Visszatért a Hyundai legendás indiai kisautója


A Hyundai Motor India hivatalosan is bemutatta a legendássá vált Santro kisautót, amely formájában, felszereltségében és biztonsági ellátmányával híres elődjét idézi. 

A Hyundai új Santro modelljének bevezetése India egyik legfontosabb 2018-as autós eseményének számít. A vadonatúj Santroval egy legendás márkanév tért vissza az indiai autópiacra, amelyhez szinte minden indiai családnak fűződik valamilyen emléke, leginkább mint első autóként. A Hyundai most megpróbálja visszahozni ezt a varázslatot ezzel az új modellel, amelyre az előzetes bemutató óta eltelt 13 napban 23 ezer megrendelés érkezett. A 7 különböző színben kapható kisautó kizárólag Indiában készül a helyi piac mellett olyan exportpiacok számára, mint Latin-Amerika, Közel-Kelet, vagy Dél-Afrika. Az új autó első 50 ezer vásárlója 389 900 rúpia, vagyis kb. 1,5 mFt  áron juthat hozzá Santrojához, amiben az erős szerkezet mellett alapáron jár a vezetőoldali légzsák és a blokkolásgátló is.


Az 1998-ban bemutatott híres előd számos olyan felszereléssel rendelkezett, amely a szegmensben addig nem volt általános. Az utolsó Santro modellt egészen 2014-ig gyártották Chennaiban, ahol most az utódot is gyártásba veszik. Az új Santro ugyan az eredetivel azonos kategóriába tartozik, mégis nagyobb és szélesebb is, mint elődje. Ennek ellenére a Hyundainál igyekeztek ugyanazt a magasított tetős megoldást alkalmazni, amelyhez modern formai megoldásokat alkalmaztak. A modell krómkeretes első kaszkád hűtőmaszkját a mosolygós kialakítás például barátságossá teszi, míg a belső tér tágasságát a 2 400 mm-es tengelytáv mellett egy 235 literes csomagtartó teszi még praktikusabbá.


A belső térben megjelenik az ős-Santro korszakalkotó szellemisége is. Az elefántra emlékeztető középkonzolban egy modern, hétcolos érintőkijelző kapott helyet, amelyhez kormánykapcsolók és a mobiltelefon hangvezérlése is hozzátartozik. A Santrohoz légkondicionáló szűrőrendszere antibakteriális bevonatot is kapott, amivel az utastér baktériummentessé tehető. Az elektromos ablakok kezelőszerveit a két ülés közé helyezték, így azokat az utas is el tudja érni. A Hyundai legújabb kampányának részeként a Santrohoz is elérhető beépített kivehető kukásdobozzal, amivel a szemetelést igyekeznek visszaszorítani. A trendeknek megfelelően a belső színvilág akár kéttónusú is lehet, míg a zöld színű autók teljesen fekete belső teret kapnak.


A 3 610 mm hosszú, 1 645 mm széles és 1 560 mm magas kisautó egyetlen 1 086 köbcentis benzinmotorral készül, amelynek teljesítménye 69 lóerő. Az autóhoz az alap ötfokozatú manuális váltó mellett első alkalommal egy szintén ötfokozatú robotizált (AMT) váltót is kínálnak. Emellett a helyi igények kielégítésére egy gyárilag földgázüzeműre  átalakított verzió is létezik, amivel az autó teljesítménye 59 lóerőre csökken. A benzines változat fogyasztás manuális váltóval 4,9 liter száz kilométerenként, míg a CNG változat 3,3 kg földgázt fogyaszt százon. 


Az új Hyundai Santro összesen ötféle felszereltséggel - D-lite, Era, Magna, Sportz és Asta - leszh elérhető Indiában. A kéziváltós modellek 389 900 és 545 900 rúpia (kb. 1,5 és 2,1 mFt) közötti áron kerülnek a szalonokba. A Hyundai saját fejlesztésű AMT váltója a Magna és Sportz felszereltségű Santro változatokhoz lesz elérhető, 515 900 és 546 900 rúpia (1,97 és 2,1 mFt) közötti árakon.


A Hyundai Motor India havonta legalább 10 ezer darabot szeretne értékesíteni új Santro modelljéből Indiában, ahol ezzel az autóval 25 százalékos piaci részesedést kíván szerezni a belépőkategóriás kisautók szegmensében. A mostanáig megrendelt 23 500 darab máris nagyjából három hónapra lefoglalja a Hyundai gyártósorát. "A belépőkategóriás kisautók a kompakt járműkategória egy legfontosabb szegmense Indiában, ahol 2014 után csak korlátozottan voltunk jelen" - mondta Y. K. Koo, a Hyundai Motor India ügyvezetője. "Az új Santro bevezetésével az eddiginél jóval intenzívebben vehetünk részt a szegmensben és növelhetjük darabszámainkat."


Forrás: motoroids.com, economictimes.indiatimes.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei