Tízéves lett a Hyundai orosz gyára

A Hyundai Motor Manufacturing Russia (HMMR) éppen tíz évvel ezelőtt kezdte meg működését, azóta pedig már több mint 2 millió jármű hagyta el a szentpétervári gyár kapuit.

A Hyundai Motor orosz leányvállalata, a Hyundai Motor Manufacturing Russia 2010. szeptember 21-én kezdte meg hivatalosan az új autók gyártását, amikor Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin Mong-koo Chung társaságában levezette a futószalagról az első szériagyártású autót, ami egy Hyundai Solaris volt. Az évforduló tiszteletére a HMMR igazgatója, Kyong-su Son az alkalmazottakhoz intézett üzenetében megemlékezett arról, hogy a vállalat hosszú utat járt be, amíg Oroszország egyik legnagyobb autógyártójává vált. 


„Kezdetben, 2010-ben a Hyundai Motor évente mintegy 100 ezer autó gyártását tervezte Oroszországban. De hamar kiderült, hogy az üzem termelékenységének sokkal magasabbnak kell lennie, mert autóinkra nagy a kereslet az orosz vásárlók körében. Ennek eredményeként a Hyundai Motor Manufacturing Russia immár több mint 200 ezer autót gyárt évente, ezzel pedig mára az ország második legnagyobb autógyártójává vált. Számos ügyfél, partner és alkalmazott bízik bennünk és választ minket”- mondta Kyong-su Son. Ezután köszönetet mondott az alkalmazottaknak a vállalkat fejlődéséhez való hozzájárulásukért és meggyőződését fejezte ki, hogy a Hyundai Motor oroszországi üzeme továbbra is kiváló minőségű autók sikeres gyártója marad és a jövőben is fejlődni fog.


A Hyundai Motor szentpétervári üzemének építéséről még 2007 végén született döntés, amikor a város önkormányzatával egy szándéknyilatkozatot írtak alá erről. Az üzem építése 2008 nyarán kezdődött és kevesebb, mint két évig tartott, mire a présüzem először 2010 májusában elindult. A vállalat az üzem felépítésére és fejlesztésére összesen több mint 1 milliárd dollárt fordított eddig. Az üzem a régió egyik legnagyobb adófizetője.


Az első modell, amelyet 2011 januárjában dobtak piacra, a Hyundai Solaris volt. Az autóból azóta csaknem 800 ezer darabot gyártottak le, amelyből több mint 700 ezer az üzem prioritásának tekintett orosz piacra került. A többi autót Hyundai Accent néven Kazahsztánba, Fehéroroszországba és más szomszédos országokba exportálták.


Jelenleg a HMMR három modellt készít: a Hyundai Solaris limuzint, a Hyundai Creta crossovert és a Kia Rio limuzint. Ezen autók mindegyike létezésének teljes ideje alatt a piac legkeresettebb modelljei között maradtak, élvezve az orosz autósok teljes bizalmát. Sőt, a 2016-os megjelenése óta az orosz piac hobbiterepjárók szegmensében folyamatosan piacvezető Hyundai Creta modell 2020 júliusában újabb mérföldkövet ért el azzal, hogy a legkelendőbb autóként ismerték el a külföldi márkák között Oroszországban.


Annak érdekében, hogy termékeit az változó követelményeknek megfelelően fejlessze, a HMMR üzeme az ügyfelek igényeit figyelembe véve folyamatosan frissíti összes modelljét. A Hyundai Solaris legutóbbi modellfrissítését 2020 elején mutatták be, míg a frissített KIA Rio modell sorozatgyártása szeptemberben kezdődött meg az üzemben. Ezenkívül idén tavasszal a Hyundai Сreta tervezett frissítése is megtörtént, amelynek eredményeként a crossover először vált elérhetővé kétszínű fényezéssel.


Az orosz Hyundai Motor üzemnek többek között a termelés automatizálásának növelésével sikerült növelnie termelékenységé és javítani a legyártott autóinak minőségét. A vállalat a termelés összes fázisában a legmodernebb berendezéseket és eszközöket használja. A tömeggyártás megkezdésének idején 111 robotot telepítettek az üzembe, amelyek száma mára meghaladja a 240 darabot. A technológiai folyamatok fejlesztése a HMMR termelési hatékonyságának növekedéséhez vezetett, így az üzem jelenleg naponta több mint 980 járművet készít el. 


A vállalatnak magas szintű a termelés lokalizációja is: az autóalkatrész-beszállítók jelentős része Oroszország északnyugati régiójában indította el termelését. Hamarosan a lokalizáció szintje még magasabb szintre emelkedik annak köszönhetően, hogy a Hyundai Motor Manufacturing Russia mellett megjelenik a Hyundai WIA motorgyártó üzeme is. Jelenleg ez az új üzem épül, így a tervek szerint 2021 végén a HMMR megkezdheti az orosz gyártmányú erőforrások beépítését autóiba.


A beszállítói kört tekintve csak Oroszország északnyugati régiójában több mint 8 ezer ember vesz részt a Hyundai modellek gyártásában, köztük maga az autóüzem több mint 2 400 alkalmazottal rendelkezik. Az elmúlt tíz év során számuk csaknem 1,5 ezer emberrel nőtt – ideértve a 2. és a 3. műszak 2011-es beindítását is. A vállalat minden munkavállaló számára biztonságos és kényelmes munkakörülményeket, tisztességes béreket, széleskörű szociális csomagot, valamint a képzés és a szakmai fejlődés lehetőségét is biztosítja. A HeadHunter internetes toborzó cég 2015-ben a szentpétervári Hyundai gyárat a város és az egész ország egyik legjobb munkaadójának ismerte el. Az oroszországi munkáltatók minősítésében a vállalat a 10, a szentpétervári munkáltatók listáján pedig a 2. helyet szerezte meg. 2019-ben az üzem megismételte ezt az eredményt.


A Hyundai Motor Manufacturing Russia nemcsak alkalmazottaival, hanem környezetével is törődik, a fémből, műanyagból és egyéb anyagokból származó hulladékot újrahasznosításra küldi, valamint a vállalat területén víz- és légtisztító rendszerek is működnek. A HMMR ezen túlmenően működésének első éveitől kezdve társadalmi tevékenységeket is folytat, amelyek célja mások segítése és a világ jobbá tétele, ami összhangban áll a Hyundai Motor „Haladás a Emberiség" jelmondatával. Például az üzem 2012 óta rendszeresen végez környezetvédelmi kampányokat és támogatja a szakképzés fejlesztését is. Ez alatt az idő alatt a HMMR 20 db Hyundai Solaris és Hyundai Creta modellt, valamint nagyszámú autóalkatrészt adott át oktatási modellként a város különböző oktatási intézményeinek. KEzen időszak alatt körülbelül 50 ezer ember, többségük iskolás és diák, meglátogatta a vállalatot és megismerkedett a csúcstechnológiájú autógyártás folyamatával. Az elmúlt 10 év során a Hyundai Motor üzem több mint 100 különféle akciót és rendezvényt szervezett a társadalmi felelősségvállalási programok keretében.


Működése során a HMMR üzemét és termékeit többször is rangos díjakkal és kitüntetésekkel jutalmazták, ami az autók gyártásának magas szintű szervezettségét és minőségét erősíti meg. A vállalat eddig ötször kapta meg a Hyundai Motor Group vállalati díját, vagyis a világ összes Hyundai és Kia gyára közül a HMMR gyárát tartották a legjobbnak. Ezenkívül a Hyundai Motor szentpétervári üzeme többször is kapott elismerést az Orosz Föderáció kormányától, Szentpétervár önkormányzatától, az Oroszországi Amerikai Kereskedelmi Kamarától, az Orosz Autófórumtól és más szervezetektől.


Az üzem fennállásának 10. évfordulója mellett egy másik jelentős eseményt is ünnepelnek 2020 szeptemberében – az Orosz Föderáció és Dél-Korea közötti diplomáciai kapcsolatok kiépítésének 30. évfordulóját. Az orosz Hyundai Motor gyár kiváló példa a két ország közötti, kölcsönösen előnyös együttműködésre és baráti kapcsolatokra. Ez egy modern vállalat, amely magabiztosan tekint a jövőbe és kész időben reagálni a kor kihívásaira.


Forrás: hyundai.ru

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei