Küszöbön a Hyundai környezetbarát offenzívája


A Hyundai csoport összesen hét olyan különösen környezetbarát modellt tervez piacra dobni, amelyekkel előkészíthetik a vállalat következő nagy ugrását.

Amíg a Toyota a hibrid Priusban, a Nissan az elektromos Leafben, a General Motors pedig a plug-in hibrid Chevrolet Voltban hiszi a jövő útját, addig úgy tűnik, a Hyundai mindhárom alternatívára felkészül.

Egy, a koreai cég terméktervezésében jártas forrás szerint a 2016 és 2018 közötti kétéves időszakban a Hyundai csoport ugyanis összesen négy hibrid, két plug-in hibrid és egy teljesen elektromos modell bevezetésére készül. Még idén bemutatásra kerül és legkésőbb 2017-es modellként várhatóan jövőre piacra kerül a vállalat első, kifejezetten hibridként felépített modellje, amely egyedi, aerodinamikus karosszériát kap majd.


„Hibrideket, plug-in hibrideket és elektromos autókat is készítenek” – mondja Ed Kim, az AutoPacific autóipari tanácsadó cég alelnöke, a Hyundai korábbi terméktervezője. „Alapvetően nyilakat lőnek a táblára, a tapasztalataikat felhasználva készülnek fel a jövőre.”

A kínálat csúcsán a Hyundai üzemanyagcellás Tucson crossovere áll, amely mellett a vállalat alaposan megvizsgálja a dízelmotorok amerikai bevezethetőségét is, vagyis felkészülnek az iparág benzintől való jövőbeli elmozdulására.  

„Vezető szerepet kívánunk betölteni jövőbeli környezetbarát modelljeink versenyképességével” – mondta egy tavalyi sajtóeseményen a Hyundai Motor vezetője, Choong-hoo Kim a Reutersnek.


A kifejezetten hibridként érkező autók ugyanannak a kompakt padlólemeznek a módosított változatát kapják meg, amely a következő generációs Hyundai Elantra alatt is fut majd, a meghajtását pedig egy 1,6 literes, közvetlen befecskendezéses benzinmotorra és egy elektromos motorra bízzák majd.

Amíg a kémfotók alapján a Kia hibridváltozata inkább egy kiskategóriás terepjáróra hasonlít, addig a Hyundai hibridje egy Toyota Prius vagy Chevrolet Volt formájára készült el. „Jelentősen eltér a két változat formája, hogy ezzel is nagyobb választási lehetőséget biztosítsanak” – mondja Kim.


A Hyundai új hibridplatformjára akár teljesen elektromos modell is készülhet, amely elsőként a 2017-es modellévben érkezhet meg. Adam Kraushaar, a New Jersey állambeli Toms Riverben működő Lester Glenn márkakereskedés vezetője azt mondta, a Hyundai nemrégiben arra bíztatta amerikai kereskedőhálózatát, hogy létesítsen töltőpontokat új elektromos és hibridmodelljei számára. Az autógyártó azt is jelezte, hogy új elektromos autóját elsőként azokban az államokban kínálja (pl. Kalifornia), amely előírja károsanyag-kibocsátás nélküli modellek értékesítését.

„Az alacsony üzemanyagárakkal a hibridek kérdése nem olyan lényeges” – mondja Kraushaar. „De ez az állapot csak átmeneti. Ha az energiaárak ismét az egekbe szöknek és az emberek ismét kezdik keresni a hibrideket, mi készen állunk arra, hogy a Priuson túl is kínáljunk alternatívát számukra.”

Forrás: autonews.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei