Meredeken nőnek a Hyundai villanyautó-eladásai


Iparági adatok szerint 2018. eddig eltelt 11 hónapjában a Hyundai csoport két autómárkája, a Hyundai Motor és a Kia Motors  környezetbarát modelljeinek eladásai  jelentősen bővültek.

A világ ötödik legnagyobb autógyártójaként a Hyundai Motor Group két autómárkája összesen 257 861 darab hagyományos hibrid, plug-in hibrid, tisztán elektromos és üzemanyagcellás járművet értékesített az idei év január és november közötti időszakban. Ezzel a két dél-koreai autógyártó már most több környezetbarát járművet értékesített idén, mint egy évvel korábban, amikor a teljes 2017-es év során 256 258 darab ilyen modell kelt el. 


Járműtípusokra lebontva a két gyártó tavalyhoz képest 51,9 százalékkal több, 25 967 konnektoros hibridet és 42,5 százalékkal több, 798 darab üzemanyagcellás autót tudott értékesíteni világszerte. A tisztán elektromos modellek eladása több mint duplájára nőtt, az 52 370 darabos eladás 112,4 százalékos bővülést jelent a tavalyihoz képest, míg a hagyományos hibridekből csupán 7 százalékkal több, 178 726 darab fogyott.  A Hyundainál  és a Kiánál (piacoktól függően) összesen hat hibrid, négy konnektoros hibrid, öt elektromos és egy üzemanyagcellás autó közül lehet választani.  


Az értékesített környezetbarát járművek közül 76 944 darabot a hazai, koreai piacon adták el, míg 180 917 darabot a világpiacra exportáltak. A hazai kereslet ezzel 21,2 százalékkal nőtt, míg a világpiacra 5,9 százalékkal több autó került. A két autógyártó által eddig gyártott környezetbarát járműveinek összesített eredménye ezzel a 974 351 darabra nőtt, amelyből 814 377 darab volt hibrid, míg 108 607 darab volt az elektromos autók száma. A vállalatok nyilatkozatai szerint a villanyautók növekedése elsősorban a Hyundai Kona és a Kia Niro elektromos változatai iránti nagy keresletnek köszönhető. 


Iparági szakértők szerint a Hyundai és a Kia 2019 első negyedévében a teljesen megújult Kia Soul EV modell bevezetésével tovább szélesíti villanyautó-kínálatát. Ezt a modellt az e-Niro és  a Kona Electric mellett a Hyundai Ioniq továbbfejlesztett változata is kiegészíti, ráadásul jövőre érkezik a vadonatúj Hyundai Sonata is, amelyből hibrid- és konnektoros hibridváltozat is megjelenik. Továbbá a jövőben a Hyundai luxusmárkájaként a Genesis kínálatában is számítani lehet különböző környezetbarát hajtásláncok megjelenésére is.     


A Hyundai csoport már korábban bejelentette, hogy mostanára 16 modellváltozatból álló környezetbarát járműpalettájukat 38 tagúra kívánják bővíteni, amelyben 14 tisztán elektromos villanyautóval a csoport célja, hogy a második legnagyobb környezetbarát járműveket gyártó vállalat mellett a három legnagyobb villanyautó-gyártó közé is bekerüljenek. 

Forrás: koreaherald.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését