Újabb képeken a készülő Hyundai Sonata hibrid


A Hyundai Motor folytatja a következő generációs Sonata fejlesztését, a most lefotózott hibrid, vagy plug-in hibrid prototípus pedig azt is bizonyítja, hogy a vállalat egyszerre többféle hibridrendszerrel fogja kínálni az új modellt.   

A Hyundai előbb egy Kia Optima karosszériájában próbálta álcázva tesztelni legújabb fejlesztését, majd később már a végleges karosszériában is tesztelték az új Sonata technológiáját. Már az Optimán is látszott, hogy a vállalat nagy hangsúlyt fektet a hibridváltozatokra, hiszen már az is egy benzin-villanymotoros kombináció volt. Azóta többféle kémfotó is napvilágot látott, legutóbb épp egy napelemmel is ellátott példányt sikerült elcsípni, most azonban egy hagyományos tetőmegoldással rendelkező autóról készültek felvételek. 


Az autó külső megjelenése alapján szintén egy környezetbarát változat, amiről leginkább a különleges, légellenállást javító felnik árulkodnak. A napelemek hiánya arról is árulkodhat, hogy a Hyundai végül úgy döntött, ezt a megoldást fenntartja a drágább konnektoros hibrid számára, amely az energiát az akkukba juttatva növelni tudja az autó tisztán villanymotoros üzemű hatótávját. Ilyen megoldást korábban a tanulmányautókon túl a Toyota Prius PHEV változatán vezettek be, de kizárólag a Japán piacon.    


A Toyota szerint a napelemes tető segítségével a plug-in Prius hatótávja csaknem 6 kilométerrel nőhet, amennyiben a parkolás során azt a napfény éri és még menet közben is képes bizonyos mennyiségű energiát az akkukba juttatni. Nemrég a Hyundai csoporthoz tartozó Mobis vállalat is bejelentette, hogy sikerült olyan panoráma napfénytetőt kidolgozniuk, amely a fény áteresztésén túl napelemekkel is rendelkezik.  


Az idei Genfi Autószalonon bemutatott Le Fil Rouge tanulmányautó vonalait öröklő új Sonata várhatóan a Hyundai vadonatúj SmartStream benzinmotorjait kapja majd meg, amely mellett már a bemutatástól kezdődően hibrid és konnektoros hibrid hajtásláncok is szerepelni fognak a kínálatban. Az i40 életciklusának meghosszabbításával ráadásul nagy esély van arra, hogy a Hyundai az új modell megjelenésével az európai piacon is visszavezeti a Sonata márkanevet, de mindenesetre az új i40 sokkal jobban fog hasonlítani a Sonatára, mint eddig.    

Ugyanezt a megoldást választotta a Toyota is nemrég, amikor az Avensis életciklusát tolta ki addig, amíg az új generációs Camry meg nem jelent és most ennek európai bevezetésén dolgozik. A Hyundai valószínűleg ugyanígy tesz és már csak az a kérdés, vajon az új Sonatából is lesz-e majd kombikivitel. 

Forrás: thekoreancarblog.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei