A Hyundai fényáteresztő napelemes üvegtetőt fejlesztett


A Hyundai is részt vett abban a koreai kormányzati projektben, amely több magánvállalat és a nemzeti kutató-fejlesztő központok közreműködésével megalkották a világ első olyan napfénytetőjét, amely a napenergiát is képes begyűjteni.

A koreai Jusung Engineering sajtóközleménye szerint a vállalat a Koreai Műszaki Elektronikai Intézettel és a Hyundai Motorral együttműködve olyan vékony napelemcellás modult sikerült kifejleszteniük, amely egyedülálló az egész világon. Ez az új napfénytető-megoldás megnyitja az utat a járművekbe építhető kiegészítő energiarendszerek előtt, amelyek többek között a motor beindítása nélkül képesek az autó szellőzőrendszerét működésbe hozni.    

A projektet a koreai Kereskedelmi, Ipari és Energiaügyi Minisztérium és a Koreai Műszaki Energiaügyi Értékelő és Tervező Intézete hozta létre Dél-Korea új megújuló energiaforrásokat támogató kutatási-fejlesztési projektjeinek részeként. 


A napelemekkel ellátott tető olyan technológia, amelyet a nagy globális autógyártók, pl. a német Audi és a japán Toyota fejlesztett ki. Utóbbi vállalat a Prius Prime plug-in hibridjét szerelte fel ilyen napelemes tetővel, amely kiegészítő áramforrásként funkcionál. Ezt a rendszert a Toyota a japán Panasonic vállalattal közösen fejlesztette ki. A tetőbe épített napelemek egy nyári napon akár 6 kilométerrel is meghosszabbíthatják az autó hatótávolságát.

Az eddig ismert termékekkel ellentétben azonban a Jusung Engineering által fejlesztett napelemes tető képes a fény áteresztésére. A meglévő kristályos napelemes tetők nem tudnak elegendő fényt átengedni, ezért az új technológia várhatóan jó eséllyel új piacot is teremt magának. 

A napelemes napfénytető nemcsak az elektromos járművek hatótávját képes meghosszabbítani, de a napfény erejéből generált elektromossággal az autó más elektromos rendszereit is képes működtetni. A szellőzés mellett a rendszer akár más eszközöket, így pl. a fedélzeti kamerát is tudja folyamatosan működtetni. 

Forrás: businesskorea.co.kr

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei