Az EU és India szabadkereskedelmi egyezménye


Hónapok kemény tárgyalásai után India és az Európai Unió végre közös nevezőre jutott a járművek vámtételeinek kérdésében. India az EU területéről származó járművek esetében 30 százalékra csökkenti a vámot, míg az Indiából származó kisautók vámmentesen juthatnak el a 27 nemzetet számláló EU területére.

Jelenleg a járműveket 60 százalékos vámmal sújtja India, míg az EU Indiából származó autóit 6,5 százalék vámtétel terheli.  

Amennyiben az egyezmény ilyen számokkal lép életbe, sokat segíthet Indiában mind a hazai, mind a külföldi autómárkákon. A behozott autók vámtételeinek csökkentéséből közvetlen előnye származhat a Volkswagennek, a Mercedesnek, a Skodának, a Peugeot-nak és még sok más márkának is, melyek támogatják a megállapodást, hiszen így lehetőségük nyílik a magasabb kategóriájú autóikat is exportálni az európai gyáraikból.

A legnagyobb előnyt mégis India legnagyobb autógyártói, mint a Hyundai Motor India, illetve a Maruti Suzuki élvezheti, hiszen így még könnyebben tudják termékeiket az EU piacain értékesíteni.

A szabadkereskedelmi egyezmény hatálybalépésével akár duplájára, 200 milliárd dollárra is emelkedhet a két fél közötti kereskedelmi mozgás volumene. India és az EU 2012. februárjában csúcstalálkozót tart, ahol minden valószínűség szerint bejelentik az egyezményt.

Bővebben: neurope.eu

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei