Egy olcsó eszközzel forradalmasíthatja a Hyundai a balesetmegelőzést


A Hyundai szerint egy mindössze 100 dolláros (kb. 30 eFt) számítógépes eszköz forradalmasíthatja a közlekedésbiztonságot azzal, hogy általa az autók egymással kommunikálva figyelmeztessék vezetőjüket a veszélyekre.

Évente több mint 1,35 millió ember hal meg közlekedési balesetekben, 20-50 millióan szereznek bizonyos fokú sérüléseket. A problémák megoldására a kapcsolódási járműtechnológiákat kutató Autotalks egy olyan chipet fejlesztettek ki, amely másodpercenként akár tízszer is képes továbbítani az autó helyzetét, irányát és sebességét. Az autó környezetében lévő összes többi kapcsolódó jármű üzeneteket kap – és minden jármű felbecsülheti az átadó jármű által jelentett kockázatot. Ha egy lehetséges veszély áll fenn, például ha egy motorkerékpáros nem lassít le egy kereszteződésnél, figyelmeztetés jelenik meg az autó képernyőjén. Végül, ahelyett, hogy csak figyelmeztetnék a vezetőket, a teljesen autonóm autók közvetlen lépéseket tesznek az ütközés megakadályozására.


Ezt „jármű mindenhez” (V2X) technológiának nevezik, ami lehetővé teszi az autó számára, hogy más járművekkel, olyan infrastruktúrával, mint a lámpák vagy végső esetben a mobiltelefonokkal is kommunikáljon azért, hogy megakadályozzák a gyalogosok ütközésekben való részvételét. Az Autotalks V2X rendszerére, amelynek autóba építése mindössze 100 dollárba kerülhet (kb 30 eFt), a Hyundai is felfigyelt, amelynek tel-avivi székhelyű CRADLE csapata befektetett a cégbe.

Ezt követően a Hyundai egy kutatást végzett el, amelyből kiderült, hogy a brit autósok 15 százalékának volt már majdnem balesete az elmúlt hónapban, miután valami elvonta figyelmét a vezetéstől. A kétezer autóvezetővel elvégzett felmérés azt is megállapította, hogy az elmúlt hónapban a járművezetők 25 százaléka már majdnem elütött egy gyalogost, aki figyelmetlenül lépett ki az útra. Minden nyolcadik megkérdezett (13 százalék) azt mondta, hogy majdnem részt vettek egy motoros balesetben az elmúlt hónapban. És a Hyundai megbízásából a OnePoll által megkérdezettek 22 százaléka azt is elismerte, hogy volt már olyan autóbalesetük, amelyet több figyelemmel el lehetett volna elkerülni.


„Az Egyesült Államokban és a világ más részein, ha egészséges vagy, akkor valószínűleg egy autó fog megölni” – mondta Yaniv Sulkes, az Autotalks üzletfejlesztési és marketing alelnöke. „Ha motoros vagy, akkor ennek az esélye még magasabbak. Az emberek nem szeretik a statisztikákat. de minden nap kb. 3 700 ember veszíti életét balesetek során. Ez egy járvány és gondolkodnunk kell annak megoldásának módjairól. Végül is mindannyian szeretnénk biztonságosan eljutni A ponttól B pontba, és ha riasztást kapunk egy előttünk lévő potenciális veszélyről, elkerülhetjük a balesetet. Ez a működés alapelve. A szemeink ragyogóak, olyan jók, mint bármelyik kamera, de levethetjük a szemünket az útról, vagy valami elterelheti a figyelmünket és itt segíthetnek a chipek. Az eszközöknek nincs szükségük látómezőre - ha egy veszélyt észlelnek, akkor elegendő időt adhatnak a megfelelő reakcióra. Ha veszélyes helyzet alakult ki, akkor az autó figyelmezteti vezetőjét, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket annak elhárítása érdekében. Vagy végül ezt az autó önállóan megteszi helyettünk."

Az Autotalks azon izraeli székhelyű induló vállalkozások egyike, amelyekbe a Hyundai CRADLE stratégiai szövetség keretében fektetett be. "A biztonság az egyik legfontosabb tényező, amelyet a fogyasztók figyelembe vesznek, amikor autót vásárolnak” – mondta Changhan Lee, a Hyundai Motor CRADLE irodájának koordinátora Tel-Avivban. „Mindig történnek emberi hibák, függetlenül attól, hogy a járművezetőket megzavarták, vagy a gyalogosok nem figyelnek, de a következmények pusztítóak lehetnek. A V2X technológia javítja a közúti biztonságot és az Autotalks az innovatív izraeli induló vállalkozások egyike, a Hyundai Cradle együttműködik. "

Az Autotalks chipsetek első hulláma várhatóan 2021-től fog bekerülni az új autókba. 

Forrás: hyundai.news

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei