Közös vállalatot alapított a Hyundai és az Aptiv


A Hyundai Motor Group és az Aptiv vállalat bejelentették, hogy olyan autonóm vezetési megoldásokat fejlesztő közös vállalatot alapítanak, amely az iparág egyik leginkább innovatív technológiai szolgáltatóját és a világ egyik legnagyobb autógyártóját foglalja magában.  

A Hyundai és az Aptiv közös vállalata az autonóm technológiák (SAE) 4-es és 5-ös szintjének kialakítását, fejlesztését és forgalomba hozatalát fogja végezni, amivel tovább erősítik a két vállalat vezető pozícióját a globális önvezető ökoszisztémában. A közös vállalat 2020-ban megkezdi vezető nélküli járműrendszereinek tesztelését azzal a céllal, hogy a gyártásra kész rendszereket a robotaxi szolgáltatók, flottakezelők és önvezető járműgyártók részére 2022-re elkészítsék. 

A megállapodás részeként a Hyundai Motor Group és az Aptiv 50-50 százalékos részesedéssel rendelkezik az új közös vállalatban, amelyet 4 milliárd dollárra értékeltek. Az Aptiv az autonóm vezetési megoldásokkal kapcsolatos technológiájával, szellemi tulajdonával és körülbelül 700 fős létszámával járul hozzá a projekthez. A Hyundai Motor Group leányvállalatai – a Hyundai Motor, a Kia Motors és a Hyundai Mobis – a csatlakozáskor 1,6 milliárd dollár pénztőkével és 0,4 milliárd dollár értékű járműfejlesztési szolgáltatással, kutatási erőforrásokkal és a szellemi tulajdonhoz való hozzáféréssel szállnak be a vállalkozásba. 


„Az Aptivval közös új vállalat egy utazás kezdete, amiben közös célunk az autonóm vezetés kereskedelmi forgalomba hozatala” – mondta Eui-sun Chung, a Hyundai Motor Group ügyvezető alelnöke. „Az Aptivval, a vezető technológiai vállalattal, a csoportunkkal, a beszállítónkkal közös képességeink olyan felbecsülhetetlen értékű szinergiát hoznak létre, amelyekkel az autonóm vezetés élére állhatunk.”  

„Ez az együttműködés tovább erősíti az Aptiv iparágvezető képességeit a fejlett vezetéstámogató rendszerek, a járműkapcsolódási megoldások és az okos járművek felépítésének kialakításában” – tette hozzá Kevin Clark, az Aptív vállalat elnök-vezérigazgatója. „A Hyundai Motor Group csúcstechnológiája és fejlesztési képességei a legjobb partnerré teszik a sorozatgyártásra kész autonóm járműplatform fejlesztésében.”


Az új közös vállalatot Karl Iagnemma, az Aptiv Autonóm Mobilitás részlegének elnöke vezeti, a társaság székhelye pedig az amerikai Bostonban lesz, de az Egyesült Államokban és Ázsiában, azon belül Dél-Koreában is lesznek technológiai központok. A Hyundai Motor Group és az Aptiv mindketten azonos létszámú igazgatósági tagot jelölnek ki a közös vállalat vezetésére.  

A közös vállalat koreai tevékenysége kulcsfontosságú technológiai központként működik, a járműmódosítások alapjaként és az autonóm vezetési mobilitás szolgáltatási platformjaként. A helyi piacon a Hyundai Motor Group erős jelenléte és az ország világszínvonalú 5G telekommunikációs infrastruktúrája várhatóan jelentősen hozzájárulhat a társaság fejlesztési törekvéseihez.  


A Hyundai Motor Group a járműgyártás, az acélgyártás és az építőipar területén is létrehozta saját értékláncát, amely mellett a logisztikában, a finanszírozásban, az információtechnológiában és a szolgáltatások terén is tevékenykedik. A világszerte a csoportnak dolgozó körülbelül 250 ezer dolgozójával a Hyundai Motor Group három kulcsfontosságú leányvállalattal rendelkezik: a Hyundai Motor és a Kia Motors autógyártók és a Hyundai Mobis autóipari beszállító.   

A Hyundai Motor Group legújabb befektetése a koreai autógyártó hosszú távú folyamatos erőfeszítéseit testesíti meg, amelyet az autonóm és biztonságos járművek fejlesztéséért tesz. A Hyundai 2015-ben kezdte meg az autonóm járművek tesztelését, amikor Nevada államban erre engedélyt kapott. A 2017-es CES kiállításon a vállalat egy autonóm Ioniq modellel a város útjain közlekedve a gyakorlatban is bemutatta fejlett technológiáját. Egy évvel később, 2018 februárjában a Hyundai sikeresen elvégezte 4-es szintű autonóm vezetési technológiájának tesztjét, amikor a Téli Olimpia ideje alatt öt Nexo üzemanyagcellás autóval tették meg a Szöul és Phjongcshang közötti 190 kilométeres utat. 


Az Aptiv egy globális technológiai vállalat, amely iparágvezető fejlett mobilitási portfólióval rendelkezik, köztük az észlelési rendszerek, a szoftveralgoritmusok, a számítási platformok és az adat, valamint erőforráselosztás terén.  Az Aptiv autonóm járműmérnökei már a legendás 2007-es DARPA kihívás óta vezetik a nagyteljesítményű önvezető járművek szoftvereinek fejlesztését. A vállalat 2015-ben részt vett az első Amerika egyik partjától másik partjáig vezető autonóm járműversenyén és az elsők között dobta piacra autonóm járműveit.  Az Aptiv több kontinensen, különböző környezetben  több mint 100 db autonóm járművet üzemeltet, beleértve egy autonóm autómegosztó hálózatot Las Vegasban. A vállalat a mai napig már több mint 70 ezer fizetős autonóm fuvart bonyolított le, 2 700 célponthoz, miközben az utaselégedettség szintje 4,95 a lehetséges 5-ből.   
Forrás: hyundai.news

Dönci Hyundai Blogja a Facebookon és az Intagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését