Az új Hyundai Tucson dizájntitkai

A Tucson világpremierjét követően SangYup Lee, a Hyundai Globális Design Központjának vezetője és a Hyundai Motor vezető alelnöke interjút a vállalat legújabb modelljének forradalmi formatervezésének titkairól.

A vadonatúj Tucson a Hyundai legsikeresebb modelljének negyedik generációja, amelyből a típus 2004-es bevezetése óta több mint 7 millió darabot adtak el világszerte. A Hyundai új kompakt hobbiterepjárója progresszív és ambiciózus új megjelenéssel érkezik a piacra, amely a vállalat új Érzéki Sportosság formatervezési identitását követi.

A Hyundai Globális Design Központjának vezetőjeként és a Hyundai Motor vezető alelnökeként SangYup Lee felelős a Hyundai Motor minden termékének formáiért. Lee ebben a pozíciójában nemcsak a belső és külső formatervezés, de a színek és az anyagok tervezésével kapcsolatos stratégiákért és irányokért is felelős. 

A Hyundai legújabb modelljeit a vállalat „Érzéki Sportosság” formatervezési identitása szerint fejlesztik. Hogyan jellemezné ezt az izgalmas irányt?

Jelenleg egy izgalmas folyamatot végzünk, amelynek során számos modellünk kialakítását formatervezési identitásunknak, az úgynevezett „Érzéki Sportosságnak” megfelelően alaposan átdolgozzuk. Ezt négy alapvető elem közötti összhang jellemzi: arány, felépítés, stílus és technológia. Célunk, hogy ezzel az innovatív formatervezéssel termékeink érzelmi értékét emeljük. Ennek elérése érdekében világosan meghatározzuk az egyes járművek szerepét és célközönségét a kínálatunkban, és megkülönböztető stílust és identitást adunk nekik, miközben a Hyundaira jellemző megjelenését is fenntartjuk.

Ennek a megközelítésnek az a célja, hogy ösztönös szépséget adjon a Hyundai autóihoz azáltal, hogy érzelmi értéket teremt és egyedi megjelenést kölcsönöz nekik. A következő években az Érzéki Sportosság minden jövőbeni modellünkben megjelenik. A vadonatúj Tucson a harmadik ilyen Hyundai modell, amely Európában az Érzéki Sportosságot mutatja be és ezzel a folyamat első fázisát befejezi. Ezért ez jelenti a legfőbb bizonyítékot a stratégiánkhoz.

Legfőképp mi ihlette a vadonatúj Tucson formáit?

A vadonatúj Tucson formatervezésének alapjelveit két évvel ezelőtt rögzítettük, amikor a 2018. évi genfi autószalonon a négyajtós kupé koncepciónkat, a „Le Fil Rouge” -t bemutattuk. Ez márkánk számára mérföldkő volt, mivel ez volt az első Hyundai modell, amelyet az Érzéki Sportosság ihletett. A „Le Fil Rouge” azt a „közös fonalat” jelenti, amely összeköti múltunkat a jelennel és a jövővel. Számunkra ez a közös szál az a merész, merész hozzáállás, amely az 1974-es Pony Coupe koncepciónkból fakadt.

Aztán a 2019-es Los Angelesi Autószalonon bemutattuk innovatív Vision T SUV koncepciónkat, amit ismét az Érzéki Sportosság jellemzett. Ez a modell a dinamizmus fogalmát járta körül és arra törekedett, hogy a hobbiterepjárók élvonalába kerüljön. Ez a tanulmány az új Tucson modellünk közvetlen előfutáraként szolgált. A Vision T ultratiszta és sallangmentes kialakítást kapott. Éles geometriai szögeket és éleket használ, hogy feltűnő kontrasztot teremtsen a sima sziluett és a férfias ékvonalak között. A hosszú motorháztető és a vízszintes tetővonal hosszú tengelytávval és rövid túlnyúlásokkal párosult, ami mindenre kész, dinamikus karaktert tükröz. Elöl a paraméteres légterelő rácsos kialakításával és jellegzetes beépített rejtett fényszórókkal rendelkezik. Ezek a formatervezési elemek közvetlenül befolyásolták a vadonatúj Tucson tervezését.

Hogyan definiálná a „Tucson szellemiségét”?

Úgy gondoljuk, hogy a vadonatúj Tucson úttörő – nemcsak a Hyundai, hanem a teljes C-SUV szegmens számára. A Tucson magas szintű formatervezési élményt kínál a legmodernebb technológiával kombinálva, amely ebben a szegmensben eddig hiányzott. Ezzel a modell inkább diktálja a trendet, mint követővé válna. Úgy gondoljuk, hogy soha nem látott eredetisége egyedi és különleges formatervezési értéket biztosít a C-SUV piacon. Számunkra a vadonatúj Tucson jelentős mérföldkövet jelent a formatervezési utunk során és referenciaértékként szolgál minden jövőbeli Hyundai modell számára. Hangsúlyozza elképzeléseinket arról, hogyan kellene az autókat ma kialakítani és megtapasztalni: nem koncepcióként, hanem sorozatgyártású járművekként.

Melyek a vadonatúj Tucson külső megjelenésének legfontosabb jellemzői?

A vadonatúj Tucson a Hyundai számára egy formatervezési forradalom – újragondolja azt az elképzelést, hogy egy családi autónak milyennek kell lennie. Az új platform által lehetővé tett sportosabb és dinamikusabb arányoknak köszönhetően a vadonatúj Tucson a funkcionalitás veszélyeztetése nélkül nagyon progresszív megjelenést kapott.

Elöl a Parametrikus Ékszer rejtett lámpákat integráltuk. Ez a formai újítás a korszerű világítástechnikát zökkenőmentesen építi be a Tucson paraméteres ékszermintás hűtőmaszkjába, amely az autó feltűnő fényarchitektúráját alkotja. Kikapcsolt állapotban sötétkróm anyagnak tűnik, ám bekapcsoláskor drámai módon világítanak. El tudja képzelni ezeket a fényeket a visszapillantó tükrében? Az autó vitathatatlanul azonosítható lesz.

A kubista jellegű vésett felületek avantgárd, merész karaktert kölcsönöznek a vadonatúj Tucsonnak. Az éles és erős övvonal tökéletes kontrasztot kínál a gazdag felület és a terjedelmes hátsó és első sárvédő között. Eközben a dinamikus Bertone.style szögletes kerékívek a paraméteres ékszerfelületeket hangsúlyozzák. A figyelemfelkeltő króm menetfényeket a Tucson vadonatúj sportos és prémium érzékenységének maximalizálása érdekében használtuk fel, biztosítva ugyanakkor az autó praktikumát. Az autó hátulján is van néhány figyelemre méltó újítás. Ilyen például a Parametrikus ékszer rejtett lámpák. A csúcstechnológia további gyarapítása érdekében a vadonatúj Tucson üveg típusú Hyundai emblémát visel, valamint a tiszta megjelenés érdekében rejtett hátsó ablaktörlővel is rendelkezik.

A parametrikus dinamika a vadonatúj Tucson formatervezésének egyik fő jellemzője. Mit jelent ez és milyen előnyöket kínál Önnek, mint formatervezőnek?

A parametrikus dinamika olyan geometriai algoritmusok használatára utal, amelyek formatervezési elemként maximalizálják a digitális technológiát. A hagyományos rajzolás vagy skiccelés helyett a digitális adatok révén létrehozott vonalak, arcok, szögek és alakzatok példátlan és merész esztétika létrehozására szolgálnak. Jó példa erre az új, paraméteres ékszermintás hűtőmaszk, amiről az imént beszéltem. Ez a háromdimenziós alakot a szög és a visszavert fény szerint kihangsúlyozza, amely úgy néz ki, mint egy geometriai alakzatba épített ékszer. Ezenkívül az integrált architektúrának köszönhetően az autó lámpáit teljesen beépíthettük a hűtőrácsba. A féltükör-technológia alkalmazásával ha nem világít, úgy néz ki, mint a hűtőrács krómja, de ha világít, a lámpa funkciója életre kel. Úgy gondolom, hogy ez egy valóban lenyűgöző szolgáltatás és ugyanakkor egy rejtett örömforrás az ügyfeleink számára.

A paraméteres dinamizmus technológiát arra is felhasználtuk, hogy az ékszerfelületet a jármű oldalára és hátuljára is átvigyük. A rejtett hátsó lámpa is paraméteres mintákból áll, amely érzelmi értéket kölcsönöz és úgy elbűvöl, mint a csillagok az éjszakai égbolton.

Végül mit mondana nekünk a vadonatúj Tucson belsőépítészeti jellemzőiről?

A közlekedési helyzetek, különösen a városi forgalomban gyakran megterhelőek lehetnek a járművezetők számára. Ezért arra törekedtünk, hogy belső környezetet a kényelem és a pihenés maximalizálása érdekében teremtsük meg. A vadonatúj Tucson belsőépítészét nagyrészt a gigantikusan áramló vízesések nyugalma ihlette. Ez különösen jól látható a kezelőelemeken, amelyek egységesen lefelé irányulnak. A vadonatúj Tucson belső terében a felhasználó szervesen és tökéletesen kölcsönhatásba lép a futurisztikus technológiával és a térrel. Ez nagyon különleges, főképp a műszerpult esetében, amelyet innovatív módon terveztünk meg. A versenytársak esetében általában a műszerfal nagyon nagy, így azzal a gondolattal kezdtük, az ügyfeleknek hogyan lehet tiszta, lapos és szélesebb kilátást kínálni.

A műszeregység tetején nincs Head Up kijelző. Mivel nincs HUD, ezért a vezetőülésből az innovatívan kényelmes kilátásra összpontosítottunk és egy speciális, tükröződésgátló filmréteg segítségével olyan technológiát alkalmaztunk, amely éjszaka nem tükrözi a képernyőt a szélvédőn. A szellőzőnyílásokat felfelé toltuk ki, hogy könnyedebbé tegyük a műszerfalat. A szellőzőnyíláshoz és az alsó képernyőhöz fekete padot illesztettünk. A kettős cockpit a sportosságot hangsúlyozza a vezető független terében, tágassá és praktikussá téve azt. Annak érdekében, hogy fokozzuk az autóban szerzett élményeket, még kellemesebbé és pihentetőbbé tegyük azt, 64 konfigurálható színű és tízféle fényerővel állítható hangulatfényt azért, hogy minden hangulatnak megfeleljenek.

A modern és futurisztikus megjelenés érdekében gondoskodtunk arról, hogy minden érzéki formákhoz kapcsolódjon. Ehhez teljesen száműztük a fizikai gombokat – minden funkció érintéssel vezérelhető. A járműben használt anyagok rendkívül jó minőségűek. Ez lehetővé tette számunkra, hogy egységes belső képet alakítsunk ki, amely a jármű elejétől a hátsó részéig folytatódik, különösen jó minőségben és modernként. A belső tér nyitottságának hangsúlyozása érdekében ezüst díszcsík húzódik a középkonzoltól egészen a hátsó ajtókig. Ez azt a benyomást kelti, hogy az autó végtelenül tágas.

Forrás: hyundai.news

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei