok a tervezési és mérnöki folyamat továbbfejlődésével tovább vastagodhatnak. Függetlenül mindezektől, az egyelőre a jövő kérdése, hogy ezek átveszik-e később akár a visszapillantó tükrök szerepét is. 

A Hyundai csoport nem az első olyan autógyártó, amely ilyen megoldással igyekszik az A oszlopokat átláthatóvá tenni. 2017-ben a Toyota is egy ilyen megoldást védetett le, amely azonban a matematika és a fizika tudományát felhasználva egy olyan A oszlopot dolgozott ki, ami hasonló célokat szolgált. Korábban 2014-ben a Jaguar-Land Rover is egy átlátható A oszlopot talált ki, ami a Hyundaiéhoz hasonlóan kamerákat és kijelzőket használt.  

Forrás: cnet.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését