Napelemes tetőt kap a Hyundai IONIQ 5

A legújabb kémfotók tanúbizonysága szerint a Hyundai jövőre érkező vadonatúj elektromos autója, az IIONIQ 5 ugyanolyan napelemes tetőmegoldást kap, mint amelyet korábban a Sonata Hybridnél már bevezettek. 

A Hyundai Motor jövő év elején tervezi bemutatni IONIQ villanyautó-márkájának első tagját, amelynek intenzív országúti tesztjei jelenleg is zajlanak Dél-Koreában. Az új E-GMP padlólemezre épülő 4 635 mm hosszú, 1 890 mm széles és 1 605 mm magas crossover modell kereken 3 méteres tengelytávja tágas belső teret ígér, míg a Hyundai szerint a valós hatótáv 450 km a 72 kWh-s akkucsomaggal, ami a 800 voltos fedélzeti rendszernek köszönhetően akár 20 perc alatt újratölthető lesz. 

Ezen hatótáv elérését a nagy akkucsomag mellett a jelek szerint olyan kiegészítő felszerelések is segítik, mint a tetőlemezbe épített napelem panel. Az IONIQ 5 egyik tesztpéldánya nemrég a dél-koreai Inje Speedium versenypályán járt, ahol az egyik látogatónak sikerült azt felülről lencsevégre kapni. Ezeken a fotókon egyértelműen látszik, hogy az autó tetejére ugyanolyan napelemek kerültek, mint amit a vállalat korábban a Sonata hibridváltozatában már bevezetett.      

A Toyota Prius után a Hyundai volt az első olyan dél-koreai autógyártó, amely autója tetőlemezére napelemes megoldást integrált. A Prius megoldásától eltérően a Sonata Hybrid esetén a napelem közvetlenül a hibrid és a 12 voltos akkuba küldi az elektromos áramot. Ennek eredményeként a Sonata limuzin panelje napon állva 200 Wh energiát tud termelni egyetlen óra alatt, ami éves szinten akár 1 300 kilométerrel is növelheti az autó elektromos hatótávját. A megoldás emellett a 12 voltos akku lemerülését is megelőzi, így pedig pl. a fedélzeti kamera akár egész nap működhet. 

A képen a Kia azonos platformra épülő CV prototípusa látható

A versenypálya környékén elcsípett IONIQ 5 ugyan továbbra is vastag álcaponyvát visel, ám ezek alól is kitűnik, hogy az autó keréktárcsáinak formavilága megegyezik a 45 tanulmányautón bemutatott felnikkel, ami mellett a beszámolók szerint a tanulmányhoz hasonló hatalmas kijelző is került az autóba. 

Forrás: roadtest.co.kr

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei