Megérkezett a frissített Hyundai Kona Electric

A Hyundai Motor számos olyan frissítést hajtott végre sikeres elektromos kiskompakt crossoverén, amelyekkel a Kona Electric formája, technológiája és praktikuma még jobban illeszkedik ügyfeleinek igényeihez. 

A Hyundai Kona Electric 2018-as piacra lépése óta a típus iránti igények az erőteljes elektromos hajtásláncnak, a nagy hatótávolságnak és a stílusos SUV kialakításnak köszönhetően Európában meghaladta a várakozásokat. A Hyundai alig két év alatt több mint 120 ezer darabot adott el világszerte, ebből több mint 53 000 darabot Európában. Augusztusban három szériamodell egyetlen feltöltéssel új, 1 026 kilométeres hatótávrekordot döntött a németországi Lausitzringen. Eközben januárban a Kona Electric bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe az „Elektromos autóval elért legnagyobb magasság” kategóriában, miután a tibeti Sawula Pass-ig 5 731 méteres magasságba jutott fel.

Ezen lenyűgöző teljesítmények mellett a kiskompakt crossover számos díjat is elnyert, így pl. 2019-ben felkerült a WardsAuto 10 legjobb motorjainak listájára és az Auto Express Új Autó Díján az „Év megfizethető elektromos autója” címet is elnyerte. 2020 áprilisában a TopGear magazin induló Elektromos Díjátadóján a Kona Electric-et nevezte „Legjobb kis családi autónak”, miután 1 600 kilométeres utat tettek meg vele 9 európai országban. Márciusban a Hyundai megkezdte a Kona Electric sorozatgyártását Csehországban, a Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) üzemében. Ez lehetővé teszi a vállalat számára, hogy jelentősen lerövidítse az új elektromos autók vásárlóinak várólistáját.

„Amikor 2018-ban piacra dobtuk a Kona Electric-et, mint a világ első teljesen elektromos, kiskompakt hobbiterepjáróját, ez nagy előrelépést jelentett a megfizethető e-mobilitás irányában” – mondta Andreas-Christoph Hofmann, a Hyundai Motor Europe marketing és termékrészlegének alelnöke. „Az új Kona Electric segítségével megmutatjuk, hogy a Hyundai teljes mértékben elkötelezett a zéró kibocsátású közlekedés irányában azáltal, hogy ügyfeleinknek továbbfejlesztett vezetéstámogató rendszereket és biztonsági funkciókat biztosítunk, még kívánatosabb csomagban.” 

Az új Kona Electric számos merész külső frissítésen ment keresztül. A puritán, letisztult megjelenést a Kona védelmező és merész B-SUV karosszériatípusával ötvözve az autó kivételes elektromos technológiáját fejezi ki, miközben az utakon még jobban felismerhetővé vált. Az újragondolt zárt maszk elülső része letisztult kialakítású. Ezt a modern megjelenést az új LED-es nappali menetfények tovább fokozzák, amelyek az autó széles kiállását hangsúlyozzák. Az első kialakítást egy aszimmetrikus töltőport teszi teljessé.

Az új, élesebb fényszórók az autó oldaláig húzódnak. A csúcstechnikájú fényszóró belső előlapja immár többoldalú reflektor (MFR) technológiát tartalmaz. A fényszórók a fényezett kerékburkolatokhoz csatlakoznak, így az új Kona Electric számára jellegzetes és kifinomult megjelenést kölcsönöz. A kerékburkolati ívek előtti függőleges légbeömlők fokozzák annak aerodinamikáját, lényegesen csökkentve a turbulenciát. Eközben a lökhárító alsó része funkcionális légbeszívását a vízszintes szatén betétek vizuálisan növelik, amelyek fokozott kiállást biztosítanak az autónak. A hátsó lökhárító megtartotta betéteit, amivel hozzájárul az autó általános megjelenéséhez, míg az új, vízszintesen nyújtott hátsó lámpák az első fényszórók megjelenését egészítik ki. 

Az új Kona, belsőégésű és hibrid hajtásláncos változataihoz hasonlóan az új Kona Electric is 40 milliméterrel hosszabb, mint az frissítés előtti verzió. Ez dinamikus megjelenést és erős vizuális kiállást biztosít. Az új Kona Electric számos új külső színnel kapható, beleértve a kétszínű tető opciókat is.

Az új Kona Electric most először kapja meg a 10,25 collos műszeregységet, míg az opcionális 10,25 collos AVN képernyőt már a legutóbbi frissítés is tartalmazta. Az AVN egység olyan multimédiás és kényelmi funkciókat is tartalmaz, mint pl.  a Bluelinket, a Hyundai LIVE szolgáltatást, az Apple CarPlay és az Android Auto alkalmazásokat. Ezenkívül a nyolc collos Display Audio rendszert választó ügyfelek vezeték nélkül csatlakoztathatják okostelefonjaikat az Apple CarPlay és az Android Auto szolgáltatásokhoz.

Elődjéhez hasonlóan az új Kona Electric is két különböző, zéró kibocsátású elektromos hajtásláncot kínál, a teljesítmény terén kötött kompromisszumok nélkül. A nagy hatótávú, 64 kWh-os akkumulátorral rendelkező változat villanymotorja 204 LE (150 kW) teljesítményt képes leadni, 7,9 másodperc alatt gyorsítva a Kona Electricet 100 km/órás tempóra. Az alapváltozat akkumulátorkapacitása 39,2 kWh, a motor 136 LE (100 kW) teljesítményt nyújt, 100 km/órára 9,9 másodperc alatt gyorsul fel. A nagy hatótávú akkumulátoros változat maximális sebessége 167 km/óra, a normál hatótávolságú akkumulátoros változaté pedig 155 km/óra. Mindkét -változat 395 Nm azonnali forgatónyomatékot biztosít, amivel az új Kona Electric szórakoztató vezetése közben a teljes teljesítmény az első másodperctől elérhető.

A Kona Electric 2018-as bevezetése óta szegmensének egyik legjobb, teljesen elektromos hajtásláncával rendelkezik. A 2020-as modellévi frissítés gumiabroncs-fejlesztése után a 64 kWh-s változat a kategóriában legjobb, 484 kilométeres (WLTP) hatótávolságot kínál egyetlen feltöltéssel. Eközben a 39,2 kWh-os modell hatótávolsága akár 305 kilométer (WLTP) is lehet.

A lítium-ion polimer akkumulátor 10–80 százalékos feltöltése 100 kW-os egyenáramú (DC) villámtöltővel mindössze körülbelül 47 percet vesz igénybe. A Kona Electric opciós 10,5 kW-os háromfázisú fedélzeti töltőjével nyilvános háromfázisú váltóáramú töltőállomásokon vagy otthoni, fali töltővel jelentősen rövidebb töltési időket tesz lehetővé. A járművezetőknek lehetőségük van arra is, hogy az ICCB-kábel (a kábelen belüli vezérlődoboz) segítségével autójukat egy kompatibilis háztartási konnektorból is feltölthessék.

Az új Kona Electric egy korszerű Hyundai biztonsági csomaggal érkezik. A Hyundai SmartSense átfogó, a kategóriájában legjobb aktív biztonsági és vezetéstámogató rendszereket kínál, így az új Kona Electric most még több funkcióval rendelkezik, mint elődje. Az új Kona Electric a Hyundai SmartSense továbbfejlesztett szolgáltatásai között a hátsó keresztirányú ütközés-elkerülési asszisztens (RCCA) és a holttér ütközés-elkerülési asszisztens (BCA) rendszert is megtaláljuk, amelyek nemcsak figyelmeztetik a vezetőt, de szükség esetén önállóan fékeznek is. Az RCCA igyekszik elkerülni az ütközést a tolatás során, míg a BCA bekapcsolja az autó differenciálfékeit, hogy megakadályozza a balesetet, ha az autó hátsó sarka közelében egy másik járművet észlel és a vezető megpróbál sávot váltani.

Az új modell egy másik újdonsága a Vezető Jármű Indulási Figyelmeztetés (LVDA), amely figyelmezteti a vezetőt, ha nem reagálna elég gyorsan, amikor az előttük haladó jármű elindul. További új biztonsági funkciók a biztonságos kiszállás figyelmeztetés (SEW) és a hátsó ülés riasztás (RSA). Az SEW figyelmezteti a járműből kilépni szándékozó utasokat, ha az még nem lenne biztonságos. Az RSA egy ajtóellenőrző funkció, amely felismeri, hogy a hátsó ajtókat indulás előtt kinyitották-e. Az út befejezése után az autó az ajtók nyitására figyelmezteti a vezetőt, ha valaki vagy valami a hátsó ülésen maradt. Ezenkívül az új Kona Electric elérhető az eCall szolgáltatással is, amely automatikusan értesíti a segélyszolgálatokat, ha a légzsákok kinyíltak, vagy ha az eCall gombot megnyomják.

Az új Kona Electricben számos kényelmi funkció teszi kényelmesebbé utazást, különösen a hátsó ülésen utazók számára. Az elődhöz hasonlóan az új Kona Electric második sori fűthető ülése lehetővé teszi a hátsó utasok számára, hogy hosszabb utakon is kényelmesen utazzanak. Az új második sori USB-port további energiát biztosít az eszközök fedélzeti feltöltéséhez. 

A Hyundai sajtóközleményében egyelőre nem szerepel, hogy az új Kona Electric változat mikortól lesz rendelhető, de a többi változat alapján erre sem kell sokat várnunk. 

Forrás: hyundai.news

Dönci Hyundai-KIA Blogja a Facebookon és az Instagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!
Beszélgetnél a Hyundairól vagy tanácsra lenne szükséged? Gyere és csatlakozz Te is a Dönci Hyundai Univerzumához! Itt biztosan megtalálod a választ! Katt ide!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei