Nehézségek ellenére a top ötben végzett a Hyundai a Francia-ralin


Az erős hajrának köszönhetően a Hyundai Motorsport csapatának két versenyzője is a legjobb hétben végzett az idei Francia-ralin. 

A Hyundai Motorsport versenyzői közül Hayden Paddon az összesítésben az ötödik helyen végzett, őt követi a hetedikként befutott Dani Sordo, aki lenyűgöző teljesítményével a 8. szakaszon a leggyorsabb lett. Thierry Neuville a kezdeti kihívások ellenére biztonságosan célba hozta autóját, míg Kevin Abbring a legjobb ötbe jutás reményét kényszerült feladni, amikor a 8. szakaszon lerepült az útról.  


A heves esőzés miatt pénteken és szombaton is egy-egy szakaszt törölni kellett, így a vasárnapi három szakasz a rali legfontosabb szakaszaivá váltak. A nedves és csúszós útviszonyok a gumiválasztást tették a hétvége legfontosabb tényezőjévé.  


Paddon első alkalommal versenyzett Korzikán, és a szezonban először végzett a legjobb 5-ben. Az új-zélandi pilótának ez az eddigi legjobb aszfalton elért eredménye, amelynek 8-as szakaszán a harmadik legjobb idejét autózta.   


„Sokat fejlődött az aszfaltos vezetési technikánk a hétvége alatt” – mondta Paddon. „Még mindig van tennivalónk, de a körülményeket is tekintve boldog vagyok azzal, mait elértünk. Sok időt elvesztettünk a pénteki nedves első szakaszon és az összesítésben a 15. helyen álltunk, így nem is számítottunk arra, hogy a legjobb ötben végzünk. Vasárnap is ugyanolyanok voltak a körülmények, mint egész hétvégén, így nagyon pontosan kellett vezetnem. A hosszú szakasz a három-négy ritmusváltásával nagyon trükkös volt, de nagyon értékes vezetési tapasztalatot szereztünk. Az időeredmények jók voltak és lehetőségünk volt az ötödik helyig jutnunk, ami kielégítő eredmény. Ez persze egy biztos pontot ad nekünk, amire a Spanyol-ralin építkezhetünk.”  


Dani Sordo egész hétvégén jó formát hozott, megnyerve a vasárnapi 8. szakaszt. Pénteken egy törött felni miatt rengeteg időt veszített, de attól kezdve erősen küzdött a feljebb jutásért.    


„Az igazat megvallva az érzelmeim vegyesek” – mondta a spanyol versenyző. „Már az első napon összetörtük a felninket, ami két percünkbe került. Ha ez nincs, akkor sokkal jobb eredményt is elérhettünk volna. Ha az egész hétvége lendületét nézzük – különösen a vasárnapi szakaszgyőzelmet – akár dobogós helyezésünk is lehetett volna. Bárhogyan is, pozitívet tudtunk levonni teljesítményünkből. Nagyon elégedett voltam az autóval és a csapat is remek munkát végzett. Kemény verseny volt, gyönyörű szakaszokkal. Most pedig már nagyon va hazai versenyemet, a Spanyol-ralit.” 


Thierry Neuville biztosan célba ért a pénteki tesztelés után, amikor egy kényszerű korai kiállás miatt elszállt bármilyen jó pozíció elérésének reménye. Szombaton a Rally 2 szabályai értelmében állhatott ismét rajthoz, azóta pedig jól versenyzett.


„Elégedett vagyok azzal, ahogyan sikerült befejeznünk ezt a ralit” – mondja a belga pilóta. „Még akkor is, ha nem igazán így képzeltük a befejezést. Vasárnap már jobb hangulatban élveztük a három szakaszt. A hétvégi körülmények nagyon kemények voltak, de a csapat jól reagált a kihívásokra. Persze, a végeredményt leginkább a pénteki kicsúszásunk befolyásolta, így viszont nem tudtunk sokat tenni az újabb gyártói pontokért, ami sajnálatos. Sokat tanultunk ebből is, Spanyolországban pedig küzdeni fogunk.”


Sajnos Kevin Abbring versenye is idő előtt véget ért, amikor vasárnap a 8-as szakaszon lecsúszott az útról. Előtte azonban erős nyújtott, pénteken még a második helyen állt az összesítésben, a baleset előtt pedig az ötödik pozícióban volt.  


„Nagyon kiábrándító volt így befejezni a versenyt” – mondja a holland pilóta. „Minél jobb helyezést akartam elérni a versenyen, tudva azt, hogy a legjobb ötbe kerülés a tét. A 8. szakaszon egy kanyarnál egyszerűen gyorsabbat írt az itinerem, így lerepültem az útról. Habár az autón nem volt komolyabb sérülés – a kerék a bokrokhoz ért – nem tudtuk folytatni a versenyt. Ez nagy szerencsétlenség, de az mindenképpen pozitív, hogy egész hétvégén jó ritmusunk volt, erősek voltunk, így erre építhetünk a következő versenyünkön, a Wales-ralin.”


A Hyundai Motorsport első alkalommal vett részt a Tour de Corse versenyen, ami értékes tapasztalatokat jelent a csapat számára, amelynek célja továbbra is megőrizni második helyét a gyártó pontversenyben. A csapatot csupán egy pont választja el a jelenlegi harmadik helyezettől, ami izgalmassá teszi a szezon utolsó két versenyét.


„Rengeteg pozitív tapasztalatot szereztünk ezen a versenyen” – mondja Michel Nandan csapatfőnök. „Kemény verseny volt ez mindenki számára, a körülmények rosszak voltak. A félbeszakított első két nap után vasárnap három szakaszon kellett helytállnunk. Hayden és Dani is keményen küzdött, ami az eredményeken is látszott, hiszen ötödik és hetedik helyen zártak. Thierry maga mögött hagyta pénteki balesetét és folyamatos fejlődést mutatott. Sajnos Kevinnek nem volt jó vasárnapja, miután a 8. szakaszon lerepült az útról, véget vetve ezzel az addigi jó eredményeinek. Elérte viszont, hogy sokan megjegyezték a nevét és biztos vagyok abban, hogy ez sokat fog segíteni a Walesi-ralin a jövő hónapban. Elégedetten hagyhatjuk el Korzikát, de csak egy ponton múlik a gyártói pontverseny második helyezése, így a küzdelem Spanyolországban is folytatódik majd.”    


Forrás: motorsport.hyundai.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei