Öngyilkossági kísérlet a Hyundai gyárban


A Hyundai Motor Company szakszervezete azzal fenyegetőzött, leállíttatja az Ulsan város délkeleti részén fekvő gyáregység egész tevékenységét, miután egy szakszervezeti tag főnökei zaklatását megelégelve felgyújtotta magát az üzemben.

A munkást kritikus állapotban szállították kórházba, miközben a rendőrség megkezdte a vizsgálatot. Állítólag a munkás, a 44 éves Seung Hoon Shin teste 71 százalékban megégett. A Hyundai szóvivője szerint az incidens oka egyelőre nem tisztázott, ám a szakszervezet szerint a munkás azután gyújtotta fel magát, miután minőségi problémát jelentett a motorgyártás területén, főnökei pedig tisztességtelen módszerekkel próbálták őt ellenőrizni.

Ez az eset is jól illusztrálja, a munkaügyi kérdések mennyire sebezhetővé teszik a jól működő koreai autógyártót annak ellenére, hogy harmadik éve sikerül elkerülnie a sztrájkokat.


„Miután megtörtént az eset, felfüggesztettük mind az öt motorgyártó egységünk termelését. A helyzet elég komoly és a felfüggesztés elhúzódhat, ha a menedzsment nem támogatja a követeléseinket, melyek között a szakszervezeti működés szabadsága is szerepel.” – mondta egy szakszervezeti vezető.

A Hyundai Motor és annak leányvállalata, a KIA Motors együtt a világ ötödik legnagyobb autógyártója az eladási darabszámok tekintetében. Tavaly novemberben a Hyundai Motor szakszervezete egy erős kezű jelöltet választott új vezetőjeként.

A sztrájk egy nap leállás után rendeződött csupán, miután az elnök utasítására a menedzsment hivatalosan elnézést kért a túl szigorú bánásmód miatt, és ígéretet tett arra, hogy az ügyet teljes körűen kivizsgálják, a felelősöket megbüntetik, illetve Shin részére megfelelő kártérítést fizetnek.

Ám emellett a Hyundai további jogi lépéseket is fontolgat, mivel az egy napos sztrájkot nem szavazta meg a szakszervezet az akció előtt. Az engedély nélküli sztrájk ugyanis 1100 autó elkészültét késleltette, amelynek következtében a vállalatot csaknem 20 millió dolláros kár érte.

A dél-koreai Asan városának nyugati részén működő autógyár dolgozói előzőleg tavaly júniusban tartottak kétnapos sztrájkot, mivel korábban egy alkalmazott felakasztotta magát a wc-ben, mert a menedzsment akadályozta a szakszervezeti tevékenységét.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei