Hét tizeddel nyerte meg a Hyundai Motorsport a Szardínia-ralit


Drámaian izgalmasan alakult az az idei Szardínia-rali befutója, miután Thierry Neuvillenek csupán néhány tizeddel sikerült megelőznie nagy riválisát, Ogiert.

 Összesen hét tizedmásodperc döntötte el, ki lesz az idei Szardínia-rali győztese, aki végül Thierry Neuville, a Hyundai Motorsport pilótája lett. Mindez azért különösen nagy eredmény, mivel az utolsó napot a belga páros még 3,9 másodperces hátránnyal kezdte a ralit addig vezető Sébastian Ogier mögött. Ám Neuville tökéletes vasárnap reggeli teljesítménye négy szakaszgyőzelmet, köztük a Power Stage győzelmet hozott, így pedig nemcsak sikerült behozni a franciát, de kicsit meg is tudták előzni.   


Így aztán Thierry Neuville és a Hyundai Motorsport a kihívásokkal teli 313,46 kilométeres Szardínia-ralin emlékezetes teljesítményt nyújtva 7 tizedmásodperces előnyre tett szert. A Rali-világbajnokság történetének egyik legszorosabb befutója, ami hasonlóan izgalmas volt, mint amikor tavaly Neuville az Argentína-ralin legyőzte Elfyn Evanst. Mindeközben Andreas Mikkelsen hajtáslánc-problémák miatt csak a Rally 2 szabályai szerint tudta folytatni a versenyt, Hayden Paddon pedig éppen csak lecsúszva a dobogóról a negyedik helyen futott be a finisbe, amivel két pontot tudott gyűjteni. 


Ezzel az eredménnyel a Hyundai Motorsport már a harmadik győzelmét ünnepelheti idén és a tizediket WRC pályafutása során. A belga kettős számára pedig ez a 2016-os után immár a második győzelem és ezzel együtt már a negyedik olyan szardíniai esemény, ahol Neuville dobogós helyezést ért el.    
  

Ezzel a győzelmével a Hyundai Motorsport 212 pontra bővítette vezető pozícióját a konstruktőri világbajnokságban és így 28 ponttal előzi meg a második M-Sport Fordot. Neuville Power Stage győzelméért járó öt extra pontjával a lehetséges maximumot hozta ki a hétvégéből és immár 27 pontos előnyre tett szert Ogierral szemben. 2014-es WRC bemutatkozása óta a Hyundai Motorsport összesen 10 győzelemmel és 40 egyéni dobogós helyezéssel büszkélkedhet. Ahogyan a 2018-as szezon a feléhez ért, a csapat nyári szünetet tart és értékelik az eddigi szezon sikereit.


„Ezt nem hiszem el! Tudtuk, hogy az utolsó napon mindent bele kell adnunk és ez egy tényleg fantasztikus küzdelem volt Sébastiennel” – mondta Neuville. „A végén a különbség olya kicsi volt, mi pedig semmit sem hagytunk ki. Olyan keményen nyomtuk, ahogy csak bírtuk anélkül, hogy hülyeséget csináltunk volna. A Sébastiennel folytatott csata az egyik legkeményebb dolog, így ez egy tökéletes győzelem. Nicolas és én is köszönetet mondunk a Hyundai Motorsport teljes csapatának azért, hogy ilyen remek autót adtak nekünk ezen a hétvégén. Nélkülük nem tudtuk volna megtenni mindezt. Pénteken elsőként indulva hátrányos helyzetbe kerültünk. Az eső egy kicsit segített, de sosem adtuk fel, így most osztozhatunk karrierünk egyik legfinomabb győzelmében Mindkét bajnokságot vezetve kezdjük meg a szünetünket, ami további motivációt ad a szezon második felére.”


„Ez egy nehéz hétvége volt számunkra, de a csapat szempontjából nagyon pozitív” – mondta Paddon. „Többet szerettünk volna kihozni ebből a versenyből, de ez a negyedik helyezés is magabiztosságot ad a következő versenyekre. A dolgok már az első szakaszoktól nem igazán jól alakultak és nem tudtuk azt a pozitív érzést visszahozni, ami a Shakedownon még megvolt. Ennek ellenére nagy öröm, hogy három év után idén először be tudtuk fejezni ezt a versenyt és ezzel értékes pontokat tudtunk szerezni a csapatnak a konstruktőri bajnoksághoz. Erre építünk a jövőben és igyekszünk még több kockázatot vállalni. Gratulálok Thierrynek, Nicolasnak és az egész csapatnak a fantasztikus győzelemhez.”


 „Mindent beleadtunk a Power Stage szakaszon, hogy legalább valami pozitív is legyen eben a frusztráló hétvégében” – mondta Mikkelsen. Az utolsó rali óta sokkal jobb az autóval kapcsolatos érzetünk, de ennek eredménye még nem érkezett meg. Pénteken az erős időeredményeinkkel és a versenyt vezetve megmutattuk képességeinket, ám sajnos z erőátviteli problémák véget vetettek a versenynek, így a maradék szakaszokat a dolgok finomítására és értékes információk gyűjtésére használtuk fel. Ez mind értékes tanulás, de ennek ellenére úgy hagyjuk el Szardíniát, hogy ez a kihagyott lehetőségek versenye volt. A nyári szünet alatt újratöltődünk és Finnországra készen érkezünk. Végül, gratulálok Thierrynek és Nicolasnak a hétvégi kimagasló győzelméhez.”


„A csapat többi tagjával együtt én is nagyon örülök ennek a hihetetlen győzelemnek” – mondta Michel Nandan csapatfőnök. „Ez tényleg egy tökéletes győzelem volt. A küzdelem Ogierrel már szombaton elkezdődött és az intenzitása idővel csak fokozódott. Egész vasárnap a székem szélén ültem, a Power Stage remek szórakoztatást nyújtott az összes szurkolónak. A szezon harmadik győzelmét ilyen lenyűgöző stílusban megszerezve ideális módja a nyári szünet kezdetének. Csapatunk kemény munkájával egész hétvégén hibamentes működést produkáltunk itt a helyszínen és az alzenaui bázison is. Paddon negyedik helyezésével a szezon legjobb eredményét nyújtotta, míg Mikkelsen is értékes két pontot szerzett a Power Stage-en. Emlékezetes küzdelem volt ez Sébastennel és az M-Sporttal, ami egyértelműen bekerül a WRC történelemkönyvébe. Azért jöttünk ide, mert reméltük, hogy megvédjük mindkét bajnokságban szerzett vezetésünket, de ehelyett kibővítettük azt – ez a tökéletes hétvége!”   


Forrás: hyundai.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei