FRANKFURT 2019: Különleges kezelést kapott a Hyundai i30 N


A Hyundai Motor az idei Frankfurti Autószalonon bemutatta az i30 N Project C limitált szériát, amely alacsonyabb, könnyebb és extrémebb, mint az i30 N alapváltozata. 

A márka első nagyteljesítményű modelljének újraértelmezése a „hozzáadott könnyedséggel” és még több visszajelzést adó kezelhetőségével fokozza az i30 N élményeit, amivel még több mosolyt csal a kihívást kereső igényes vezetők arcára. Az i30 N Project C 50 kilóval (hivatalosan 50.004 kg-mal) könnyebb, 6 milliméterrel közelebb van az úthoz és erőteljes külső és belső dizájnelemeket tartalmaz.  


A motorsport által ihletett i30 N a Hyundai Motor eredeti nagyteljesítményű autójaként viseli az N logót és 2017-es bemutatása óta számos dicsérő véleményt és díjat is kapott. Az ötajtós i30 modellre épülve az i30 N-t az alapoktól úgy alakították ki, hogy maximális vezetési élményt nyújtson a hétköznapi életben az utakon és a versenypályákon egyaránt. Az N az európai Hyundai érzelmi kifejezése az elkötelezett vásárlók felé, a Project C pedig ennek eddigi legkifejezőbb megnyilvánulása.  


Az i30 N Project C egyedi felszereléséhez a tisztán látható szénszállal erősített műanyag (CFRP) karosszériaelemek is hozzátartoznak, amelyeket simára lakkozva mutatják meg tökéletes szénszálas hullámaikat. Az első légterelőt, a hátsó diffúzort, a motorháztetőt és az N logós oldalszoknyákat is CFRP-ből építették, amivel a különleges modell nemcsak könnyebbé, de nagy sebességnél merevebbé is vált, miközben jól is néz ki. A terjedelmesebb első légterelők és kisebb hasmagassága ellenére a Project C légellenállása 0,32, ami megegyezik az i30 N eddigi értékével. Eközben a tervezők a Porject C magasabb és alacsonyabb pontjaira dedikált aerodinamikai elemeket is elhelyeztek, amivel az autó izgalmasan gyors és kanyarokban is magabiztos maradt.  


Miért olyan különleges a C betű? Először is a „C terület” a Hyundai Namyang fejlesztőközpontjának nagyteljesítményű tesztpályája, ahol az N márka is született. Ezen túlmenően a Project C az első olyan szériagyártású utcai autó, amelyen a Hyundai CFRP szénszálas erősítésű műanyagokat használ. Végül, a Project C tömegközéppontját (Center of gravity) 8,8 milliméterrel lejjebb helyezték, mint a 275 lóerős i30 N esetében. Ez a három C tette lehetővé ennek a lenyűgöző autónak a megalkotását.  


„Az i30 N Project C a következő érzelmi lépés az i30 N sikerességének útján és egyben a Hyundai azon igyekezetét is bemutatja, amellyel még inkább le szeretnék nyűgözni a motorsport rajongókat” – mondta Thomas Schemera, a Hyundai Motor Group terméktervezési alelnöke. „Ezzel a limitált szériával ott csökkentettük az autó tömegét, ahol arra a leginkább szükség volt és így a kezelhetőség még direktebbé vált, optimalizált formája pedig a nagyobb teljesítményt szolgálja.”  


Az i30 N Project C-vel a Hyundai kompromisszumok nélkül igyekezett optimalizálni az i30 N teljesítményét. Ebben csak a 19 colos kovácsoltvas OZ Racing keréktárcsák 22 kilogrammos tömegükkel is nagy szerepet játszanak. A CFRP használatával a motorháztető 7,2 kilóval, az oldalszoknyák egyenként 499 grammal, az újonnan kialakított hátsó diffúzor 386 grammal lett könnyebb, miközben a manuális állítású első Sabelt versenyülések CFRP háttámlája is egyenként 7,5 kg könnyítést jelentett. A Sabelt ülések továbbfejlesztett üléshelyzetüknek köszönhetően a vezetőnek és utasának tökéletes oldalsó és válltámaszt nyújtanak. A motorerő maradt az i30 N Performance csomagos változat eddigi 275 lóereje és túltöltéssel 378 Nm nyomatéka, miközben az i30 N Project C csökkentett súlya és hozzáadott reagálási képességei észrevehetően fejlettebb visszajelzéseket ad a vezető számára.  


„Az i30 N Project C kormányzását és felfüggesztéseit a leglelkesebb i30 N vezetők is mércének tekinthetik” – mondta Alexander Eichler, a Hyundai Motor Europe Műszaki központjának nagyteljesítményű járműfejlesztési és tesztelési részlegének vezetője. „A Project C kifejezetten a Namyang fejlesztőközpont ’C területe’ után kapta elnevezését, ám az autó hangolásában a Nürburgring Hyundai Műszaki Központjában ugyanúgy részt vett.”


Az i30 N összes vezetési módját is a Project C verzióhoz igazították, így a Sport és az N üzemmódok a korábbinál direktebb visszajelzést adnak a vezetőnek a nagyobb vezetési élmény elérése érdekében. A különösen dinamikus N módot ebben az esetben az elvárt agilitáshoz és kiszámíthatósághoz igazították, miközben tapasztaltabb vezetők kezében versenypályás képességei is fejlődtek


A Project C belső terében az Alcantara dominál, amely leginkább a kormánykeréken, a kéziféken és a kézi sebességváltó gombján vehető észre. Az utastérben elvégzett változtatásokhoz hasonlóan a szálcsiszolt alumínium váltógomb – aminek formája a dugattyúfejet idézi – a funkcionaltást és a dizájnt ötvözi, formája pedig a rövid és precíz váltásokra tökéletesen kézre áll. Nemcsak kívül a féknyergek, de belül a biztonsági övek is a Project C részleteiben is megjelenő narancsos színben pompáznak. A Sabelt sportülések is narancsos varrást és mintázatot viselnek, miközben a kormánykerék üzemmódválasztó gombjait is narancsszínűre festették. A limitált széria exkluzivitását tovább fokozza, hogy az utasoldali műszerfalon egy számozott plakettet is elhelyeztek.     


A sötétszürke matt külső fényezésű Hyundai i30 N Project C először a 2019-es Frankfurti Autószalonon látható élőben. A szigorúan csak 600 példányban készülő új modellt az év utolsó hónapjaiban vezetik be Európa kiválasztott piacain.   


Forrás: hyundainews.com

Dönci Hyundai Blogja a Facebookon és az Intagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését