A Kanári-szigetektől Koreáig - egy Hyundai Kona villanyautóval


Apja soha be nem fejezett körútját fia, Chang-Hyun Moon viszi véghez és a fél világot átszelő túrán egy teljesen elektromos meghajtású Hyundai Kona lesz partnere.  

Gran Canaria és Dél-Korea több mint 17 ezer kilométerre fekszenek egymástól. 17 ezer kilométernyi eltérő kultúra, különböző éghajlatok, eltérő tradíciók és más történelem... A két hely között a fél világ húzódik meg, amely viszont a távolság ellenére a múlt század hatvanas éveitől történelmileg összekapcsolódik a háború utáni emigrációval és az évtizedek során szoros kapcsolat alakult ki közöttük. 


Ez a történet ennek személyes vonzatairól is szól. Egy személyes kihívás, amely megmutathatja, hogy ha valakinek van egy álma, akármennyire is elérhetetlennek tűnik, rajtunk áll, hogy meg tudjuk-e valósítani.  Chang-Hyun Moon, azaz Yuna apja a koreai halászhajóflotta kapitányaként Puszanból indulva járta be a világot, áthajózva a Csendes-óceánon, a Panama-csatornán, az Atlanti-óceánon, míg végül elérte a Kanári-szigeteket. Az élet azonban megakadályozta, hogy folytassa világkörüli útját és Koreáig hajózzon. Sosem térhetett vissza Puszanba.  


Negyven évvel később fia, a társadalmi felelősségvállalásra és fenntarthatóságra szakosodott közlekedésmérnök Yuna elhatározta, hogy beteljesíti apja álmát és megteszi a világkörüli út másik felét szárazföldön, egy elektromos autóval, ami egyetlen liter benzint sem éget el. Ehhez Yuna egy különleges társat választott: egy Hyundai Kona Electric modellt, amelynek 64 kWh-s lítium akkumulátorával és 204 lóerős villanymotorjával 449 kilométert tud megtenni.   


A Kona Electric villanymotorjának komponensei kiváló vezetési élményt és tökéletes használhatóságot nyújtanak a hétköznapi életben és minden típusú útfelületen. Az elérhető csatlakozóktól, vagy a töltőállomás típusától függően az elektromos Kona különböző töltési lehetőségekkel rendelkezik. Emellett a fékezést úgy optimalizálták, hogy az állítható regeneratív fékezési energiát maximálisan kihasználják, így segítve a Konát az optimális akkutöltés fenntartásához. Kétségtelen, hogy ez egy tökéletes elektromos crossover ehhez a kalandhoz. 


A kaland a Kanári-szigetekről Marokkóban indul, onnan pedig az útvonal: Gibraltár, Spanyolország, Franciaország, Monaco, Olaszország, Svájc, Lichtenstein, Németország, Ausztria, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Szlováika, Csehország, Lengyelország, Litvánia, Lettország, Oroszország, Kazahsztán, Kína és Dél-Korea – 22 ország, amelyek tanúi lesznek, ahogy Yuna egy elektromos Konával eljut Puszanba. 


Yuna május 15-én indul útnak a Kona Electric-kel és várhatóan július közepén érkezik meg Puszanba. Két hónap tele élményekkel és kalandokkal rengeteg helyszínen, de mindig a fenntarthatóságot szem előtt tartva és vigyázva a környezetre, amely a személyes kihívás egyik célkitűzése is. A Hyundai Canarias létrehozott egy oldalt, ahol az úttal kapcsolatos összes információ megtalálható lesz. Vajon a teljesen elektromos Hyundai Kona segít megvalósítani Yuna álmát? 


A Hyundai Canarias, amely 2019-ben eddig értékesített autóinak 50 százaléka elektromos hajtású volt, ezzel az eredményével bizonyította elkötelezettségét az olyan kezdeményezések iránt, amelyek a fenntarthatóságot hangsúlyozzák és emellett egy tökéletes példája annak, miért támogatják Yuna kalandját. Az „Út Puszanba” kaland jóval több, mint egy egyszerű személyes kihívás: egy kihívás, amely bizonyítja a világnak, hogy lehetséges szennyezés nélkül átutazni a világot. A kaland emellett a fenntarthatóságról és a társadalmi felelősségvállalásról is szól.    


Az ENSZ az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja keretében már figyelmeztette a világot a környezet állapotának helyzetére. „Az emberek egészsége egyre inkább veszélybe kerül, ha a világ nem tesz sürgős lépéseket, hogy megállítsa és helyrehozza a környezetben okozott súlyos károkat.” A Hyundai Motor ezen irányú aggodalmai miatt olyan alternatív hajtásláncú autók fejlesztésébe kezdett, amelyek nem bocsátanak ki káros anyagokat. Ez igaz a Hyundai Nexora, a Hyundai Ioniq Electric és a Kona Electric modellekre.   


Forrás: Hyundai Hungary

Dönci Hyundai Blogja a Facebookon és az Intagramon! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A világ legviccesebb Hyundai kereskedése lett a hatvani Prémium Autóház Kft.

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését