A Hyundai eltérő hengerűrtartalmú motorblokkon dolgozik


A Hyundai nemrég egy olyan erőforrás szabadalmát nyújtotta be az Európai Szabadalmi Hivatalhoz, amelyben eltérő méretű űrtartalmú hengerek dolgoznak.

Egy autós magazin szúrta ki nemrég, hogy a koreai Hyundai Motor egy olyan erőforrás szabadalmát terjesztette elő a szabadalomvédelmi hivatalhoz, amely a "Az erőforrást támogató nem egységes motorvezérlő rendszer és eljárás" névre hallgat. Röviden összefoglalva ez a képzeletbeli erőforrás kétféle, különböző méretű hengert tartalmaz, vagyis egy négyhengeres motorban kettő darab 500 és kettő darab 450 köbcentis henger kapna helyet.  

Az erőforráshoz egy elektromos motor is kapcsolódik, amelynek feladata, hogy a különböző űrtartalmú hengerek eltérő nyomatékát kiegyenlítse. A villanymotor emellett az így keletkező  zajok és vibrációk csillapításában is részt vesz. Az egész motor vezérlését egy speciális vezérlőegységre bízzák, amely akár háromféle üzemmód közül választhatja ki az aktuális terhelésnek legmegfelelőbbet.  


A Hyundai szerint egy azonos hengerekkel felszerelt hagyományos motor a rögzített elmozduláspontok miatt bizonyos helyzetekben nem eléggé hatékonyan működik. Az autógyártó azt is hozzáteszi, hogy a jelenlegi szériagyártású erőforrások működésük során túl sok energiát pazarolnak el a stabil működés érdekében. 

A Hyundai ugyan már tavaly decemberben benyújtotta szabadalmi kérvényét, ám az csak mostanában jelent meg nyilvánosan. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a vállalatnál fejlesztési szakaszban van-e egy ilyen erőforrás, ahogyan azt sem, hogy tervezik-e egy ilyen jellegű erőforrás gyártását. Remélhetőleg hamarosan legalább egy tanulmányt láthatunk belőle valamelyik nagy autókiállításon.   
Forrás: caradvice.com.au

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei