Ötezer üzemanyagcellás autót szállít a Hyundai Franciaországba

        
Dél-Korea legnagyobb autógyártója, a Hyundai Motor bejelentette, hogy a jövő évtized közepéig legalább ötezer hidrogénnel üzemelő járművet kíván forgalomba állítani Franciaországban.

Jae-in Moon koreai elnök nemrégiben európai körútjának egyik állomásaként Párizsba is ellátogatott, ahol alkalma nyílt a Hyundai új üzemanyagcellás Nexo modelljével is utaznia, majd a helyi töltőállomáson azt is megfigyelhette, hogyan töltenek fel épp egy Tucson Fuel Cell taxit.  A koreai elnök számára ez már a második alkalom volt, hogy beülhetett a Hyundai új üzemanyagcellás autójába, miután idén februárban Szöulban első kézből tapasztalhatta meg az autóba épített autonóm vezetéstechnológiát.   


Az autókat gyártó Hyundai Motor pedig bejelentette, hogy a francia Air Liquide hidrogénszolgáltató és az ENGIE áramszolgáltató vállalatokkal egy olyan szándéknyilatkozatot írnak alá, amelynek célja, hogy növeljék az üzemanyagcellás autók számát a térségben. A megállapodás részeként a Hyundai arra vállal kötelezettséget, hogy 2025-ig ötezer darab hidrogénnel működő járművet biztosít Franciaország részére.  


Ahogyan a hidrogén-meghajtású járművek rövid újratöltési idejük és zéróemissziós közlekedésük miatt egyre növekvő iparági figyelmet kapnak, a francia STEP startup vállalat által üzemeltetett Hyundai Tucson Fuel Cell modellek száma a 2016-os ötről mára 62 darabra emelkedett. „Ellentétben Franciaországgal, ahol a hidrogén töltőállomások a városban vannak, ezek a hidrogén félreértelmezése és a biztonsági előírások miatt Koreában a városok szélére szorultak ki. Franciaország példát mutathat Korea számára” – mondta Jin-haeng Chung, a Hyundai elnöke. „A Hyundai arra készül, hogy francia vállalatokkal szándéknyilatkozatot írjon alá az üzemanyagcellás autók bővítéséről és az export révén hozzájáruljanak Korea hidrogéngazdaságához.”    


A Hyundai által is aláírásra kerülő szándéknyilatkozat értelmében a francia Air Liquide és az ENGIE feladata lesz, hogy kiépítse a hidrogén töltőállomás-hálózatot Franciaországban, míg a Hyundai eközben ötezer darab üzemanyagcellás személyautót és haszonjárművet szállít le 2025-ig. Miután a koreai kormányzattal közösen egy 1,2 millió dolláros beruházás keretében negyedik gázfeldolgozó gyárukat építik a koreai Yeosu városában, az Air Liquide szándékában áll részt venni egy olyan vállalatban is, amely 2022-ig száz hidrogéntöltőt kíván építeni Dél-Koreában.  


A Hyundai Motor júliust követően összesen száz darab Nexo üzemanyagcellás modellt szállított már ki amerikai, német, norvég és holland kormányzati szervezetek, startup vállalatok számára. A McKinsey globális konzultációs iroda előrejelzései szerint az üzemanyagcellás személyautók száma 2050-re akár a 400 millió darabot is elérheti, mellette pedig 15-20 millió teherautó és 5 millió busz is ilyen hajtáslánccal rendelkezhet.   

Forrás: koreaherald.comyonhapnews.co.kr

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését