Ausztriában már kapható az új i30


A Hyundai Ausztriában, a Bécsi Autókiállításon bemutatta a nagyközönségnek legújabb modelljeit, köztük az új i30-at, valamint az i40 lépcsőshátú változatát.

Az új i30 modellel a Hyundai egy teljesen új modellt dobott a piacra, amelyet Európában, kimondottan az európai ízlés szerint készítettek.


A bemutatóval egy időben megjelent a modell árlistája is, mely szerint az alap, Europa fantázianevű változat 1,4 literes motorral szerelt változata 15.990,- Euro áron vehető meg, míg a legjobban felszerelt Premium változat 1,6 literes CRDi motorral és automata váltóval 24.990,- Euro.

Ezek az összegek eléggé rémisztőek, hiszen átszámítva 4,8 és 7,5 millió Ft közöttire jönnek ki az árak. (forrás: kh.hu)


Ám nem szabad elfelejtenünk azt, hogy minden piacon komoly ártárgyalás előzi meg egy-egy típus bevezetését, melynek során figyelembe veszik az adott ország jellemzőit és ennek megfelelően alakítják ki az árakat.

Én sokkal inkább az árarányokat tartanám helyes útnak a kalkulációnál. Ausztriában a kifutó i30 alapváltozatát 14.999,- Euro áron kínálják, vagyis átszámítva 4,5 millió forintért. Magyarországon ugyanez a kivitel (akciósan) 3,6 millióba kerül. Ehhez (az arányok helyessége miatt) hozzá kell adnunk a sógoroknál szériaként adott ESP-t, amely 130 ezer Ft, vagyis 3,73 millió Ft.


Vagyis durván 20 százalékkal magasabb az ár Ausztriában, mint idehaza. Most pedig nézzük az új modellt: amennyiben 20 százalékot leveszünk az új i30 osztrák árából, akkor kereken 4 millió Ft-ot kapunk. A csúcsváltozat esetében pedig 6,25 millió Ft-ra jön ki a végösszeg.

Nem szabad elfelejteni, hogy ez csupán a saját elméletem, ám figyelembe véve a modell fejlődését, a piaci helyzetet, akkor a kalkulált 4 milliós (na jó, 3,99 millió) alapár méltányosnak mondható az autóért.

Az új i30 a Hyundai tájékoztatása szerint Magyarországon 2012. március 1-től lesz elérhető, addig kell várnunk, hogy a tényleges ár- és felszereltség-listát megismerhessük.

Az autoguru.at,/hyundai.at alapján

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei