Kettős Hyundai győzelem a Korzika-ralin


Első futamgyőzelmét szerezte meg a hétvégén a Hyundai Motorsport a 2017-es Rali Világbajnokságban, amikor a Hyundai i20 Coupe WRC volánjánál Thierry Neuville megnyerte a Korzika-ralit.

Thierry Neuville idén első alkalommal állhatott a dobogó legfelső fokára Korzikán, a csapat azonban Dani Sordo harmadik helyének is örülhetett, aki szintén először állt 2017-ben dobogóra. Sordo ugyan mindössze 1,3 másodperccel csúszott le a második helyről, ám ezzel is értékes pontokat tudott szerezni csapatának. Ezzel az eredménnyel immár négyre emelkedett a Hyundai Motorsport győzelmeinek száma, míg ötödször állt két Hyundai pilóta a dobogó valamelyik fokán.  Hayden Paddon hatodikként ért célba, és ezzel az összes Hyundai i20 Coupe WRC teljesítette a kemény korzikai futamot.


Vasárnapra Neuville kényelmes 39 másodperccel vezetett, így az utolsó szakaszokon a csapat célja egyértelműen az volt, hogy ezt az előnyt mindenképpen megőrizzék Ogier előtt.  Miközben ez a cél lebeget a szemük előtt, a rali leghosszabb, 53,8 kilométeres Antisanti-Poggio di Nazza szakaszán a belga kettős megszerezte negyedik szakaszgyőzelmét is.  Amikor azonban Ogier az SS9. szakaszon hibázott, Sordo feljött csapattársa mögé a második helyre. A 2,5 másodperces előnyt azonban az izgalmas fináléban Ogier ledolgozta, így a spanyol csapat a harmadik helyen futott be.  Sordo emellett két extrapontot is gyűjtött, amikor a Power Stage szakaszon a negyedik helyen végzett.  


A 2017-es raliszezonban eddig négy futamon négy versenyző győzött, ezzel pedig az idei világbajnokság valóban küzdelmes és nyitott maradt. A Korzika-ralin elért eredményével a Hyundai Motorsport a konstruktőri világbajnokság második helyére zárkózott  fel és hátránya a listavezetőhöz képest 24 pontra csökkent. Neuville ezzel a 26 pontot érő győzelmével feljött a versenyzői ranglista harmadik helyére.   


Miután Monte-Carlóban és Svédországban megmutatta győzelmi képességeit, Neuville és navigátora, Nicolas Gilsoul  végre győzelmet arathatott Korzikán. Ezzel a két nyitófutamon átélt csalódottságuk immár a múlté és a győzelem megerősítette, hogy 2017-ben is érdemes odafigyelni erre a belga csapatra.    


„Csodálatos érzés, hogy a hétvégén nyerni tudtunk Korzikán” – mondja Neuville. „Biztos vagyok benne, hogy velünk együtt még sokan osztoznak az ünneplésben és nemcsak a teljes Hyundai Motorsport csapata. Ők nagyon sokat támogattak a Monte-Carlo és a Svéd-rali után, így most nagyon boldog vagyok. Ez a győzelem tényleg a miénk. Nagyon keményen indult a verseny, pénteken voltak problémáink, de ezeket módszeresen kijavítottuk és erősebben tértünk vissza. Dani harmadik helyezésével jelentős pontot gyűjtöttünk össze, aminek segítségével újra küzdhetünk a világbajnoki címért.  Ez egy hihetetlen hétvége volt számunkra!”


Sordo ebben a szezonban először állhatott dobogóra, miután egész hétvégén versenyt futott az idővel és végül harmadikként ért célba. Ezzel az eredménnyel a spanyol kettős az ötödik dobogós helyezést szerezte meg a Hyundai Motorsport színeiben, miután 2014-ben és 2016-ban a Német-ralin, illetve 2015-ben és a rákövetkező évben a Spanyol-ralin is dobogóra állhattak.   


„Nagyon jól tudtuk, hogy nehéz lesz megtartani a második helyezésünket, miután sikerült megelőznünk Ogiert vasárnap reggel” – mondta Sordo. „Olyan keményen nyomtuk, ahogyan csak lehetett és így is boldog vagyok, hogy dobogós helyen végeztünk. Ez egy furcsa verseny volt, ahol versenyt futottunk az idővel és az autóban ülve nem mindig azt éreztük, amit a szakaszokon elért időeredményeink mutattak. Az utolsó napon az volt a célunk, hogy megőrizzük harmadik helyünket, amit meg is tettünk, így ebből a nézőpontból a küldetésünket teljesítettük. A csapat részéről ez egy szép teljesítmény volt, amire most megpróbálunk építkezni a következő kavicsos versenyekre.”  


Hayden Padon számára a Korzika-rali nem volt éppen a legkönnyebb verseny, hiszen az új-zélandi kettős a teljes tíz szakaszon át a lendületével küszködött. Az elmúlt évi teljesítményükhöz viszonyított remek teljesítményüknek köszönhetően a csapat a hatodik helyen ért célba Korzikán.


„A végére már az volt a legfontosabb célunk, hogy célba érjünk az autóval és néhány pontot szerezzünk is” – mondta Paddon. „Ez egy tanuló hétvége volt számunkra, amelyben meg kell találnunk a pozitív dolgokat. habár a végeredményben ez nem mutatkozik meg, ezen a hétvégén sokkal közelebb kerültünk a vezető pozíciókhoz és a fejlődésünk is megmutatkozott a tavalyihoz képest.  Persze, rengeteg mindent kell még megtanulnunk, de folyamatosan fejlődünk. Most a következő futamra kell koncentrálnunk, ami az öt következő kavicsos rali közül az első. Jó pozícióban kéne lennünk Argentínára, vagyis remélhetőleg jobban oda tudjuk magunkat tenni a következő versenyeken.  Gratulálok Thierrynek és Nicolasnak – és Alzenauban mindenkinek – a győzelemhez.”


A Hyundai Motorsport számára ez a hétvégi eredmény már régóta váratott magára, hiszen a csapatok Hyundai i20 Coupe WRC versenyautói ebben a szezonban már számtalanszor bizonyították képességeiket. A csapatnak eddig már 24 szakaszgyőzelme van 2017-ben és a negyedik olyan konstruktőrré vált, amely nyerni tudott az idényben.   


„Azt szokták mondani, a jó dolgok azokat érik, akik kivárják és ez ránk most tökéletesen igaz” – mondta Michel Nandan csapatfőnök.  „Ez egy fantasztikus eredmény és nagyon örülök annak, hogy végre elértük azt az eredményt, amiért olyan keményen dolgoztunk ebben az idényben. Remélem, hogy ez az első a sok közül, ami még az idén következik. Thierrynek és Nicolasnak remek hétvégéje volt, miután pénteken nehézségekkel küszködtek. Négy szakaszgyőzelmükkel és a többiek problémái közötti teljesítményükkel felértek a csúcsra. Teljes joggal megérdemelték ezt és ezzel feledtették a Monte-Carlo és a Svéd-rali szerencsétlenségeit. Azt is jó volt látni, hogy Sordo idén először dobogóra állhatott. Az idei WRC kivételesen kiélezett versenyt hozott a konstruktőrök között, vagyis nem pihenhetünk. Most Argentína következik – amely tavalyi győzelme miatt Paddon számára kellemes emlékeket ébreszt – és idén mi is ebbe az irányba szeretnénk mozdulni. Egyelőre élvezzük ki ezt a fontos eredményt.”   


Forrás: globalpr.hyundai.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei