Korrigálták a Hyundai Kona Electric hatótávját


A Hyundai csoport kénytelen volt új elektromos autóira megadott hivatalos hatótáv-értékeit korrigálni, miután kiderült, hogy azt a megbízott cég rossz módszerrel határozta meg.  

A Hyundaihoz tartozó Kia Motors néhány napja bejelentette, hogy hibásan adta meg új elektromos e-Niro modelljének WLTP szabvány szerinti hatótáv-értékét. Nem sokkal, ám a Kia mégis jobbnak látta, ha a 64 kWh-s akkumulátoros változatra addig megadott 480 kilométeres hatótávot 455-re, míg a 39,2 kWh-s változatot 289 km-re korrigálja. Ahogyan pedig várható volt, a Hyundai Motor hasonlóképpen kellett eljárjon, hiszen a két modellt hasonló módszerekkel értékelték – a jelek szerint tévesen.  


Az Európai Unióban értékesítésre kerülő összes járművet a WLTP szabvány szerinti tesztelésnek kell alávetni, amely egy szabványosított tesztprogramot foglal magában és kijelölt ellenőrző hatóságok felügyelnek. A Hyundai Kona Electric és a Kia e-Niro esetében a homologizált elektromos hatótáv megállapítása során a független szervezett véletlenül egy hibás vizsgálati módszert alkalmazott, majd a kapott eredményeket jóváhagyta.   


Ez azt eredményezte, hogy a csoport villanyautóinak hatótáv-értéke a szükségesnél hosszabb „városi” ciklust tartalmaz – ahol a jármű sebessége alacsonyabb és ezért a haladás kevesebb energiát igényel – ez pedig a jármű teljes hatótávjának túlbecsléséhez vezetett. A Kona Electric 39 kWh-s változatának újraszámított hatótávját így a korábbi 312 helyett 289 kilométerben, míg a nagyobbik, 64 kWh-s verzió hatótávja 449 kilométerben határozták meg.  


A tesztciklusok vizsgálati eredményeinek következetlenségét a Hyundai folyamatos homologizációs munkájának köszönhetően észlelte és a kialakult helyzetet alaposan megvizsgálják azért, hogy magyarázatot kapjanak arra.  A Hyundai nagyon komolyan veszi a problémát és azt is bejelentette, hogy más típus nem érintett ebben a kérdésben.    

Forrás: automotiveworld.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését