Dobogós helyen végzett a Hyundai Motorsport Spanyolországban


Dani Sordo, a Hyundai Motorsport versenyzője hazai szurkolói előtt állhatott dobogóra a Spanyol-ralin.

A Hyundai Motorsport csapata jól megérdemelt dobogós helyezéssel zárhatta a hétvégén Spanyolországban lezajlott futamot, ahol egy drámai Power Stage szakaszt követően Dani Sordo a harmadik helyre léphetett előre. A csapat mindhárom versenyzője remek iramot diktált a rali-világbajnokság idei 12. futamán, ám igazán Sébastien Ogier kiesése juttatta Sordót a végső dobogós helyezés közelébe. Ez az eredmény azonban kevés volt ahhoz, hogy a Hyundai Motorsport megőrizhesse második helyét a ranglistán, a Citroën World Rally Team négy pontos előnyhöz jutott a Walesi-rali, a szezon zárófutama előtt.


Sordo az egész versenyhétvége során jó formáját mutatta, amivel rengeteg örömet szerzett hazai rajongótáborának, hiszen végig az elsők között szerepelt a szakaszokon. Keményen harcolt a dobogóért és erőfeszítéseit gazdagon megjutalmazta a harmadik helyezés.


„Annyira boldog vagyok azzal, amit ezen a hétvégén nyújtottunk és amit elértünk” - mondta Sordo. „Keményen megküzdöttünk a dobogós eredményünkért és már úgy nézett ki, be kell érjük a negyedik hellyel,  ami még így is remek eredmény lett volna. Persze sosem kellemes dolog mások szerencsétlenségéből hasznot húzni, de a hazai közönség előtt dobogóra állni fantasztikus érzés. Tudtuk, hogy nehéz lesz betörni a legjobb három közé, de sosem adtuk fel és a rali végkimenete is azt mutatja, a végéig soha nem lehetsz biztos az eredményben. Kaptunk néhány fontos vb pontot, amit érdemes a csapattal és a szurkolókkal is megünnepelni. Ez nagyon pozitív a szezon utolsó futama előtt, ami meghatározó lesz a világbajnokság második helyéért folytatott küzdelemben.”


Paddon elsősorban újabb értékes ismeretszerzésre használta a rali aszfaltos szakaszait. A versenyző már a pénteki nyitószakaszon megosztott szakaszgyőzelmet ért el, egy szombati defekt azonban visszavetette az előbbre jutást. A 19. szakaszra már a hetedik helyre küzdötték fel magukat, végül Ogier kiesése miatt a hatodik pozícióban zárhatták a versenyt.


„Boldog vagyok azzal, ahogyan ezen a hétvégén szerepeltünk" - mondta Paddon. "Jól indult a verseny az első nap vegyes felületű szakaszain és a kavicsos szakaszokon is sokat fejlődtünk a tavalyi évhez képest. Rendes vasárnapunk volt, sikerült a hetedik helyre felkapaszkodnunk, ahol már könnyedén vettük a versenyt. Aztán persze Ogier problémája után az utolsó szakaszon a hatodik helyre ugrottunk. Végtére is ez nem volt egy rossz hétvége, de persze mindig van hova fejlődni. Próbáltuk nyomás alatt tartani az előttünk állókat és úgy gondolom, elégedettek lehetünk ezzel az eredménnyel. Most pedig kíváncsian várjuk a Walesi-rali kavicsos pályáját, ahol a csapatot kell segítenünk a bajnokság második helyéért folytatott küzdelemben."


Thierry Neuville számára igazán kiábrándítóan ért véget a Spanyol-rali, a belga párosnak nem sikerült kamatoztatni az eddig megszerzett tapasztalatait, így a hétvégén egy erőátviteli probléma miatt a kilencedik helyre kerültek. A Power Stage történései miatt Neuville végül a nyolcadik helyen zárhatta a versenyt.


"Nem igazán így szerettük volna befejezni ezt a versenyt, ami az utolsó szakaszokig egy pozitív esemény volt számunkra" - mondta Neuville. "Elég nehezen indult a verseny, de alapvetően magabiztosabbak voltunk, ami szombaton is folytatódott. Vasárnap ugyan vesztettünk egy kis időt egy kicsúszással, aztán a második etapon problémánk akadt az erőátvitellel, amivel az árokban végeztük. Elvesztettünk öt percet és a Power Stage szakaszon már csak kétkerék-hajtással mentünk végig. Szerencsétlen dolog, de ennek ellenére a nyolcadik helyre be tudtuk hozni az autót a célba. Még egy forduló van idén és továbbra is szeretnénk megtalálni azt a magabiztosságot, amit már elkezdtünk ezen a hétvégén."


A Spanyol-ralin megszerzett dobogós helyezés a Svéd-rali és Szardínia után már a harmadik dobogó a Hyundai Motorsport idei szezonjában, Sordonak pedig ez az első dobogója idén. A csapat még mindig harmadik a ranglistán és a második helyért hatalmas küzdelemre készülnek a szezonzárón.


"A rali drámai eseményei miatt a legvégén egy gyönyörű dobogós helynek örülhettünk" - mondta Michel Nandan csapatfőnök. "Különösen fontos ez az eredmény a hazai szurkolók előtt versenyző Dani számára és általa fontos pontokat szereztünk a bajnoki küzdelemben. Elég kemény iramot mutattunk ezen a hétvégén a Hyundai i20 WRC versenyautóinkkal, így ez elég bíztató. Hayden hatodik helye szép jutalom a hétvégi küzdelmekért, különösen a szombati defektért cserébe, miközben Thierry kemény utolsó napja után egy nyolcadik hellyel vigasztalódhat. A 22, utolsó előtti szakaszon egy erőátviteli hiba miatt kicsúszott, amelynek következtében kétkerék-hajtással kellett befejeznie a ralit és minimalizálta a pontszerzés okozta károkat. Három autónk a legjobb nyolcban és közülük egy dobogós helyezés szép eredmény, a csapat pedig kivételes munkát végzett. Csak egy rali maradt hátra – és egy fontos munka számunkra – a második helyért küzdeni. Tudjuk, hogy küzdenünk kell érte, de felkészültünk a csatára.”


A 2015-ös FIA Rali-világbajnokság zárófutama november 12 és 15 között kerül megrendezésre Nagy-Britanniában.

Forrás: motorsport.hyundai.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei