Bemutatták a KIA első elektromos autóját


A Hyundai Motor Company leányvállalata, a KIA Motors bemutatta a teljesen elektromos működésű kisautóját, amelyet első körben kormányzati célokra használnak fel Dél-Koreában.

A KIA Motors, amely Dél-Korea második legnagyobb autógyártója, közleményében tudatta, hogy 2500 darabot gyárt a jövő év folyamán a vállalat első teljesen elektromos működésű kisautójából, mely a tavaly év végén bemutatott és csak Dél-Koreában forgalmazott dobozformájú Ray modellre épül.

„A későbbiek során kezdjük meg a nyilvános értékesítés, ám ennek pontos idejét és mennyiségét még nem határoztuk meg.” – mondta a KIA Motors szóvivője.


A KIA közleménye szerint a Ray EV akár 139 kilométert is képes egyetlen feltöltéssel megtenni, csúcssebessége pedig eléri a 130 km/h-t.

Az elektromos járművek elterjedésének akadálya a magas ár és a töltési lehetőségek infrastruktúrájának hiánya, amely így kevésbé vonzó a hagyományos működésű járművekkel szemben.

Szöulban ezért adókedvezménnyel támogatják a Ray, illetve a Renault Samsung Motors SM3 ZE (amely a Fluence modellre épül) modelljét, hogy ezzel is elősegítsék a piac fellendülését.

„500 lassú/gyors feltöltő állomást létesítettek Dél-Koreában, és a kormányzat további 2600 állomás felállítását tervezi 2012. végére.” – mondta a KIA a közleményben.

A Hyundai a legújabb szereplője a környezetbarát autókat is gyártó vállalatoknak, amely az Egyesült Államokban tavaly piacra dobta a Sonata hibrid változatát, míg a nagy rivális Toyota már évek óta uralja a szegmenst a Prius hibrid modelljével.

A General Motors és a Nissan sincs nagy lemaradásban, hiszen nagy reményeket fűznek a bevezetés alatt álló Chevrolet Volt, illetve Nissan Leaf modellekhez.


A Hyundai Motor már 2010. végén megkezdte a BlueOn névre keresztelt, i10 modellre épülő elektromos autójának gyártását, melyet azóta flottapartnerek tesztelnek Dél-Koreában.

Forrás: reuters.com

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei